Sokağa çıkma yasağını yap boza çevirdiler

Sokağa çıkma yasağını yap boza çevirdiler

Salgın sürecindeki plansızlık ve koordinasyonsuzluk sokağa çıkma yasağı uygulamasıyla bir kez daha ortaya çıktı. Bakanlık gece yarası yasak genelgesi yayımladı, Bilim Kurulu üyeleri genelgeyi savundu. Sabah ise Erdoğan yasağı iptal etti


Salgın sürecindeki plansızlık ve koordinasyonsuzluk sokağa çıkma yasağı uygulamasıyla bir kez daha ortaya çıktı. Bakanlık gece yarası yasak genelgesi yayımladı, Bilim Kurulu üyeleri genelgeyi savundu. Sabah ise Erdoğan yasağı iptal etti


Uzmanların ve sağlık meslek örgütlerinin dahil edilmediği salgın yönetimindeki plansızlık net olarak açığa çıktı. Nisanda başlanan aralıklı sokağa çıkma yasağı uygulamasında bu hafta ilginç gelişmeler yaşandı. Önce yasaklara devam edilmeyeceği bildirilirken, bu açıklamadan bir gün sonra sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ancak yasak kararının üzerinden 12 saat bile geçmeden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanlığı’nın hafta sonu için aldığı sokağa çıkma yasağı kararını iptal etti.


‘İPTAL ETME KARARI ALDIM’

Erdoğan, almış olduğu bu kararı Twitter hesabı üzerinden paylaştığı mesajlarla duyurdu: "Sağlık Bakanlığı’mızın önerisi ve İçişleri Bakanlığı’mızın genelgesi ile bu hafta sonu da 15 ilimizde sokağa çıkma sınırlaması uygulanacağı dün [önceki gün] gece ilan edilmişti. Fakat vatandaşlarımızdan aldığımız değerlendirmeler, bizi kararı yeniden gözden geçirmeye yöneltti. Tek amacı hastalığın yayılmasını önlemek ve vatandaşımızı korumak olan bu kararın, farklı sosyal ve ekonomik sonuçlara yol açacağı anlaşıldı. 2,5 aylık bir aradan sonra yeniden günlük hayatını düzenlemeye başlayan vatandaşlarımızın sıkıntıya düşmesine gönlümüz razı olmadı. Bunun için, Cumhurbaşkanı olarak, 15 ilimizi kapsayan hafta sonu sokağa çıkma sınırlaması uygulamasını iptal etme kararı aldım.”

YENİDEN GÜNDEME GELEBİLİR

Daha sonra Millet Bahçeleri Toplu Açılış Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı, vaka sayısında artış olması durumunda uygulamanın yeniden gündeme geleceğini söyledi: “Vatandaşlarımdan kurallara riayet etmelerini istiyorum. Bunu uygularsak vaka sayısı azalacak. Aksi takdirde sınırlamaların gündeme gelmesi kaçınılmaz olacaktır.”

ÇELİŞKİLERLE DOLU 48 SAAT: ALGI YÖNETİMİ ÇÖKTÜ

İktidarın salgın yönetiminde daha önce çizdiği zikzaklar hafızalarda. Yakın zamanda sokağa çıkma yasağı hakkında yapılan çelişkili açıklamalar şöyle:

SAĞLIK BAKANI YASAK YOK: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün gerçekleştirilen Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada sokağa çıkma kısıtlamasına değindi. Koca, “Önümüzdeki dönemde sokağa çıkma, hafta sonuyla ilgili şu an genel bir düşünce yok” dedi.

BAKANLIK YASAK GENELGESİNİ GÖNDERDİ: Bakan Koca’nın bu açıklamasından bir gün sonra, 5 Haziran gününün ilk saatlerinde İçişleri Bakanlığı, 15 ilde hafta sonu sokağa çıkma yasağının uygulanacağını açıkladı. Bakanlık, büyükşehir statüsündeki Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Antep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya ve Samsun’un yanı sıra Zonguldak’ta hafta sonunda sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurdu. Bakanlık, yasak kararına ilişkin genelgeyi ilgili valiliklere de göndermişti. İçişleri Bakanlığı’nın yasak kararı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın çarşamba günü Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamalar nedeniyle bu hafta sonunda sokağa çıkma yasağı uygulanmayabileceği yönünde oluşan beklentileri de boşa çıkarmıştı.

YASAK NEDENİ VAKA ARTIŞI: İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı ve Erdoğan’ın iptal ettiği sokağa çıkma yasağının nedeni ise vaka sayısında görülen artış. Konu, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap tarafınan dile getirildi, Erdoğan’ın mesajlarında da vaka sayısındaki artış durumu kabul edildi. Bilim Kurulu Üyesi Alpay Azap, katıldığı bir canlı yayındaki değerlendirmesinde, tekrar konulma kararı alınan yasakla ilgili şunları söyledi: “İllerdeki pandemi kurulları ve il sağlık müdürlükleri belli illerde vaka sayılarının arttığını bildirdi. Gaziantep, Diyarbakır, Karadeniz Bölgesi’nden birkaç şehir de var. Ankara’da beklediğimiz azalmayı göremedik, çok hafif bir artış var.”

TEK ADAMIN İPTALİNE 'ÇOKLU' İTİRAZ

Siyasetçiler, bilim insanları ve sanatçılar; sokağa çıkma yasağının iptal edilmesine ve iktidarın bir dizi çelişkili açıklamasına tepki gösterdi:

CHP'li Muharrem İnce: "Devlet hızlı karar almaz, devlet doğru karar alır. Sağlık Bakanı hafta sonu sokağa çıkma yasağı önerilmedi dedi, İçişleri Bakanlığı sokağa çıkma yasağı ilan etti, 'şahsım' sokağa çıkma yasağını kaldırdı. Aklınız yerinde mi?"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek: “Saray, İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı… Birbirinden haberleri yok. Biri Sokağa çıkma yasağı yok diyor, diğeri ilân ediyor, Saray ise yasağı iptal ediyor. Devlet yönetme ciddiyetini tek adamın keyfi nedeniyle kaybetmek ne kadar üzücü…”

İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Raşit Tükel: “Bilimsel ölçülere ve değerlendirmelere dayanmadığında, salgınla mücadelede gelinen nokta bu maalesef.”

Sinir bilim ve genetik uzmanı Doç. Dr. Çağhan Kızıl: "Salgınla mücadele bilimsel temelde yapılmalı, kişilerin isteklerine göre değil. Bakan sokağa çıkma yasağı yok diyor,