TBMM'de dokunulmazlık krizi

TBMM'de dokunulmazlık krizi

TBMM Genel Kurulu’nda geçen hafta yoklama engeline takılan dokunulmazlıklar, bu hafta yeniden gündeme alınacak.

YURT Gazetesi-Kadir Ercan/ Salı günü ilk tur oylamanın yapılması beklenen dokunulmazlık oylamasının ikinci turu Cuma’ya denk geliyor. Ancak Cuma günü CHP Antalya’da kampa girecek. Bu yüzden ikinci turun 23 Mayıs Pazartesi’ye bırakılması bekleniyor. Meclis’in bu haftaki gündemini milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi oluşturacak. TBMM Genel Kurul görüşmeleri, Salı günü gensoru ile başlayacak. HDP’nin Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş hakkında verdiği gensoru önergesinin ön görüşmeleri yapılacak. Ardından aynı gün dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin gündemine alınması için AK Parti grup önerisi getirecek. Anayasa değişikliği teklifinin ilk tur oylamasının Salı, ikinci tur oylaması en erken 48 saat sonra yapılacağından 20 Mayıs Cuma günü yapılması planlanıyordu. Ancak, CHP, 20-21-22  Mayıs Cuma-Cumartesi-Pazar günleri, Antalya’da toplantı yapacağını daha önceden açıkladı.

CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, ‘’Biz, 20 Mayıs’ta, tüm milletvekillerimizle Antalya’da toplanacağımızı daha önceden ilan ettik. Pazartesi (Bugün) TBMM Danışma Kurulu toplanacak. Orada, ikinci tur oylamanın 23 Mayıs’a bırakılmasını isteyeceğiz. AKP bizim yokluğumuzda TBMM’yi toplamaya kalkarsa sonucuna katlanır. Ama, TBMM Danışma Kurulu’nun,  bizim teklifimize olumlu cevap vereceklerini umuyoruz, bekliyoruz’’ dedi.

CHP ve MHP yönetimi teklife “Evet” oyu vereceklerini açıklamıştı, HDP ise 3 partiye tepki gösterip, oylamada Hayır oyu vereceğini açıklamıştı. Teklif bu hafta TBMM Genel Kurulun’da görüşülürken, 550 milletvekilinden 367’sinin “Evet” oyunu alıp yasalaşırsa, 129 milletvekilinin dokunulmazlığı kalkacak. Anayasa değişikliği teklifi, 330-366 evet oyu alırsa, Cumhurbaşkanının isteğiyle referanduma götürülecek. Teklif eğer 330 milletvekililinin altında evet oyu alırsa bu sefer geri çekilecek.

Haklarında dokunulmazlık fezlekesi bulunan 129 milletvekilinin 25’i AKP, 51’i CHP, 45’i HDP, 7’si MHP’den... Kalan son isim ise geçtiğimiz günlerde CHP’den ihraç edilen Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka…

Fezleke lideri Demirtaş AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu dışındaki parti liderlerinin dokunulmazlık dosyası bulunuyor. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 71 dosyayla en fazla dosyası olan milletvekili durumunda. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 39, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 8, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın ise 11 dosyası var.