YSK'nın kararına HDP'den ilk tepki

YSK'nın kararına HDP'den ilk tepki

YSK, bugünkü toplantısında KHK’lı isimlerin başvurularını gündeme aldı ve karar verdi. HDP'den ilk tepki geldi.

YSK, bugünkü toplantısında KHK’lı isimlerin başvurularını gündeme aldı ve karar verdi.

Karara göre, seçimleri kazanan ancak KHK ile ihraç edildiği belirlenen isimlere mazbata verilmeyecek. Bu adayların seçimi kazandıkları yerlerde yarışı ikinci sırada bitiren isimlere mazbata verilecek.
 
İLK BAŞVURU BAĞLAR'DA YAPILMIŞTI

Diyarbakır’da Bağlar Belediye Başkanlığı seçiminde en yüksek oyu alan HDP’nin adayı Zeyyat Ceylan, öğretmen olarak görev yaparken çıkarılan KHK ile ihraç edilmişti. AKP’nin adayı Hüseyin Beyoğlu, yüzde 70 oyla seçilen Zeyyat Ceylan’ın KHK ile ihraç edildiğini belirterek mazbatanın kendisine verilmesini talep etmişti.


Beyoğlu’nun bu hamlesinin ardından AKP, KHK ile ihraç edilen diğer başkanlar için de YSK’ye itiraz başvurusunda bulunmuştu.

Zeyyat Ceylan hakkında yapılan başvurunun ardından, Van'da Tuşba Belediye Başkanı seçilen Yılmaz Berki (%52.93) , Edremit Belediye Başkanı seçilen Gülcan Kaçmaz Sayyiğit (%53.81), Çaldıran Belediye Başkanı seçilen Leyla Atsak (%53), Diyarbakır'da Yenişehir Belediye Başkanı seçilen İbrahim Çiçek (%62.32) için de YSK’ye itiraz başvurusunda bulunulmuştu.
 
YSK'nin son kararıyla, bu isimlerin yerine 2. olan AKP'li adaylar belediye başkanı olacak.

HDP'DEN İLK TEPKİ

HDP'nin Twitter hesabından yapılan açıklama şu şekilde:

"Van Edremit-Tuşba-Çaldıran; Erzurum Tekman ve Digor Dağpınar’da YSK seçilmiş başkanlarımıza mazbata verilmemesini kararlaştırdı. KHK’li olanların adaylığını kabul edip seçime girmelerine izin veren YSK, aldığı bu kararla “tasarlanmış bir siyasi komplonun parçası” haline gelmiştir.

'Seçilme yeterliliği var2 diyen YSK adeta oyun oynamış, tuzak kurmuştur. YSK, sandıktan çıkan halk iradesine karşı geliştirilen AKP darbesinin bir aracı haline gelmiştir. Halk sözünü söylemiş kararını vermiştir.


 
YSK’ya düşen, halkın kararını ve iradesini kabul etmek ve gereğini yerine getirmektir. YSK bu kararıyla yeni dönemin kayyım atayanı rolüne soyunmuştur."