Umut Oran: YSK’nın yanıtlaması gereken 5 soru var

Umut Oran: YSK’nın yanıtlaması gereken 5 soru var

CHP’li Umut Oran, YSK’nın iptal kararının tarihe kara bir leke olarak geçeceğini belirtti.

CHP'li Umut Oran, AKP'nin İstanbul adayı Binali Yıldırım'ın “Büyükşehirde arıza çıktı” sözünü eleştirdi ve “YSK 6 Mayıs'ta demokrasiye sivil darbe yaptı, beyefendi ortaya çıkıverdi. ‘Yok çaldılar, yok büyükşehirde arıza çıktı' diyerek, 16 milyon seçmenle dalga geçti İstanbullu Yıldırım'ı 23 Haziran'da emekli edecek'' dedi.

Tarihe kara bir leke olarak geçen iptal kararının, usul açısından da sorunlu olduğunu kaydeden Oran, YSK'dan yanıt bekleyen 5 soru bulunduğunu belirterek, o soruları şöyle sıraladı:

YSK'nın 6 Mayıs 2019'da aldığı ve 31 Mart seçimlerine sivil darbe anlamı taşıyan 2019/4219 sayılı kararı için neden 11 üye (7 asıl+4 yedek üye) bir araya gelerek toplandı?

YSK'nın asıl üyelerinde eksiklik yoksa sadece 7 asıl üye ile birlikte toplanıp karar alması gerekmiyor muydu?

YSK'nın karar alma yeter sayısı salt çoğunluk olarak belirtilmiş olmasına rağmen asıl üyelerin tamamı toplantıda hazır olsa bile yedek üyeler karara katılabilir mi?

Yasalarda YSK'nın toplanma sayısına ilişkin herhangi bir hüküm var mıdır, varsa hangi mevzuatta bunlar düzenlenmiştir?

Sandık, ilçe ve il seçim kurullarında asıl üyeler gelmemişse yedek üyelerle toplantıya katılıp kararda oy kullanabilmektedir. Alt kurullar için geçerli olan toplantı kuralları üst kurulu bağlamıyor mu?