“Ezilenlerin estetiği” atölyesi

“Ezilenlerin estetiği” atölyesi

Arter Öğrenme Programı, ezme/ezilme ve manipülasyon ilişkilerini irdeleyen “Ezilenlerin Estetiği” başlıklı atölye çalışmasıyla devam ediyor.

Arter Öğrenme Programı’nın uzun soluklu süreçlerinden biri olan Hareket Atölyeleri, ezme/ezilme ve manipülasyon ilişkilerini irdeleyen “Ezilenlerin Estetiği” başlıklı atölye çalışmasıyla devam ediyor. Tiyatroya ve performansa olduğu kadar resim, heykel, müzik, edebiyat, dans gibi sanatın farklı disiplinlerine de odaklanan yöntemiyle “Ezilenlerin Estetiği”, 19 Şubat’ta başlayıp 8 hafta boyunca her Çarşamba 19:00-21:00 saatleri arasında Sevgi Gönül Oditoryumu’nda gerçekleşecek.

Aylin Vartanyan Dilaver ve Jale Karabekir yürütücülüğünde gerçekleşecek “Ezilenlerin Estetiği” başlıklı atölye çalışması, Ezilenlerin Tiyatrosu egzersizleri, İmge Tiyatrosu ve Ezilenlerin Estetiği yöntemleri yoluyla katılımcıların karşılaştıkları ezme/ezilme ve manipülasyon ilişkilerini irdeliyor. Atölye, katılımcıların iktidarla yaşadıkları çatışmaları ve bu çatışmalar karşısında hissettiklerini imge-heykeller yaratarak paylaşmalarını, gözlem yaparak muhtemel dönüşüm yollarını araştırmalarını amaçlıyor.

EZİLENLERİN TİYATROSU, İMGE TİYATROSU VE EZİLENLERİN ESTETİĞİ

Ezilenlerin Tiyatrosu, Brezilyalı tiyatro uygulayıcısı Augusto Boal’ın geliştirdiği, tiyatronun sosyal, toplumsal ve kültürel dönüşüm için bir araç olarak kullanıldığı katılımcı ve etkileşimli bir politik tiyatro yöntemidir. Farklı tiyatro tekniklerini bir araya getiren Ezilenlerin Tiyatrosu’nun temelinde, İmge Tiyatrosu yöntemi önemli bir yer taşır. Konuşmanın olmadığı, konuşma yerine beden ve imgelerle iletişimin sağlanmaya çalışıldığı bu yöntem, baskı ve ezme/ezilmenin fiziksel yöntemlerle ifade edilmesini ve çözümlenmesini amaçlar. Augusto Boal’ın 2000’li yıllarda geliştirdiği Ezilenlerin Estetiği yöntemi, tiyatroya ve performansa olduğu kadar resim, heykel, müzik, edebiyat, dans gibi sanatın farklı disiplinlerine de odaklanır. Ezilenlerin Estetiği, sistemlerin insanlar üzerinde kurduğu baskı ve hâkimiyete karşı yaratıcı bir mücadele alanı sunmayı hedefler.

Hareket Atölyeleri kapsamında düzenlenen “Ezilenlerin Estetiği” başlıklı çalışma, 19 Şubat Çarşamba akşamı Arter’de başlayacak ve 8 hafta boyunca her Çarşamba 19:00-21:00 saatleri arasında Sevgi Gönül Oditoryumu’nda gerçekleşecek. Katılım için herhangi bir bilgi veya deneyimin gerekli olmadığı atölye çalışma için; 0212 708 58 01 numaralı telefondan rezervasyon yaptırılabilir.