ŞANZELİZE VE BAĞDAT CADDESİ GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRDİ!

Geçtiğimiz gün basına önemli bir haber yansıdı: Bağdat Caddesi Derneği ile Comité Champs-Elysées iki caddede ortak etkinlikler planlanması ve işbirliği için bir görüşme yapmış ve anlaşmaya varılmış.

2012 yılında “Dünya’nın En Önemli Alışveriş Caddeleri” sıralamasında dördüncü olan Bağdat Caddesi, çevresindeki ve üzerindeki kentsel dönüşüm sürenin sağlıklı bir şekilde yürütülememesi ile beraber, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik bunalım ve güvensizlik ortamın da etkisiyle bu konumunu kaybetmiş durumda. Bağdat Caddesi Derneği ise Ali Güvenç başkanlığında ‘Cadde’yi eski güzel günlerine döndürmek için geride bıraktığımız yıl kuruldu.

Bağdat Caddesi eski gücünde olmasa da; her ikisi de bulundukları şehrin en prestijli vitrini. Küresel markalar iki şehirde de bu caddelerde bulunmakta. Halkın bir araya gelerek sevinç ve tepki gösterdiği mekanlar olarak da her iki caddede bulundukları kentin öne çıkan adresleri arasında. 14 Temmuz Fransız Milli Bayramı en coşkulu şekilde Paris’te Şanzelize’de kutlanırken; sanırım Türkiye’de milli bayramlar da en coşkulu şekilde Bağdat Caddesi’nde kutlanır.

Üstelik isimlendirilme açısından da bir benzerlik bulunmakta; Şanzelize (Champs-Elysées) adını Yunan mitolojisinde cennet olarak gösterilen Elysion Ovası’ndan alır. Bizim caddemizin adı ise İslam Dünyası’nın en güzel şehri olarak görülen, yine İslam Dünyası’nın bilim ve kültür merkezi Bağdat’tan almakta. Bağdat, yeryüzündeki cennettir: Bağdat gibi diyar olmaz! Her ikisi de en güzeli tariflemekte.

3. Napolyon Dönemi’nin meşhur Seine Valisi Georges-Eugéne Hausmann’ın dokunuşuyla Şanzelize bugünkü halini almıştır. Hausmann, özellikle direnişçilerin barikat kurup uzun süre direnebildiği dar ve dolambaçlı Paris caddelerini “kurşun köşeyi dönemez” diyerek genişletmiş ve dümdüz etmiş; Paris’i baştan yaratmıştır. İstanbul’da ise farklı bir motivasyon ile de olsa benzer bir uygulama Adnan Menderes Dönemi’nde yapılmıştır. Literatürde Hausmann ile Menderes’i birbirine benzeten makalelere bolca rastlarız. İşte bizim Bağdat Caddemiz ise bugünkü halini Menderes Dönemi’nde almıştır.

Bu kadar benzerliği bulunan iki cadde adına inisiyatif almış iki kuruluşun bir araya gelmesi gerçekten çok önemli. Günümüzde devlet kabını aşarak iş birliği yapan kent örneklerine sıkça rastlamaktayız ve bu işbirlikleri – kent diplomasisi- sonucu çok güzel işler ortaya çıkarılmaktadır. Şimdi kent diplomasisini de aşan bir örnek var. Gerçekten bu çaba takdir edilmeyi hakkediyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar