Emergence : Evrimin Anneleri

Emergence : Evrimin Anneleri

Serkan Murat Kırıkcı Yurt Gazetesi için kaleme aldı

Online izleme platformlarının ağırlığını koymasıyla değişen dizi dünyasında artık ulusal kanalların işi zorlaştı. Özgün ve yüksek bütçe gerektiren projelerin netflix, apple, amazon gibi mecralara kaymasıyla artık elde çok yaratıcı işler kalmıyor. Çok konuşulan, fenomen olan diziler dönemi de ulusal kanallar için geçmişte kalmış gibi görünüyor. Dört beş sezonu devirecek yapımları arayışı reytingler geldiğinde hüsrana dönüyor artık. Ulusal kanalların alışmak zorunda olduğu yeni dönemde en çok zorluğuysa ABC yaşıyor. Sık sık iptal ettiği dizilerle gündeme gelen kanalın 2019-20 sezonu için hazırladığı altı diziden en çok ilgi çekeni 28 Ocak itibariyle sezonu tamamlamış durumda. Bilim kurgu, gizem ve gerilimi harmanlayan dizi 13 bölümü geride bıraktı. Farklı konusu ve kadın ağırlığıyla dikkat çeken işlerden biri.

ABC Studios yapımcılığında hazırlanan dizinin yaratıcıları Michele Fazekas ve Tara Butters. 1999 yılında “Get Real” dizisinin yazar kadrosunda birlikte çalışmalarıyla başlayan ortaklıklarında on bir diziyi geride bırakmışlar. “Law & Order: Special Victims Unit”, “Dollhouse”, “Hawaii Five-0”, “Agent Carter” gibi dizilerin senaryo kadrosunda yer alan ikili “Reaper”ın yaratıcısı olarak adlarını duyurmuştu. İkinci dizileri “Kevin (Probably) Saves the World” ile yine beğeni toplayan ikili peşi sıra “Emergence” ile dönüş yapmış. Kadın ağırlığının ağır şekilde hissedildiği dizinin oyuncu kadrosunda da durum aynı. Tanıdık simalardan oluşan kadro uzun soluklu dizilerin kadro karması gibi adeta. “Fargo” ile çıkış yapan Allison Tolman, “Billions” ile dikkat çeken yetenekli bıdık Alexa Swinton, “The Mentalist”in Wayne’i Owain Yeoman, “The Night Shift”in doktorlarından Robert Bailey Jr., “New Amsterdam”ın Dora’sı Zabryna Guevara, “Scrubs”ın Dr. Christopher Turk’ü Donald Faison, “Carnivàle”ın peder Justin’i olarak hafızalara kazınan Clancy Brown, “Orange Is the New Black”in Polly’si Maria Dizzia ve “Lost”un John Locke’u Terry O'Quinn kadronun başını çeken isimler.

“Emergence” küçük bir kasabada yapıyor açılışını. New York’a bağlı küçük bir kasabadayız. Kasabanın polis şefi Jo Evans ile tanışıyoruz. Yeni boşanmış, kızı ve babasıyla yaşayan bir iyilik timsali. Sahile düşen bir uçak ile ihbarı alınca olay yerinde alıyor soluğu. Gizemli uçak kazasının enkazında küçük bir kız çocuğunu fark ediyor. Ne kazayı ne de kim olduğunu hatırlamayan kızın sımsıkı sarılmasıyla aralarında bir bağ oluşuyor. Rutin kontrollerin ardından kızın bakımını üstleniyor ve evin bir ferdi olarak Piper adını alan kızın peşinde birilerinin olduğu kısa sürede fark ediliyor. Sabahında enkazın ortadan kalkması, kim olduğu belli olmayan adamların her şeyi ört bas etmesiyle kendini büyük bir komplonun içinde bulan Jo, annelik içgüdüsüyle kendini Piper’ı korumaya adıyor. Piper’ın kimliği, uçağın arkasındaki büyük teknoloji firması derken oluşan büyük gizemin çözülmeye çalışılması da dizinin konusunu oluşturuyor.

24 Eylül’de yönetmenliğini “Lucky Number Slevin” ile tanıdığımız Paul McGuigan’ın yönetmen koltuğunda oturduğu pilot bölümle vasat bir aile dizisi gibi görünümünde başlayan dizi her bölümde konusunu derinleştirerek ilerliyor. İlk beş bölümde gizemi aydınlatmak üzere ilerledikten sonra Piper’ın bir yapay zeka, insansı bir robot olduğunu ilan ederek yeni komplolar, düşmanlar ve bir örgütle birlikte iyice bilim kurguya dönüşüyor. Özel efektlerle süslenerek izleyiciyi tatmin eden sahnelerle gizemin içine herkesi çekiyor. Mantık sınırını da gözeterek ilerleyen dizinin beşinci bölümden sonrası gayet tempolu, heyecanlı ve merak uyandırıcı şekilde akıyor. Yapay zekanın kız olması, yaratıcısının kadın olması, koruyucusu polisin kadın olması ve baş kötünün de kadın olması dolayısıyla dünyayı değiştirecek yeni evrimin kadın ağırlığında olduğunu sık sık dillendiren dizi kilit bölümlerden birinde “Evrimin Anneleri” sözünü de zikrediyor. Özellikle son üç bölümde heyecanı arttıran ve tahmini pek mümkün olmayan işleyişiyle yakaladığı başarıyı ilk bölümlerde niye yakalamadığı sorusunu bolca sorduruyor. Dizinin diğer eksileriyse her şeyin fazla kolay gerçekleşmesi ve mücadeleyi zorlaştıracak bir kötünün olmaması.

Vasat başlayan ama ikinci yarıda toparlayan “Emergence”in on üç bölüm olarak planlandığı ve ekstra bölüm siparişi verilmeyeceği bilgisi basına sızmıştı. İkinci sezon ya da iptal kararı ise henüz gelmedi. Muhtemelen bu kararın baharda verileceği görüşü hakim. Hal böyle olunca eldeki tek sezonu izleyip izlememe kararı tamamen sezon finaline bağlı… Dizinin iyi ve tatmin edici bir sezon finaliyle veda ettiğini belirtelim. Ucu açık bir final yok. Sadece son sahne ile ikinci sezona göz kırpma mevcut ama çok da önem taşımıyor. ABC’nin diziden memnun olup olmadığı henüz bilinmese de tek sezonluk haliyle de bilim kurgu dizilerini sevenleri ve insansı robot konusuna ilgi duyanları memnun edecek bir serüven.  

Serkan Murat KIRIKCI