Ülkücüler ayaklandı; Bahçeli istifa etsin

Ülkücüler ayaklandı; Bahçeli istifa etsin

"Bu oylamaya evet derseniz; Tarih ve Ülkücü Hareket sizi asla affetmeyecek"

Partililer MHP milletvekillerini uyararak, ‘Ülkücüler evet diyenleri affetmeyecek’ uyarısı yaptı


Anayasa değişikliği teklifinin 2. Tur oylamaları sürerken MHP tabanı hareketlendi. Bazı parti yöneticileri Bahçeli’nin tavrını protesto edip istifa ederken, parti üyeleri de telefonla milletvekillerini arayarak baskılarını arttırdılar. Milletvekillerini arayan partililerin milletvekillerinden “hayır” oyu vermelerini istedikleri, aksi durumda “ülkücülerin kendilerini affetmeyeceği” uyarısı yaptıkları öğrenildi.


GÖRMÜYOR MUSUNUZ?


Ülkücü Teknik Elemanlar Derneği Derneği (ÜLKÜ-TEK)’in Denizli Şube Başkanı Yasin Öztürk, Anayasa oylamalarında “evet” oyu kullanan MHP milletvekillerine Ülkü-Tek Camiası adıyla gönderilen mektubu sosyal medyada açıkladı. Açıklamada, “14 yıl boyunca ülkücüler zulüm görürken, bürokrasi ve iş hayatından silinip atılırken, Oslo, Habur, Çözüm Süreci ve FETO ortadayken ne değişti de başkanlık sistemine evet denilmektedir? Bu tavrınızın Ülkücü Hareketi parçalayacağını görmüyor musunuz?” denildi.

Başkanlığını Ekrem Aksoy’un yaptığı Ülkücü Teknik Elemanlar Derneği (ÜLKÜ-TEK)’in Denizli Şube Başkanı Yasin Öztürk, Facebook hesabından Ülkü-Tek Camiası imzasıyla MHP milletvekillerine gönderilen mektubu paylaştı.

MHP’li milletvekillerinden Başkanlık Sistemine vicdanlarını sesine kulak vererek hayır oyu vermelerinin istendiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:


BU OYLAMAYA EVET DERSENİZ...


“Milli Egemenliğin milletten alınarak tek bir kişinin emrine verilmesi, meclisin etkisinin azaltılarak, güçler ayrılığının güçler birliğine dönüştürülmesi demokrasinin ruhuna aykırıdır. Partimizin seçim beyannamesi ve programında Başkanlık Sisteminin bölünmeyi getireceği ifade edilerek, bu davaya inanmış insanlardan oy alınmıştır. 14 yıl boyunca Ülkücüler zulüm görürken, bürokrasi ve iş hayatından silinip atılırken, Oslo, Habur, Çözüm Süreci ve FETO ortadayken ne değişti de Başkanlık Sistemine evet denilmektedir? Bu tavrınızın Ülkücü Hareketi parçalayacağını görmüyor musunuz? Bu oylamaya evet derseniz; Tarih ve Ülkücü Hareket sizi asla affetmeyecektir! Yine de vicdanınızın sesini dinleyerek hayır demeniz bu harekete umut ve ışık olacaktır.”


‘TAVANLA TABAN ARASINDA SIKIŞTIK’


Bahçeli’nin “evet” desteğine tepkiler giderek artarken milletvekilleri, “tavanla taban arasında sıkıştık kaldık” diye sızlanıyorlar. İki dönemdir Mecliste görev yapan bir MHP milletvekili çok zor durumda kaldıklarını kaydederek, “Taban anayasa değişikliğine hayır diyor. Ezici bir çoğunluk karşı. Gelen telefonlardan bunaldık. Gece bile uyutmuyorlar. Bizim illerde yakın olduğumuz, bizimle birlikte çalışan arkadaşlar var. Onlar da baskılardan bunalmış durumda. Konuştuğumuz arkadaşların durumu da aynı. Bu durumun arkadaşları nasıl etkileyeceğini bilemiyorum” dedi.

 

YANLIŞTAN DÖNERSE HAYIRLI OLUR

 

MHP yönetiminde uzun yıllar görev yapmış isimlerin Meclis’te 2. tur oylaması devam eden anayasa görüşmeleri ile ilgili görüşleri ise şöyle:

MHP MYK üyesi Özcan Pehlivanlıoğlu: Bir MHP’li olarak anayasa değişikliklerine karşıyım. Partili Cumhurbaşkanlığı Türkiye’ye bir fayda getirmeyecek. Türkiye parlementer sistemle yönetilmeli. Ben Genel Başkanımız Devlet Bahçeli’nin düşüncelerine katılmıyorum. Halk yetkilerini devretmemeli ve üzerine düşen ne varsa yapmalıdır. Bu durumun partili, milliyetçi, solcu, sağcı olmakla ilgisi yok. Türkiye hepimizin ülkesi. Bence Türkiye’de siyaset aynı merkezden yönetilmektedir. Ülke müdafası siyasetçilere bırakılmamalıdır.

MHP’li Eski Devlet Bakanı Sadi Samuncuoğlu: Türk milletinin egemenliği ve bağımsızlığının bir kişiye bağlanmasını son derece yanlış buluyoruz. TBMM ikinci tur oylamasında bu hususu dikkate alırsa ve bu yanlıştan vazgeçerse milletimiz için hayırlı sonuçlar doğacaktır.

Türk Milliyetçisi olarak temel görüşümüz budur. MHP de bu görüşü savunan siyasi bir partidir. MHP’nin bugünkü tutumu herkesi şaşırtmıştır. Neden bu tutumu sürdürdüğünü bilemiyoruz. 15 Temmuz’dan sonra herşey değişti diyorlar fakat bunun anlamını açıklamıyorlar.

MHP Miletvekili Yusuf Halaçoğlu: Birinci tur oylamasında olduğu gibi, tek adama yetkilerin verilmesine karşıyım. Yasaya aykırı bir işlem yapılıyor. ‘TBMM yasama yetkisini devredemez’ diyor. Bu anayasada devir ediliyor. Bunu kabul etmek mümkün değil. Demokrasinin temelini sarsacak oylamalar bunlar. Kararım ikinci tur oylamasında da aynıdır.


Evet çıkarsa MHP silinir


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin AKP ile anlaşarak denetimsiz cumhurbaşkanlığı sistemini getiren anayasa değişikliğini dayatmasına parti tabanının tepkisi devam ediyor.

Uzun yıllar MHP teşkilatlarında çeşitli görevlerde bulunan Elmas Durma, “MHP Genel Merkezi, ülkücü hareketin düşüncelerini yansıtmıyor” dedi. MHP Mersin kadın kolları eski başkanı Durma şu anda seçim olsa MHP’nin tarihindeki en kötü sonucu alacağını belirterek “Biz başka insanları MHP’ye oy vermeleri için ikna etmeye çalışırken, genel merkez kendi içini boşaltıyor” şeklinde konuştu. (Mustafa K. Erol - Sıla Kemahlı)


TEŞKİLATLAR CİDDİ SIKINTI YAŞIYOR


Genel merkez, kendini yok etme çabasına girdi. Çünkü, Meclis’ten ve referandumdan evet çıkarsa MHP diye bir parti kalmayacak.”

MHP tabanın Devlet Bahçeli’yi istemediğini belirten Durmaz, şöyle devam etti:

“MHP tabanı artık Devlet Bahçeli’yi genel başkan olarak görmek istemiyor. Genel merkezin yanında görünenler bile istemiyor. Devlet Bahçeli’nin ‘evet’ demesi MHP teşkilatlarını çok ciddi sıkıntıya soktu. Biz, MHP’yi kongreye götürmek için çalışacağız. MHP seçmeni kendi partisini iktidarda görmek istiyor.”


BAHÇELİ İSTİFA ETMELİ


Geçmişte MHP’nin Tuzla ve Elazığ merkez ilçe başkanlıklarını yapmış olan Kemal Küçük, Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin istifa etmesi gerektiğini ifade etti.


Küçük şöyle dedi:


“MHP tabanı gelişmeleri okuyor. Tabanın, Devlet Bahçeli’nin istifa etmesi yönünde bir beklentisinin olduğunu söyleyebilirim. Sayın Bahçeli’nin referandumda ‘evet’ demesi de bu beklentiyi artırdı. Biz referandum olursa hayır diyeceğiz. Hayır çıkması için çalışacağız.”

 

‘SİZDE İLK ADIMI ATACAK YÜREK VAR’


Meclisteki MHP’li milletvekillerine mektup gönderen 21. Dönem DSP Milletvekili Gönül Saray şunları kaydetti:

“İstiklal Savaşımızı dünyaya ilk yazılı duyuru ile bildiren Amasya Tamimi’ni, milletin temsilcisi olan sizler; oylarınızla kendinizden alarak tek kişiye vereceksiniz. Allah aşkına, millet aşkına, ülke aşkına, Cumhuriyetimizi, teokratik totaliter sisteme dönüştürmeyin. Bırakın beni, çocuklarınızdan bile helallik alamayacağınız hiçbir mecburiyetiniz yoktur. Kaldı ki lider baskısından kurtuluşun ilk adımlarını atacak yürek sizde var. 338’i sıkı takiple verilmiş kabul oyunun hiç bir anlamı yoktur. Daha 20 günümüz var. Demokrasi ile yönetiliyorsak, demokrasilerde çare tükenmez bilirsiniz.”