Saray'dan açıklama: 'Hayır' çıkarsa erken seçim olabilir'

Saray'dan açıklama: 'Hayır' çıkarsa erken seçim olabilir'

Referandumdan hayır çıkarsa, bir erken seçime gidilebileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İlnur Çevik, “Bu mekanik bir durum, o zaman güven tazelemek gerekebilir” dedi

YURT Gazetesi-Ülkü ÇOBAN/ 16 Nisan 2017 günü gerçekleşecek olan halk oylamasına sayılı günler kala, devletin zirvesindeki isimlerden önemli açıklamalar gelmeye devam ediyor. Her ne kadar gözler şu an için sandıktan çıkacak sonuçlara, dolayısıyla da ‘evet’e ve ‘hayır’a kilitlenmiş olsa da, referandum sonrası süreçte de ne yaşanacağı merak konusu.

Sandıktan ‘evet’ oylarının fazla çıkması halinde, Meclis Genel Kurulu’ndan 339 oyla geçen yeni anayasa paketi geçerlilik kazanmış olacak. Bu duruma göre partili cumhurbaşkanlığı sistemine de geçilecek ve hem cumhurbaşkanlığı hem milletvekilleri seçimleri birlikte yapılacak. Şu an için belirtilen seçim tarihi ise, 2019... Başbakan Binali Yıldırım’ın söylemiyle, “2019’dan sonra fiilen yüzde 100 cumhurbaşkanlığı sistemi uygulanacak ama bu arada geçiş süreci tamamlanmış olacak. Yüzlerce, binlerce mevzuat yenilenecek”...

“Sandıktan hayır çıkarsa...”

Peki, halkın tercihinin çoğunluğu ‘hayır’dan yana çıkarsa ne olacak? Seçim için yine de 2019 mu beklenecek? Yoksa bir erken seçim mi söz konusu olacak? Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İlnur Çevik, “Sandıktan hayır çıkarsa, bir erken seçim söz konusu olur mu?” sorumuzu, “Çok şey olur” şeklinde yanıtladı ve “Bir erken seçim olabilir” dedi.

'Başımız dertte...'

Hayır derseniz hemen seçime gideriz” vurgusu yapmadığının altını çizen Çevik sözlerine şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanının Başdanışmanı İlnur Çevik hayır derseniz hemen seçime gideriz” diyor şeklinde bir algı oluşmasın. Böyle bir tehdit yok. Bu mekanik bir durum. O zaman güven tazelemek lazım. ‘Yeni bir meclise ihtiyacımız var’ denilebilir. Hayır çıkarsa başımız iyice dertte. Bir gerçek yok mu? Bir iki başlılık yok mu Türkiye’de? Var. Başbakan da, cumhurbaşkanı da yürütmenin başında. Ne olacak? İyi niyetle daha ne kadar gider? Bir Binali Yıldırım ve bir Tayyip Erdoğan mı bulacağız boyuna?”