MSB'den Pentagon’un F-35 mektubuna yanıt

MSB'den Pentagon’un F-35 mektubuna yanıt

ABD ile Türkiye arasında krize sebep olan F-35'lerde sıcak bir gelişme yaşandı. Milli Savunma Bakanlığı, ABD'ye mektupla yanıt verdi. Üsluptan duyulan rahatsızlık dile getirildi.

Milli Savunma Bakanlığı, Bakan Hulusi Akar tarafından ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan’a yanıt mektubu gönderildiğini açıkladı.

ABD, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemi almasından rahatsızlık duyarken; ABD Savunma Bakanı görevini vekaleten yürüten Patrick Shanahan 6 Haziran’da Türkiye’nin F-35 programından nasıl çıkarılacağının ana hatlarının yer aldığı bir mektubu Savunma Bakanı Hulusi Akar’a iletmişti. Bu mektup iki ülke arasında iplerin gerilmesine sebep olmuştu.

Bakanlık’tan yapılan açıklamada, söz konusu mektuba cevabi bir mektubun bugün itibariyle Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından gönderildiği belirtilerek, “Mektupta müttefiklik ruhuna uygun olmayan üslup ve yaklaşımdan duyulan rahatsızlık yeniden vurgulanmış; bilinen görüşlerimiz detaylı olarak aktarılmıştır. Karşılıklı saygı ve dostluğa dayalı bir şekilde diyaloğun sürdürülmesinin ve sorunlara uygun bir çözüm bulunmasına yönelik çalışmalara devam edilmesinin önemi ifade edilmiştir” denildi.

AKAR’DAN MEKTUP AÇIKLAMASI
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar mektupla ilgili açıklamalarda bulundu. Akar, ABD’li muhatabımız tarafından bize gönderilen mektupla alakalı çalışmalarımızı tamamladık ve cevabımızı bugün öğle saatlerinde Amerikan tarafına teslim ettik. Karşılıklı saygı ve iş birliğimizin devam etmesi için üslup ve yaklaşıma hassasiyet gösterilmesinin gerektiğini daha önce de çeşitli şekillerde belirtmiştik. Biz müttefiklik ruhuna uygun hareket edilmesinden yanayız ve bu konuya azami hassasiyet gösteriyoruz” dedi.