Derya Şenel Demir

Derya Şenel Demir

Psikolojik dayanıklılık

Çocuklardaki psikolojik dayanıklılık üzerine birçok çalışma yapılırken, yetişkinler üzerinde bu çalışmaların ne kadar sığ olduğu çıkıyor karşımıza. Nedir bu psikolojik dayanıklılık? Yaşamda karşılaştığımız her zorluğun bir önemi var. Bu zorluklardan bireysel ve toplumsal birçok ders çıkarıyoruz. Ben bunu psikolojik evrim sürecimiz olarak yorumluyorum. Yaşanılan kötü sonuçların her birimiz üzerindeki etkisi de elbette çok farklı. Sonucunda bize yaşattığı stres ve kaygı, psikolojik ve fiziksel iyi oluşumuza zarar veriyor. İşte bu olumsuz sonuçlara tepki göstermede esnek olabiliyorsak ve kötü duygudan çıkıp kendimizi toparlayabiliyorsak psikolojik dayanıklılığımız var demektir. Yürüyebilmek için çaba sarf eden bir çocuğu hayal edelim mi? Defalarca ayağa kalkıyor, yürümeye çalışıyor ancak ya sendeliyor ya da yere düşüyor. Hiç gördünüz mü defalarca düşmesine rağmen, pes ettiğini? Tam da bunun gibi sürekli cennet olmayan bu dünyada elbette zorluklar karşısında düşeceğiz ancak ayağa kalkma gücümüzün var olabilmesi için psikolojik dayanıklılığımız çok önemli.

Mutlu haber şu ki, yetişkin olmanın vasıflarından bazıları -duygu regülasyonu, yaşanılan olumsuz olaylardan kazanılan bakış açıları ve deneyimler- çocuklara ve gençlere nazaran dayanıklılık geliştirmek açısından daha avantajlı. Bu dayanıklılığı artırmanın yollarına bakalım o halde;

İyi Düşünmeye Çalışın

Pollyannacılık oynayın demiyorum. Karşılaştığınız olumsuz bir olayın sonuçlarını göz ardı etmek elbette mümkün değildir. Örneğin; yapmış olduğunuz bir hata yüzünden işinizi kaybettiniz. Hemen dünyanın en büyük felaketi sizin başınıza gelmiş hissine kapılmayın. Durumu kabul edin ve umutla bakın olaya. "Evet, bir süre maddi zorluk yaşayacağım ancak beni daha da mutlu eden bir iş bulabilmek için bu bir şans olabilir" şeklinde bakabilmenizdir iyimser olmak…

Kişiselleştirmeyin

Başımıza gelen olayın kötü sonuçlarıyla ilgili sürekli kendimizi suçlama ve neyi kaçırdığımız için bunların başımıza geldiğini sorgulama eğilimindeyizdir. Bir hata gerçekten var olabilir ancak bu kötü sonuca sebebiyet verecek başka faktörlerin de olabileceğini düşünüp, bir sonraki adıma odaklanmak gerekir…

Mola Verin

Yaşamınızın her yerinde stres faktörünün her daim olabileceğini unutmayın. Stresi tamamen ortadan kaldırmak mümkün değil ancak stresten uzaklaşmak için molalar yaratmak oldukça basit ve keyifli. Yürüyüş yapmak, kitap okumak, sevdiğiniz bir arkadaşınızla akşam yemeği yemek veya yeni yerler keşfetmek gibi…

Çevrenizdekileri Destekleyin

Yapılan çalışmalar zorlukla baş etmelerine yardımcı olmak için güçlü arkadaş ve aile desteğine sahip insanların psikolojik olarak daha dayanıklı olduğu sonucunu bize göstermektedir. Desteklediğiniz insanlardan zamanı geldiğinde güç alabileceğinizi unutmayın…

Daha Önce Yaşadığınız Zorluklarla Nasıl Başa Çıktığınızı Kendinize Hatırlatın

İçinde bulunduğunuz durum ne kadar zor olursa olsun bir şeyler yapabilecek güce sahip olduğunuzu kendinize hatırlatın. Uygun adımlar zaten kendiliğinden gelecektir. İstiridyeler neden inci yapar biliyor musunuz? Kendilerini tuz gibi yabancı maddelerden korumak için. Sizin de içinizde kendinizi koruyacak ‘’güç incileri’’ mevcut. Kendinize güvenin...

Önceki ve Sonraki Yazılar