Yüzde 71'i şiddete maruz kaldı

Yüzde 71'i şiddete maruz kaldı

Bağımsız Sağlık-Sen, araştırmasına göre sağlıkçıların yüzde 71’i şiddete maruz kaldı, yüzde 14’ü mobbingle karşılaştı, yüzde yüzde 20’şer oranlarla “baskı, sürgün ve soruşturmaya maruz kalmak”tan korkuyor. Sağlıkçıların yüzde 58'nin çalıştığı kurumdan memnun olmadığını dile getirmesi ise dikkat çekti.


Bağımsız Sağlık-Sen, araştırmasına göre sağlıkçıların yüzde 71’i şiddete maruz kaldı, yüzde 14’ü mobbingle karşılaştı, yüzde yüzde 20’şer oranlarla “baskı, sürgün ve soruşturmaya maruz kalmak”tan korkuyor. Sağlıkçıların yüzde 58'nin çalıştığı kurumdan memnun olmadığını dile getirdi.

Bağımsız Sağlık-Sen, sağlık çalışanlarının sorunlarını ilişkin Türkiye genelinde 520 sağlık çalışanıyla yaptığı anketin sonucu paylaştı.

Doktor, ebe, hemşire, hizmetli, sağlık teknikeri ve memurların katılımı ile internet ortamında yapılan ankette, “Görevinizi yerine getirirken duyduğunuz en büyük endişe nedir?” sorusuna katılımcılarıın yüzde 35’i “ekonomik olarak geçinememek” yanıtını verirken yüzde 20’şer oranlarla “baskı, sürgün ve soruşturmaya maruz kalmak” ve “amirlerle sorun yaşamak” seçeneklerini işaretledi. Katılımcıların yüzde 16’sı ise “çocuklarına gelecek sunamamak”tan endişelendiklerini belirtirken, Kovid-19’la etkin mücadele edilen bu pandemi döneminde dahi ‘bulaşıcı hastalık kapmak” seçeneğini işaretleyen katılımcıların oranı yüzde 6 oldu. Sağlık çalışanlarının hiçbiri “işimi kaybetmek” seçeneğini ise işaretlemedi.

SAĞLIKÇILARIN YÜZDE 58’İ ÇALIŞTIKLARI KURUMDAN MEMNUN DEĞİL

Ayrıca sağlıkçılara yöneltilen “Kurumunuzdaki hangi hizmetlerden memnun değilsiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 58’i hiçbir hizmetten memnun olmadığı yanıtını verirken, yüzde 10’u yemekten, yüzde 8’i ise dinlenme odalarından şikayet etti. Tüm hizmetlerden memnun olduğunu belirten sağlık çalışanlarının oranı ise yüzde 14’te kaldı.

'ÇALIŞANLAR ARASINDA AYRIM VAR'

“Kurumunuzda amirlerin çalışanlara bakış açısını nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna ise katılımcıların yarısı çalışanlar arasında ayrım yapıldığı yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 14’ü ise mobing uygulandığını belirtirken, yüzde 19’u keyfiyete göre yönetim sergilediklerini ifade etti. Katılımcıların yüzde 10’u ise kurum yöneticilerinin “adil” olduklarını belirtti.

'ÇALIŞANLARIN YÜZDE 71’İ ŞİDDETE MARUZ KALDI'

Katılımcılara çalıştıkları esnada sözlü ya da fiziki şiddete maruz kalıp kalmadıklarının sorulması üzerine ise katılımcıların yüzde 71’i şiddet vakası yaşadıklarını belirtirken, geri kalanı ise yaşamadıklarını ifade etti.

SAĞLIKÇILAR TATİL VE BİRİKİM YAPAMIYOR

“Her yıl ya da son 3 yılda tatil yapabildiniz mi” sorusuna ise katılımcıların yüzde 61’i “hayır” yanıtını verirken, yüzde 22’si “evet” yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 17’si ise “hiç tatile gitmedik”lerini belirtti.

Katılımcılara yöneltilen “Mali birikim yapabiliyor musunuz?” sorusuna ise yüzde 82 oranında “hayır” yanıtı verilirken, yüzde 18 oranında “kısmen” yanıtı verildi. Hiçbir katılımcı “evet” seçeneğini seçmedi.

BAĞIMSIZ SAĞLIK-SEN BAŞKANI BAYRAKTAR: SAĞLIK ÇALIŞANLARININ TEK DERDİ GEÇİM

Anketin sonuçlarına ilişkin bir değerlendirmede bulunan Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, Türkiye ile birlikte tüm dünyanın salgın hastalıklarla mücadele ettiği bu dönemde bile sağlıkçıların geçim sıkıntısı yaşadıklarını belirterek, şunları söyledi: “Sağlıkçılar bulaşıcı hastalıklardan değil, evlatlarına iyi bir eğitim hayatı sunamamaktan, evlerinin geçimlerini sağlayamamaktan korkmaktadırlar. Kovid-19 salgını ile mücadele canla başla gece gündüz demeden çalışan sağlık çalışanları ne yazık ki yine geçim sıkıntısını dert etmek zorundadır. Anket göstermiştir ki çalışanların çok küçük bir bölümü bulaşıcı hastalık kapmaktan korkarken, büyük bir kısmı ise geçinememekten korkmaktadır. Bu nedenle yetkililerin biran önce sağlık çalışanlarının ücretlerini adil bir şekilde düzeltmesi ve çalışanlara hak ettikleri ücretleri vermesi gerekmektedir.”