Yıldırım: Duvarları yükselterek göçü engelleyemezsiniz!

Yıldırım: Duvarları yükselterek göçü engelleyemezsiniz!

Başbakan Yıldırım, Asya Parlamenter Asamblesi 10. Genel Kurulu’nda konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım, “İnsanların öldüğü yerde, Birleşmiş Milletler eğer etkin rol alamıyorsa aslında sadece insanlar ölmüyor, insanlık da ölüyor demektir. Asya bölgesinde cereyan eden istikrarsızlıklar ve bu istikrarsızlıkları körükleyen nedenler konusunda daha fazla kafa yorması lazım, daha fazla işbirliğine gitmesi gerekiyor” dedi.

Başbakan Yıldırım, Asya Parlamenter Asamblesi 10. Genel Kurulu’nda konuştu. Yıldırım, terörle mücadeleye dikkat çekerek, terörün sadece Türkiye’nin değil insanlığın sorunu olduğunu belirtti. Yıldırım, “DEAŞ terör örgütü, PKK terör örgütü, PYD terör örgütüdür, küresel bir terör örgütleridir. Bunları bugün bize zarar vermiyor diye umursamayanlar, gerekli ehemmiyeti vermeyenler şunu bilmelidirler ki bu terör örgütleri onların da canını yakacaktır. O yüzden terörle mücadelede ‘ama, fakat’ demeden farklı standartlara girmeden, birlikte etkin mücadele mecburiyeti vardır. Hiç kimse terörden emniyetli olduğunu düşünmesin. Bugün İstanbul ne kadar güvenliyse, Moskova da o kadar güvenli, Londra da Tahran da Pekin de aynı derecede güvenlidir” dedi.

“GÖÇÜ, DUVARLARI YÜKSELTEREK ÖNLEYECEĞİNİ ZANNEDENLER YAKIN ZAMANDA ANLAYACAKLAR”

Küresel terörün en büyük tehdit olduğunu ifade eden Yıldırım, “İkinci büyük tehdit de göçtür. Bölgemizde maalesef yaşanan istikrarsızlıklar dolayısıyla bugün göçmen durumunda olanların sayısı 55 milyonu aşmıştır. Dünyada kaç tane ülke vardır, nüfusu 55 milyon olan? Bu sorunu görmezden gelmek, umursamaz davranmak ve göçü, duvarları yükselterek önleyeceğini zannedenler çok ama çok yanıldığını yakın zamanda anlayacaklar. Terörle mücadeleyi yaparken bir yandan da bu terörü doğuran nedenlerin bütün ülkeler tarafından dikkatle incelenmesini, Birleşmiş Milletler’in bu konuda daha etkin bir rol almasını beklemekteyiz” diye konuştu.

“BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ETKİN ROL ALAMIYORSA İNSANLIK DA ÖLÜYOR DEMEKTİR”

Yıldırım, Mynmar, Arakan’da yaşanan olaylara vurgu yaparak, Birleşmiş Milletleri eleştirdi. Yıldırım, Birleşmiş Milletler’in olaylara karşı ses çıkarmadığını ifade ederek şunları kaydetti:

“Bir başka ülkede bir insanın başına bir iş gelse hemen toplanıyorlar, karar alıyorlar, yaptırım yoluna gidiyorlar. Ama bir milyon insan kimisi denizde boğuluyor, kimi köyleri yakılınca hunharca öldürülüyor ve Bangladeş’e sığınmak zorunda kalıyorlar. Her türlü zulmü görüyorlar fakat dünya sessiz, Birleşmiş Milletler sessiz. Cılız bir ses çıkıyor, onu da Birleşmiş Milletlerin beş biraderi var onlardan birisi ikisi hemen hamilik yapıyor gelen karar tasarısını veto ediyor. Bunun adına da ‘Birleşmiş Milletler, küresel barışa hizmet ediyor’ diye orada burada büyük laflar ediyor. İnsanların öldüğü yerde, Birleşmiş Milletler eğer etkin rol alamıyorsa aslında sadece insanlar ölmüyor insanlık da ölüyor demektir. Asya bölgesinde cereyan eden istikrarsızlıklar ve bu istikrarsızlıkları körükleyen nedenler konusunda daha fazla kafa yorması lazım, daha fazla işbirliğine gitmesi gerekiyor.”