Tütünsüz bir dünya günü

Tütünsüz bir dünya günü

Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Gıda ve Sağlık Komisyonu Başkanı Sinan Vargı, 31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeni ile yaptığı açıklamada

Sigara tütününe başta mısır şurubu olmak üzere 280 değişik tatlandırıcı madde konuluyor. ” "Helvalısından sakızlısına, saleplisinden kahvelisine, enerji içeceği kokulusundan içki aromalısına kadar 107 çeşit kokulu nargile tütünü gençlerin tütün bağımlısı olmasına neden oluyor.” Özellikle üniversite gençleri arasında nargile içimi süratle yaygınlaşıyor, Erkek öğrenciler arasında yüzde 41 olan nargile içme oranı kız öğrencilerde yüzde 21’e kadar çıkıyor. Bir nargile içimi sırasında sigaranın on misli zararlı madde akciğerlere gidiyor.” Açıklamada "Sigaranın içimini zevkli hale getirmek için tütüne 280, nargile tütününe de özellikle gençler beğensin diye 107 değişik tatlandırıcı madde konuluyor. Gençler tütün içtiklerinin bilincine varmadan önce nargileye sonra da sigaraya alışsın diye zehir şeker içinde tatlı aromalarla sunuluyor. Biz sigara, nargile ve tütün ürünlerinin kokulandırılmasına son verilmesini istiyoruz” diyerek şunları söyledi.

"Ülkemizde sigarayı topluma sevdirmek, kokusundan insanların rahatsız olmasını engellemek için başta şeker olmak üzere 280 tür tatlandırıcı madde sigaranın içine konmaktadır. Sigaraya ilave edilen mısır şurubu ve şeker yanmayı kolaylaştırmaktadır. Diğer sık kullanılan tatlandırıcılar ise şöyle. Yasemin yağı, Vanilya, trietil limon tuzu, üzüm özütü, süsen çiçeği özütü, şeker kamışı özütü, mandalina ve limon yağı, sitrik asit, sorbitol, beyaz şeker, şeker kamışı özütü, sardunya yağı, sandal ağacı yağı, erik, üzüm, kereviz tohumu yağı, sakaroz, havuç suyu, kakule, karanfil yağı, Bulgar gül yağı, bergamut yağı, Nargile tütününde ise 107 çeşit tatlandırıcı yasal izinle kullanılmasına rağmen, piyasada çok sayıda kaçak denetimsiz ürün de var.

Pamuk şekeri, salep, rom, tatlı sakız, tereyağı ve süt enerji içeceği, kola, büsküvi ve balonlu sakız olmak üzere yüzlerce tatlandırıcı nargile tütününe konmaktadır. Makine yapımı sigarillo ve puro’da ise 227 çeşit tatlandırıcı madde kullanılmaktadır.” Sigara ve nargile de kullanılan katkı maddelerinin izni Tarım ve Orman Bakanlığı, Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı tarafından verildiğini belirten Vargı ;”Biz bütün bu kokulandırılmış tütün ürünlerinin yasaklanmasını ve sigara ile ilgili yeni bir mücadele programın ortaya konulmasını istiyoruz” dedi.