Şeker, KPSS ücretlerine gelen zammı sordu

Şeker, KPSS ücretlerine gelen zammı sordu

Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Ali Şeker, Kamu Personel Seçme Sınavı KPSS ücretlerine getirilen yüzde 25’lik zam hakkında soru önergesi verdi.

Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Ali Şeker, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) ücretlerine getirilen yüzde 25’lik zam hakkında soru önergesi verdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yönelttiği soru önergesi ile ilgili olarak konuşan Şeker, “ÖSYM’nin 2018 yılı geliri 737.367.448,26 lira iken, gideri 623.578.517,32 lira. Yani Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) gençlerin üniversiteye girebilme ve iş bulabilme umutlarını fahiş sınav ücretleri ile sömürerek aleni bir tüccar zihniyeti ile yönetiliyor” ifadelerini kullandı.

'GENÇLERİMİZ İŞ BULMA UMUDU TÜKENİYOR'

Şeker, “ÖSYM’nin 2018 yılı geliri 737.367.448,26 lira iken, gideri 623.578.517,32 lira. Yani Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) gençlerin üniversiteye girebilme ve iş bulabilme umutlarını fahiş sınav ücretleri ile sömürerek aleni bir tüccar zihniyeti ile yönetiliyor”Türkiye'deki resmi işsiz sayısının 4 milyon 668 bin kişi iken gerçekte 8 milyon kişi olduğunu söyleyen CHP’li Şeker, “İşsizlik oranı yüzde 14.7 iken, bu oran gençlerde yüzde 26.7. Üniversiteli işsiz sayısının 1 milyonu geçtiği ülkemizde, gençlerimizin iş bulma umudu günden güne tükenmekte. Bu vahim tablo karşısında işsiz gençlerimiz bulabildikleri her iş imkanının peşinden umutla koşarken yeni açıklanan KPSS ücretleri kamuoyunda ciddi ve haklı bir tepkiye sebep oldu” dedi.

Geçtiğimiz yıla oranla KPSS ücretlerine yüzde 25 zam yapılan ücretler, bu zam sonucunda KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür Oturumu/Eğitim Bilimleri Oturumlarının her biri için 60 liradan 75 liraya, KPSS Alan Bilgisi Sınavlarının her bir oturumu için 40 liradan 50 liraya ve Her bir Öğretmenlik Alan Bilgi Testi (ÖABT) alanı İçin 60 liradan 75 liraya çıkarıldı.

"ÖSYM TÜCCAR ZİHNİYETİ İLE YÖNETİLİYOR'

Şeker, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan verilerde yıllık enflasyonun yüzde 19.50 olduğunu hatırlatarak “Bu durumda iş bulma umuduyla KPSS’ye girecek olan gençlerimizin halihazırda yüksek olan enflasyon oranından daha yüksek bir zam oranına mecbur bırakılması kabul edilebilir bir uygulama değildir. Ya halktan gerçek enflasyon rakamları gizleniyor ya da ÖSYM gençlerimizin umudunu ticari bir gelir kapısı olarak görüyor” diye konuştu.

ÖSYM gelir ve giderlerini değerlendiren CHP’li Şeker, “ÖSYM’nin 2018 yılı geliri 737.367.448,26 lira iken, gideri 623.578.517,32 lira. Yani ÖSYM gençlerin üniversiteye girebilme ve iş bulabilme umutlarını fahiş sınav ücretleri ile sömürerek aleni bir tüccar zihniyeti ile yönetiliyor” eleştirisinde bulundu. Şeker sözlerine şu şekilde devam etti:

“Cengiz İnşaat’ın 400 milyon lirayı aşkın vergi borcunu bir kalemde sıfırlayanlar, iş bulma umuduyla sınavdan sınava giren, ailesinin eline bakan gençlerimizin içinde bulunduğu ekonomik çıkmazı görmezden geliyor. Bu yapılanlar sosyal devlet ilkesiyle, eşitlik ilkesiyle açıkça çelişmekte. İktidarın görevi işsizlerin iş bulma umudundan gelir yaratıp yandaşın vergilerini sıfırlamak değil, istihdam yaratmak, iş imkanı yaratmak, gençlerin yarınlarına umutla, güvenle bakabilmelerini sağlamaktır” 

Şeker'in cevaplanmasını istediği sorular şu şekilde:

ÖSYM tarafından yapılan yüzde 25 oranındaki zammın gerekçesi nedir?

ÖSYM tarafından gerçekleştirilen KPSS’nin ÖSYM’ye toplam maliyeti ve bu maliyetin aday başına düşen payı ÖSYM tarafından ne kadar tahmin edilmektedir?

Resmi enflasyon oranının dahi üzerinde ilan edilen bu zammın tekrar gözden geçirilmesi ve öğrenciler lehine zammın geri çekilmesi düşünülmekte midir?

Eğer ÖSYM sınav maliyetlerinde yüzde 25 oranında bir artış öngörüyor ise TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığı ve gerçek enflasyonun en az yüzde 25 olduğunu söylemek mümkün müdür?

İktidar, ÖSYM’nin adaylardan topladığı sınav ücretlerini bütçe açıklarını kapatmak için bir gelir kapısı olarak mı görmektedir?

Sosyal devlet ve eşitlik ilkeleri gereğince, tüm adayların bu sınavlara rahatça girebilmelerini sağlamak için sınav ücretlerinin kaldırılması ya da makul bir seviyeye çekilmesi düşünülmekte midir?