Yüzde 51 arayışları ete kemiğe büründü... 2019 Seçimleri için AKP ve MHP anlaştı

Yüzde 51 arayışları ete kemiğe büründü... 2019 Seçimleri için AKP ve MHP anlaştı

2019’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde siyasi partilerin yüzde 51’i arayış süreci ete kemiğe bürünmeye başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önceki gece Ankara’da gerçekleştirdiği ittifak görüşmesinin ardından, iki parti 26 madde üzerinde anlaştı. Hazırlanan 26 maddelik kanun teklifi, 21 Şubat’ta MHP ve AKP’nin ortak imzasıyla Meclis’e sunulacak.

AKP-MHP ittifakı netliğe kavuştu. AKP ve MHP’nin seçim ittifakının yasal altyapısını hazırlamak üzere kurduğu milli mutabakat komisyonu modellere ilişkin çerçeveyi hazırladı. Yüzde 10 seçim barajının korunması, en az yüzde 3 oy alan olan siyasi partilere hazine yardımının sürmesi konularında mutabakat sağlandı. İttifakla seçime girecek partilerin kurumsal kimliklerinin korunması, oy pusulasında ittifak çatısı altında katılan partilerin amblemlerinin bulunması konusunda da görüş birliği var. İki partinin, yan yana iki sütunda blok olarak ittifak oluşturup, üzerine ana logo ile ittifakın isminin verilmesi üzerine yoğunlaşıldı. İttifak metnin değerlendiren AKP’li TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, liderlerin takdiriyle kurulan ve her iki partiden üçer kişinin bulunduğu Milli Mutabakat Komisyonu’nun çalışmalarını tamamladığını söyledi. Bugüne kadar dokuz toplantı yaptıklarını ve toplamda 22 saat 45 dakika görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Şentop, bu çalışmaların her aşamasında, her toplantıdan önce ve sonra genel başkanlara gidişatla ilgili bilgi verdiklerini ifade etti. Şentop, “Onlar zaten konuya vakıftı- lar fakat çalışmaların sona ermesi üzerine, onların bir bütün olarak çalışmaları görmesi, değerlendirmesi ve son noktayı koyması gerekiyordu. Bugünkü toplantı o mahiyette bir toplantıydı. Metinler üzerinde görüşmeler yapıldı ve tam bir mutabakatla bütün hususlar netliğe kavuşturuldu. Bir iki gün teknik düzenlemeler üzerinde çalıştıktan sonra, 26 maddelik kanun teklifini, 21 Şubat Çarşamba günü TBMM Başkanlığına sunacağız.” Şentop, düzenlemenin oy kullanmayı kolaylaştıran, seçmen iradesinin sandığa yansımasını ve sonuç vermesini sağlayacak hükümler içerdiğini anlattı. Teklifte yer alan seçim güvenliğiyle ilgili düzenlemelerin, seçmenin hür iradesi ile oy kullanmasının önündeki bütün engelleri kaldıracak ve buna imkân sağlayacak dü- zenlemeler olduğunu kaydeden Mustafa Şentop, “Metnin içerisinde seçim ittifakı ile ilgili düzenlemeler de var. Hem bu konuda kanunlarda bulunan yasaklama hü- kümlerini kaldırdık hem de siyasi partiler arasında seçim ittifakı yapıldığı takdirde bunun nasıl yapılacağına dair temel dü- zenlemeler getirdik” diye konuştu.

'BUNLAR TEK YUMURTA İKİZİ'

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Özgür Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘Ay-Yıldız’ ittifakı benzetmesine ilişkin olarak, “Ay Yıldız ittifakı, Ay Meclis’in Yıldız ise Cumhurbaşkanı’nın... Bahçeli ağzından itiraftır, Güneş yıldızdır, çekim merkezidir. Ay ise uydu, yıldızın etrafında döner. Meclis’i yıldızın uydusu yapmayı itiraf ediyor. Saraydaki Erdoğan’ın uydusu haline getirilmek istenen Meclis! Bu milleti sarayın uydusu yapmanıza izin vermeyeceğiz. İstediğiniz kadar kanun değiştirin, ittifak planı yapın tarih önünde hesap sorulacağından emin olabilirsiniz. Osmanlı tokadını seçmenden yiyeceklerine kuşkunuz olmasın” ifadelerini kullandı. Özgür Özel, Erdoğan’ın Afrin’e gideceğini söylediğini anımsatarak şöyle dedi: “Afrin’e gideceğim diyen sadece bu değil. Bahçeli de... Çift yumurta ikiziydi bunlar, tek yumurta ikizine döndüler, hiçbir fark yok artık arada. Konuşmalar Saray’da yazı- lıyor aynı konuşmayı Erdoğan da, Bahçeli de yapıyor” diye konuştu.