Selin Sayek Böke'den adaylık ve Olağanüstü Kurultay açıklaması

Selin Sayek Böke'den adaylık ve Olağanüstü Kurultay açıklaması

CHP Parti Meclisi Üyesi, İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke , CHP’de Olağanüstü Kurultay toplanması için yapılan çağrı sonrası başlayan imza sürecinin muammaya dönüştüğünü, Genel merkez ve Muharrem İnce ekibinin farklı açıklamalar yaptığını kaydetti. Böke, CHP’de Olağanüstü Kurultay toplanması için yapılan çağrıya ilişkin konuştu.

CHP’de Olağanüstü Kurultay toplanması için yapılan çağrının ardından imza toplama süreci başladı. CHP Genel merkezi ile kurultay çağrı heyetinin imzalarla ilgili verdiği sayılar birbirini tutmazken, CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, “İmza sayısı artık ikincil bir mesele haline gelmiştir” dedi. Böke, “Bu sayıya ulaştıktan sonra bunun karşısında durmak Türkiye’ye yapılacak bir haksızlık olur. Türkiye’nin bu değişime ihtiyacı var. Türkiye’nin umuda ihtiyacı var” ifadesini kullandı.

'ŞİMDİ TARTIŞMAYACAĞIZ NE ZAMAN TARTIŞACAĞIZ'

‘Sınıf temelli, emekten yana, sol bir siyaset’ çağrısı ile yola çıkan Gelecek için Biz grubunun sözcülerinden CHP Parti Meclisi Üyesi, İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke olağanüstü kurultay çağrısına verdikleri destekle ilgili Duvar’ın sorularını yanıtladı. Bu kurultayı her zamankinden farkı gördüğünü belirten Böke, bunun nedenlerini şöyle sıraladı:
“Bu seçim her zamanki seçimlerden farklıydı. Seçime girerken de bunu söyledik. Rejim değişikliğinin resmileşeceği bir seçimdi. Sonuçta buna engel olunamadı. Bu birikimli bir sürecin sonucuydu. CHP yönetiminin aldığı siyasi kararlar kritik dönemeçte, rejim inşasına engel olacak sonuç yaratamadı. Şimdi tartışmayacağız da ne zaman tartışacağız. Partinin dönüp bu sürece engel olamadık, aynı şeyi yaparak devam etmemeliyiz diyen bir sürece girmesi gerekiyor. Bunun da aracı kurultay. O nedenle tekrar ediyorum, şimdi değilse ne zaman? Bir ülkede rejim değişmişse, kurucusu olduğumuz Cumhuriyet adım adım yeni bir devlet inşası ile yok ediliyorsa bize düşen vakit kaybetmeden bunun neden olduğunu tespit edecek ve yeni bir iş yapma biçimi yeni bir siyaset, örgütlenmeyi sağlayacak değişimin adımlarını atmaktır. Çağrımızın temel nedeni de bu.”

‘YİTİRİLEN UMUDU YENİDEN YEŞERTMELİYİZ’

CHP’de olağanüstü kurultay çağrılarına CHP yönetiminin yanıtı yaklaşan yerel seçim öncesi parti içi tartışmaların sürece zarar vereceği yönünde oldu. Böke ise bu görüşe karşı. “Tam tersi asıl şimdi zamanı” diyen Böke şöyle devam etti:
“Aynı siyasi anlayışı, aynı iş yapma biçimini, aynı yönetim anlayışını sürdürsek başarısız olacağımız neredeyse artık garanti haline gelmiş vaziyette. Bu siyaset ve yönetim biçimi ülkedeki umutsuzluğu büyüten bir unsura dönüşmüş durumda. Bilakis yerel seçimlerde de başarı sağlamak için bu değişime ihtiyaç var. Geciktirmenin bahanesi yerel seçimler olamaz. Yerel seçimlerde başarıyı getirecek olan da yeniden toplumla bizi bir araya getirecek, halkın ihtiyaçlarını okuyup buna karşılık verecek olan ama önemlisi yitirilen umudu yeniden yeşertecek bir şeyler yapmak gerekiyor.”

NEDEN ADAY OLMADI?

CHP’de olağanüstü kurultay tartışması başladığında Böke’nin de aday olabileceği konuşuldu. Böke ise sosyal medya hesabından, “Genel başkan adayı olmayacağım” dedi. Böke’ye neden aday olmadığını şöyle açıkladı:

“Devrimci değişim isteği şuna işaret ediyor. İlk manifestomuzda da söyledik. Meseleleri kişiler ve liderler üzerinden tartışmaktan çıkaran, bilakis parti içinde var olan ortak aklı işler hale getirecek yeni bir siyaset yapma biçimine ihtiyaç var. Bizim bütün hedefimiz, tabii ki siyasi anlayışımızın parti içinde iktidara taşınması ama bunun kadar önemli olan parti içinde ortak aklı, ortaklaşmayı, faşizme karşı omuz omuza mücadelede birbirini dışlayan değil, birbiriyle iş yapabilen bir anlayışı yerleştirmekten geçiyor. Biz bu ortaklaşmaları çok önemsiyoruz. Türkiye’nin kurtuluşunun da CHP’de başlayacak birlikte bir iş yapma kültüründen geçtiğini net görüyoruz. Bizim iddiamızda bir değişiklik yok. Bizim siyasi anlayışımızı, yeni siyaset yapma biçimini iktidara taşıma mücadelesinde çok ısrarcı ve iddialıyız. Bizim siyasi anlayışımız da kişiler üzerinden üretilen bir siyaset anlayışından ziyade kişileri ortaklaştıran bir siyaset anlayışını yerleştirmekten geçiyor” (duvar)