Merry Happy Whatever: Gelenekler ve Değişim

Merry Happy Whatever: Gelenekler ve Değişim

Serkan Murat Kırıkcı yeni Netflix dizisinin eleştirisini yazdı

Amerikalıların Noel kutlamalarındaki gelenekselciliği film ve dizilere de yansıyor. Platformların da noel tatilinde izlenecek yapımlarla donattığı kasım-aralık takviminde yılbaşı tatili odaklı film ve diziler yer alıyor. 28 Kasım itibariyle Netflix üzerinden izleyiciye sunulan komedi dizisi “Merry Happy Whatever” da onlardan biri. Sekiz bölümlük dizi klasik bir Amerikan ailesinin noel tatilinde yaşadıklarına odaklanıyor.

“Merry Happy Whatever”ın yaratıcısı komedilerle bilinen Tucker Cawley. “Everybody Loves Raymond”ın yazar kadrosunda yer alarak sektöre giriş yapan Cawley, ilk adımında ödüllü iş çıkaran isimlerden. Sonrasında iki tv filminin senaryosuna imza atan Cawley, aynı istikrarlı başarıyı arayarak geçirmiş kariyerini. “Hank”, “Up All Night” ve “The Odd Couple” ile iyi başlayan ama devamını aynı şekilde getiremeyen dizilerle devam etmiş. Yürütücü yapımcı olarak geçen yıllarından ardından ilk dizisini yaratmış ve noel hazırlıklarını yapmış. Senaryoyu da “Fam” ve “Fresh Off the Boat” ile tanıdığımız Talia Bernstein ile birlikte kotarmış. İyi de bir oyuncu kadrosu kurulmuş. Kalabalık Quinn ailesine tanıdık isimler can veriyor. Dennis Quaid yeniden komediye dönüş yaparken ailenin babası rolünde, “Undateable” ile tanıdığımız ikili Brent Morin ve Bridgit Mendler, yan rollerle iz bırakan Hayes MacArthur, Elizabeth Ho, Siobhan Murphy, Adam Rose ve Ashley Tisdale de kadroyu tamamlayan tanıdık simalar.

Müzisyen Matt ve finansçı Emmy ile tanışıyoruz. Los Angeles’ta yaşayan çiftimiz on günlük noel tatilini geçirmek üzere Emmy’nin ailesine ziyarete gidiyor. Sıcak iklim ve serbestlikten Philadelphia’nın soğuk iklimi ve muhafazakar yapısına yapılan yolculuk Matt için aynı zamanda aileye kabul anlamına da geliyor. Bir yandan kalabalık Quinn ailesini tanırken bir yandan da Matt’in bu ailenin bir parçası olmaya çalışmasını konu alıyor dizi. Geleneklerine sıkı sıkıya bağlı Quinn ailesi tatil boyunca doğdukları eve doluşup yeni yıla ve kutlamaya hazırlanıyorlar.

Eşinin ölümüyle dul kalmış Şerif Don Quinn, ailenin babası olarak tatlı sert mizaçlı, geleneklere takıntılı bir adam. Üç kızı ve bir oğlu ile ilişkileri de öyle. Sarsak oğlu ile maçları keyifle izlerken gelin ve üç torunuyla arası mesafeli. Annesinin tariflerini yaşatmaya çalışmakla kalmayıp o boşluğu doldurmaya çalışan büyük kızına hakkını teslim etmekte zorlanırken damadınaysa hiç pas vermiyor nedense. Çatlak kızının daha ilk günden aile önünde yaşanan boşanma kriziniyse tüm muhafazakarlığına rağmen iyi karşılıyor. Emmy’nin eve getirdiği damat adayınaysa her zamanki sertliğiyle olumsuz yaklaşarak klasik komedinin fitilini ateşliyor.

Ortalama 26 dakikalık süresiyle sekiz bölümden oluşan Merry Happy Whatever, geleneklerine bağlı muhafazakar bir ailenin yaşadığı değişim rüzgarlarını anlatırken güldürmeyi amaçlayan bir kahkaha efektli bir komedi dizisi. Tüm karakterleri bildik, olayları klişe ve temposu da hayli düşük. Oyuncuların çabasıyla kendini izlenir kılmaya çalışsa da hangi konuyu işlese neler olacağını bilen izleyiciyi bölümde tutmaktan çok uzak. Bu kadar klişe olunca güldürmeyi başaramıyor. Tisdale ve Ho’nun sevimlilikleriyle bir parça keyif verebiliyor. Vasatı aşamayan sıradan bir komedi olarak iz bırakmayan dizinin sezon finali ucu kapalı olarak bitmiş olsa da kadronun sosyal medya hesaplarından paylaştıklarına bakılırsa seneye bu zamanlarda tekrar bir araya gelmeye niyetleri var gibi görünüyor. Bu kadar vasat bir sezondan sonra ikinci sezon onayını alırlar mı bilinmez ama noel tatili ideali olmadıkları kesin. Böyle aileler yaşıyor mu bilinmez ama ekranda cazibelerinin çoktan öldüğü de su götürmez gerçek. Klişe aile ve ilişkiler komedisi, eski usul dizileri izlemek isteyenler dışında kimseye hitap etmiyor.

Serkan Murat KIRIKCI