MİT Başkanı Kalın’dan dikkat çeken açıklama: Terörsüz Türkiye vurgusu!
İbrahim Kalın, Gazze’deki gelişmeler ve Türkiye’nin terörle mücadelesine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
MİT Başkanı İbrahim Kalın, Milli İstihbarat Akademisi tarafından düzenlenen “Uluslararası İstihbarat Çalışmaları Kongresi”nin açılışında önemli açıklamalarda bulundu. Gazze’de sağlanan ateşkese değinen Kalın, iki yıldır süren saldırıların sonlandığını belirtti. Ateşkesin uygulanmasının hassasiyet gerektirdiğini ifade ederek, “Kırılgan bir ateşkes yapıldı. Sahada denetimi ve uygulanması büyük bir dikkat gerektiriyor” dedi.
RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI VE TÜRKİYE’NİN ROLÜ
Kalın, Rusya-Ukrayna savaşına da değinerek, Türkiye’nin arabuluculuk rolünü sürdürdüğünü söyledi. İstanbul’da yapılan görüşmeler sayesinde tarafların doğrudan müzakere imkânı bulduğunu aktaran Kalın, barışın müzakere ve diyalog yoluyla sağlanabileceğine inandıklarını belirtti.
SURİYE’DE YENİ DÖNEM
Suriye’de Esad rejiminin ardından yeni bir dönemin başladığını ifade eden Kalın, ülkenin yeniden inşasının sadece Suriyelilerin değil bölgenin ortak sorumluluğu olduğunu vurguladı. “Çökmüş bir devlet yapısını onarmak ve yeniden inşa etmek herkesin desteğini gerektiriyor” dedi.
TERÖRSÜZ TÜRKİYE YOLUNDA TARİHİ MESAFE
Kalın, Türkiye Yüzyılı vizyonu kapsamında “Terörsüz Türkiye” hedefine dikkat çekti. Sürecin sadece PKK terörünü sona erdirmekle sınırlı olmadığını, bölgenin tüm terör örgütlerinden arındırılmasının amaçlandığını belirtti. “Terörsüz Türkiye yolunda aldığımız mesafe gerçekten tarihi niteliktedir” dedi.
GÜVEN VE BARIŞIN İNŞASI
Kalın, Gazze’deki ateşkesin sorunun tamamıyla çözümü olmadığını, gerçek barışın ancak Filistin devleti ve iki devletli çözümle mümkün olacağını söyledi. “Güvenin olmadığı ortamda elimizde irade, iyi niyet ve umut var. Bu üçü üzerine güveni inşa edebiliriz ve barışı kurabiliriz” dedi.