Türkiye'nin bilim dünyasına imza atmasına vesile oldular

Türkiye'nin bilim dünyasına imza atmasına vesile oldular

Uğur Şahin kimdir? Prof. Dr. Uğur Şahin, Koronavirüs aşısındaki başarısının ardından dünya çapında isminden söz ettiren kişi oldular. Eşi Özlem Türeci ile birlikte Pfizer adlı firma ortaklığında çalışma yürüten Uğur Şahin, koronavirüs aşısında yüzde 90 başarıya ulaştıklarını açıkladı. Almanya merkezli BioNTech şirketinin kurucuları olan Uğur Şahin ve Özlem Türeci, tüm dünyanın konuştuğu iki isim oldu.

BioNTech ve ABD merkezli Pfizer’ın birlikte geliştirdikleri corona virüsü aşısının yüzde 90 başarıya ulaştığı açıklanmıştı. İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesine konuşan Şahin, geliştirdikleri Covid-19 aşısının “virüsün başını ezip”, 2020’de dünyayı esir alan salgına son vereceğinden emin olduğunu ifade etti.

Pfizer ile BioNTech Pazartesi günü yaptıkları basın açıklamasında aşı denemelerinin faz 3 aşamasında, gönüllü deneklerin yüzde 90’ında hastalığın gelişmesinin önlendiğini ve bu oranın beklenenden daha iyi bir sonuç olduğunu ifade etmişti. Ancak deneme sonuçları henüz tüm detaylarıyla açıklanmadığı için aşının semptomsuz enfeksiyonlarda da etkili olup olmadığı sorusu yanıtlanmış değil.

Bu konuda iyimser olduğunu söyleyen Şahin, “Eğer soru bu aşıyla pandemiyi durdurup durduramayacağımız ise buna cevabım evet, çünkü semptomlu enfeksiyonlardan bile korunma sağlanması büyük bir etki yaratacaktır” diye belirtti.

Geçen Pazartesi günü deneme çalışmalarının sonuçları açıklanıncaya değin aşının bağışıklık sisteminde yeterince güçlü bir tepki tetikleyip tetiklemeyeceğinden emin olmadıklarını belirten Şahin, “Aşının bu virüsü yeneceğini biliyoruz artık” şeklinde konuştu.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre 55 yaşındaki Şahin, geliştirdikleri aşının etkisine dair elde edilen sonuçlar nedeniyle henüz resmen kanıtlanmış olmasa da aşının virüsün bulaşmasını da önleyeceğine inandığını vurguladı.


Aşının “birden fazla şekilde” virüse saldırdığını belirten Şahin, “Covid-19’un hücrelerimize girişini engelliyor. Ama virüs bir şekilde girmiş bile olsa, o zaman da hücreleri virüsün kafasına vurup ortadan kaldırıyor. Bağışıklık sistemini bu iki savunma hareketini yapacak şekilde çok iyi eğittik. Artık biliyoruz ki virüs bu mekanizmalara karşı kendisini savunamaz” diye konuştu.

Aşının etkinliğiyle ilgili bazı önemli soruların önümüzdeki haftalarda ve aylarda yanıtlanabileceğini söyleyen Şahin, semptomsuz enfeksiyonları da durdurup durduramayacağı sorusunun yanıtının ise bir yılı bulabileceğini bildirdi.