Yeni Şafak yazarından çok konuşulacak seçim itirafı

Yeni Şafak yazarından çok konuşulacak seçim itirafı

Yeni Şafak yazarı Kemal Öztürk, yerel seçimlere dair bir yazı kaleme alarak, muhalefetin oylarını arttırdığını belirtti. Öztürk ayrıca, Cumhur İttifakı'nın Adana, Antalya, Bursa, Mersin, Balıkesir ve İstanbul'u kaybedebileceğini yazdı.

Yeni Şafak yazarı Kemal Öztürk, iki anket şirketiyle görüşerek muhalefetin atakta olduğunu, seçmen üzerinde daha etkili olduğunu yazdı.

"ADANA, BURSA VE İSTANBUL CUMHUR İTTİFAKI'NIN ALEYHİNE OLABİLİR"

Öztürk, yazısında, "Buradaki sorun Millet İttifakı’nın bu kez yüksek oya sahip olması. Her iki taraf aynı düzeyde konsolide olsa bile, birçok şehirde bu durum AK Parti ve MHP adaylarının aleyhine olabilir. Adana, Antalya, Bursa, Mersin, Balıkesir, İstanbul gibi" ifadelerini kullandı.

Kemal Öztürk'ün çok konuşulacak "Muhalefeti motive etmek" yazısından bazı kısımlar şöyle:

Konsensus Araştırma Şirketi’nin Başkanı Murat Sarı, HDP seçmeninin % 25’inin, partisinin adayının olmadığı yerlerde sandığa gitmeyeceğini tespit ettiğini söylemişti yaklaşık bir ay önce. Çok dikkatimi çekmişti.

İstanbul’da, özellikle kritik yerlerdeki başkan adaylarıyla görüştüm. En çok dikkat çektikleri konulardan biri, muhalefet cephesinin motivasyonunun yüksek olduğu yönündeki tespitiydi.

Kürt kökenli seçmenlerin yoğun olduğu yerlerde HDP tabanını merak ediyordum. Zira bazı ilçelerde seçim sonucunu etkileyecek oranda fazla oyu var HDP’nin. Tabii Büyükşehir’i de.

O ilçelerdeki başkan adayları da HDP teşkilatında ve tabanında bir konsolidasyon gördüklerini, sahada sıkı çalıştıklarını ifade ettiler.

Bunun üzerine araştırma şirketlerinin bir kısmını aradım. Son dönem anket yapanlarda, HDP seçmeninin önemli illerde % 85 oranında sandığa gideceğini tespit edenler var. Murat Sarı bu durumun çok fazla değişmediğini düşünüyor. Ama sahada bulunanların kanaati öyle değil.

HDP TABANI SON DÖNEMDE KONSOLİDE OLDU

Antalya, Mersin, Adana, İstanbul, Bursa, İzmir, gibi yerlerde sandığa gidip AK Parti karşıtı adaya oy vereceğini söyleyen ve bunun için çalışan HDP seçmeninde artış var.

Bu durumu tetikleyen şey, son 15 günde Cumhur İttifakı liderleri ve önemli sözcülerinin oldukça sert bir biçimde HDP’ye yüklenmesi olsa gerek.

İşin ilginç yanı ise Ankara hariç, HDP’ye yönelik agresif seçim stratejisi izleyen başkan adayı pek yok. Hatta ‘HDP oylarına talibiz’ imasında bulunan AK Parti adayları bile var.

Beka meselesi üzerinden HDP’yi bu denli ‘düşmanlaştırmanın’ iki amacı olabilir. Ortada duran seçmeni, kötüyü göstererek Cumhur İttifakı’na çekmek, milliyetçi muhafazakar oyları konsolide edip, tahkim etmek.