Botoks Uygulamasına Dair Merak Edilenler

Botoks Uygulamasına Dair Merak Edilenler

On yılı aşkın süredir, milyonlarca kadına hitap eden botoks, yaşın ilerlemesiyle belirgin hale gelen çizgilerin hafiflemesini sağlayan en etkili yöntemdir. İşte son yıllarda oldukça fazla tercih edilen Botoks uygulamasına dair merak edilenler…

Botoks Nedir?

Öncelikle botoks güvenilir bir yöntemdir. Yaşla birlikte ortaya çıkan ya da belirginleşen çizgilerin, hafifletilmesini ve ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır. Enjeksiyon ile yapılan botoks uygulaması, ince iğneler sayesinde kaslara enjekte edilen formülün çizgileri yok etmesini sağlamakta olup, basit ve kolay uygulanan bir işlemdir. Kaslara enjekte edilmesindeki amaç ise, geçici süreliğine kas hareketlerini engellemeyi sağlamaktır. Sinir ve kas arasındaki iletiyi bozduğu için kasların kasılarak sebep olduğu alın, boyun, göz çevresindeki çizgiler hafiflemekte ya da tamamen yok olmaktadır. İşlem sonrasında etkiler kendini 4-7 gün içinde göstermektedir. En etkili sonuç ise 10-15 günde ortaya çıkmakta ve yeni kırışıklıklarında önüne geçerek oluşmasını engellemektedir. Kozmetik alanda kullanılan botoks ayrıca terleme sorunlarında, kas spazmları ve migren ağrılarında da etkili sonuçlar göstermektedir.

Botoks Nasıl Uygulanıyor ve Kimlere Yapılabilir?

Daha öncede bahsettiğimiz gibi botoks enjeksiyon ile yapılan bir işlemdir. Botoks uygulaması yapılacak olan bölge belirlendikten sonra, bu bölgeye lokal anestezi sağlayacak krem sürülerek bölge uyuşturulur. 10-15 dakika süren enjeksiyon işlemi yapılır, küçük iğnelerle hazırlanan formül ufak dozlarla kaslara iletilir. Kolay ve basit bir işlemdir, ama unutmamak gerekir ki mutlaka güvenilir merkezler tercih edilmelidir. Estetik cerrahlar, medikal estetik uzmanları ya da dermatologlar bu uygulama için yetkili kişileridir. İşlemi yapacak olan hekimin donanımlı olması oldukça önemlidir. Botoks işleminden mimiklere bağlı çizgileri olan ya da yaşlanma belirtileri olan çizgileri yok etmek isteyen herkes faydalanabilir. 18-70 yaş arasında dileyen herkes erkek ya da kadın botoks ile istenmeyen çizgilerden kurtulabilir. Sadece kadınlara yapıldığı gibi yanlış bir algı var, bu konuda oldukça fazla soru alıyoruz, ama tekrar burada da belirtelim, botoks erkek ya da kadın herkes yaptırabilir.

Botoks Ne Zaman Etkilerini Gösterir ve Herhangi Bir Yan Etkisi Var Mıdır?

Botoks uygulaması yapıldıktan sonra ufak etkiler kendini 3-4 gün içinde gösterir, ancak nihai sonuç alınması 7-10 gün arasında değişmektedir. Unutmamak gerekir ki bu süreler genel ortalama ile verilmiştir, kişiden kişiye ya da uygulanan doza göre bu süreler değişiklik gösterebilir. Aynı şekilde kalıcılığı da kişiye göre değişiklik göstermekle birlikte ortalama 4-6 ay kadar kalıcılık sağlamaktadır. Botoks etkisi bu süre sonunda geçtiğinde işlem yapılan bölge eski haline geri döner, ancak isteğe göre botoks uygulaması tekrarlanabilmektedir. Her uygulama sonrasında kalıcılık gösterdiği süre uzar, önerilen ürünlerle desteklendiğinde bu süreyi maksimuma çıkarmak mümkündür.

Botoks Dünya’da uzun yıllardır uygulanmaktadır, hem kozmetik hem de tedavi amacıyla uygulanıyor. Yıllardır yüz binlerce hastaya uygulanmıştır, tedavi sonuçları incelendiğinde de güvenilirliği kanıtlanmıştır. Kozmetik ya da tedavi amacıyla uygulanan botoksun rastlanılan bir yan etkisi yoktur, bu sebeple herhangi bir yan etki göstermediğini güvenle söyleyebiliriz. Ancak belirtmekte fayda var, işlem sonrasında geçici his kaybı yaşanabilir, iğne yapıldığında kılcal damarlara denk gelmesi sonucunda kanama ya da morarma da görülebilir. Bu etkiler kısa süreli ve geçicidir, uzman hekimler tarafından doğru yapılan botoks uygulamasında bu geçici etkiler görülmez, bu yüzden doğru merkezlerin tercih edilmesi oldukça önemlidir.

Dr.Mustafa Karataş olarak hastalara tavsiyem kozmetik ya da tedavi amaçlı botoks uygulamasından yararlanmak istiyorsanız, mutlaka uzman hekimlerden destek almalısınız. İstenmeyen sonuçların doğabileceği yanlış ya da merdiven altı diye tabir ettiğimiz merkezlerden kaçınmanızı önemle tavsiye ederim.