‘TÜİK’in hesabı pazara uymuyor’

‘TÜİK’in hesabı pazara uymuyor’

TÜİK'i gerçek enflasyon rakamlarını açıklamadığını söyleyen İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, "TÜİK’in enflasyonu pazardaki hesaba uymuyor" dedi.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, emeklilerin ve memurların maaşlarına yapılan zammı düşük olduğu gerekçesiyle eleştirdi.

“Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) rakamsal gerçekleri AKP iktidarının nasıl işine nasıl geliyorsa öyle çarpıttığını” belirten Çıray, “TÜİK’in enflasyonu pazardaki hesaba uymuyor” dedi.

SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 5, Emekli Sandığına bağlı emeklilere ve memurlara yüzde 6 zam yapıldığını hatırlatan Aytun Çıray, 24 Haziran’dan bu yana motorine 29 kuruş, benzine 27 kuruş, sigaraya 54 kuruş, alkollü içkilere 42 ile 7 lira 27 kuruş arasında zam yapıldığını, gıda ve alkolsüz içeceklerde TÜİK rakamlarına göre yıllık artışın yüzde 28.44’ü bulduğunu vurguladı.

MİLLETİ ELEKTRİK ÇARPTI, DOĞALGAZ YAPTI’

Elektrik fiyatlarına yıllık bazda yüzde 56 zam yapıldığını ifade eden Çıray, “Hane halkı için çok önemli bir kalem olan doğal gazda yıllık artış yüzde 76 gibi çok yüksek bir oranda gerçekleşti. Milleti elektrik çarptı, doğal gaz yaktı” dedi.

Enerji girdilerindeki ve döviz kurlarındaki artışın üretici kesimleri etkilediğini, yağ üreticilerinin zam yapmaya hazırlandığını dile getiren Çıray, hükümeti “maliyet enflasyonu neredeyse sanki hiç yokmuş gibi davranmak ve enflasyonu ciddi bir şekilde yükselten israfa ve hesapsızlıklara devam etmek”le eleştirdi.

“Emekliye ve memura zammın bütçeye maliyetinin 7,5 milyar TL olduğu hesaplanıyor ve sadece alkol ve sigara zammının devlete yaratacağı kaynak 6,4 milyar TL” diyen Aytun Çıray, “Öyleyse iktidarınız diğer mallara neden zam yapar?”ifadelerini kullandı.