Şark kurnazlığı ile büyümeyi arttırmak

Hükümet, torba yasa ve Orta Vadeli Plan’la vatandaşa büyük sürpriz yaptı! Tepeden tırnağa her şeye getirilen fahiş zamlarla yılı kapatacağız. Ekonomi muhabiri arkadaşların yaptığı hesaplara göre, bu yılın sonunda kişi başına milli gelir, 10 bin 883 dolardan 10 bin 579 dolara düşecek, dolayısıyla kişi başına 304 dolar fakirleşeceğiz.

Bankaların ödediği kurumlar vergisinden, şans oyunlarından alınan vergilere, sarma sigara içenlerden evi kirada olanlara kadar herkes, bugüne kadar ödediğinden daha fazla vergi ödemek zorunda kalacak.

Ancak bu zamlar içinde en çok tepkiyi motorlu taşıtlar vergisine getirilen artış çekti. Torba yasa ile getirilen MTV artışı yüzde 40 oldu. Ancak hükümet yine bir uyanıklık yaparak “Eğer aracınızı bu yıl içinde alırsanız bu yüzde 40’lık artış sizi etkilemeyecek” diyor. Anımsayın geçen yıl da yine otomotiv satışlarında buna benzer bir uygulama hayata geçirilmişti. Hükümet, araçların motor silindir hacmine göre ÖTV oranlarının 2017’de artacağını haberini Kasım 2016’da açıklamıştı. Araç almak ya da değiştirmek isteyenler de yeni yıl modellerini beklemeden yılın son iki ayında araçlarını değiştirmişti. Haliyle bu ilgi de büyüme rakamlarına yansımış, 2016 yılı rakamları beklentilerin üstünde çıkmıştı. Otomotiv sektörü “yılın ilk aylarındaki satışlar bir önceki yıl yapıldığı için 2017 yılında sektör yüzde 10 civarında küçülecek” diyordu. Görünen o ki, hükümet aynı uyanıklığı bu yıl da yapacak. Çünkü tasarıya göre, 31 Aralık 2017 tarihinden önce satın alınmış araçların MTV’si bu araçlar trafikten çekilinceye kadar, 2018’den sonra satılan araçlara göre daha düşük olacak.

1 Ocak’tan itibaren alınacak araçlar için gelecek yıl vergi artışı ise sadece vergisiz fiyatı 40 bin liranın altındaki araçlarda yüzde 40’ta kalacak. Yani silindir hacmi 1300 cm3’ün altında olan yeni araçlar için şu an 646 lira olan MTV, 70 bin TL’yi aşanlarda ise yüzde 68 fazla (1085 TL) olacak. Hükümet yine yılın son aylarında otomobil satışlarını artırarak büyüme rakamlarına etki edecek.

Zaten, ikinci çeyrek büyüme rakamlarının yüksek çıkmasında da Kredi Garanti Fonu’nun getirdiği etkinin yanı sıra ötelenen vergi ve diğer alacakların da etkisi var. Hadi bu yılı böyle kapattık diyelim, gelecek yıl hangi “uyanık hamlelerle” büyümeyi büyük göstereceğiz? Bu hamleler bir gün bir duvara toslayacak, gerçekler er geç ortaya çıkacak.

Konunun en saçma yanı da zamlara itiraz edenlere “Memleketin bölünmesini istiyorsunuz?” yanıtının verilmesi. Yani zamlara itiraz edersen, eleştirirsen, hakkını ararsan ‘vatan hainliği’ ile yaftalanmayı da göze alman gerekiyor!

Önceki ve Sonraki Yazılar