Şehit ve yaralılar için toplanan paralar ne olacak?

15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminde 179’u sivil 246 kişi şehit oldu, bin 391’i sivil bin 536 kişi de yaralandı. Darbeci askerleri engellemeye çalışan asker ve polislerin yanı sıra sokaklara çıkarak tankları durdurmaya çalışan sivil vatandaşlar, kuşkusuz Türkiye’yi büyük bir girdaptan kurtardı. Halkın gösterdiği bu tepkinin yanı sıra özellikle TSK’nın yönetim kademesi ve alt rütbeli askerlerin darbe girişimini desteklememesi hepimiz için büyük bir şans...
Başbakanlık, 15 Temmuz’da hayatını kaybeden kamu ve sivillerin şehit olduğunu açıklayarak kanunun belirlediği sınırlar içinde yapılacak yardımları açıkladı. Devlet hem kamu görevlisi hem de sivil şehitlerin ailelerine ortalama 88 bin TL tazminat, 3 bin 200 TL aylık maaş bağlayacak. Şehitlerin yakınlarına da istihdam olanağı tanınacak. Yaralananlar arasında malul olanlar da tazminat ve aylık maaş hakkından yararlanacak. Mağdur kamu görevlilerinin ailelerine ücretsiz ulaşım, çocuklarına burs, elektrik ve su faturalarında yüzde 50 indirim, faizsiz konut kredisi gibi çok sayıda hayatlarını kolaylaştıracak yardımlar yapılacak.

Bu kamu yardımlarının yanı sıra Başbakanlık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde bir yardım kampanyası başlattı. Henüz ilan edilen banka hesaplarında ne kadar para toplandığını bilemiyoruz, kampanyanın ne kadar süreceği de açıklanmadı ama görünen o ki çok ciddi miktarda para toplanacak. Vatandaşlar banka hesap numaraları dışında SMS göndererek de 5 TL yardımda bulunabiliyor. Hatta GSM operatörü Turkcell, abonelerinin yatırdığı her 5 TL karşılığında kendisi de 5 TL yardım yapıyor.

Türkiye’nin önde gelen holding, banka ve iş dünyası örgütleri de milyon liralar düzeyinde yardım yapıyor. Örneğin Koç Holding, Sabancı Holding,  İş Bankası ve Türk Telekom 10’ar milyon TL bağışta bulundu. Gaziantepli işadamlarının yardım miktarı 20 milyon, Boydak Holding 2.5 milyon, Şişe Cam Topluluğu 2 milyon, Ankara Ticaret Odası 2 milyon, Abank ve Kayseri Şeker Fabrikaları 1’er milyon TL bağışladı. Basına yansıyan haberlere göre Kocaeli’ndeki OSB’ler 600 bin, Ankara Halk Otobüsçüleri 250 bin, Konya Selçuklu Belediyesi 100 bin TL bağışta bulundu. Bunun dışında bağışlarını açıklamayan birçok şirket, kurum ve kişi var. Kısacası hesapta oldukça ciddi bir miktar para toplanacak.

Elbette hiçbir miktar, hiçbir yardım yakınlarını kaybedenlerin acısını hafifletemez ama en azından bu dayanışma hali yalnız olmadıklarını hissettirir, hayata tutunmalarına destek olabilir.

Şehit astsubayın yakınları yardım istemiyor

Ancak toplanan bu paraların nasıl dağıtılacağı, ne yapılacağı konusunda bir açıklama henüz yok. Şehit yakınları ve yaralılara bölünüp dağıtılacak mı kimse bilmiyor. Eğer öyle yapılacaksa her aile için oldukça yüklü miktarlarda yardım anlamını taşıyor. Buna karşın 15 Temmuz gecesi şehit olan Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir’in akrabaları “Biz devlet dışında kimseden yardım istemiyoruz” açıklaması yaptı. Tek talepleri, Halisdemir’in de mezun olduğu ilkokulun daha modern bir hale getirilmesi...

Elbette aralarında ciddi olarak yardıma ihtiyaç duyanlar olabilir, devlet zaten bu nedenle hem tazminat hem de maaş bağlıyor. Bunun dışında bugüne kadar ülkesi için şehit olanlara yapılmamış miktarda yardım yapmak kamu vicdanını yaralar. Diğer şehit yakınları, “Benim evladım, benim babam daha mı az değerliydi?” sorusunu sormaz mı?

Son soru, Roboski’de hayatlarını kaybedenlerin sorumlusu olarak da FETÖ’cü askerler gösteriliyor. İncelemeler sonunda bu iddia doğru çıkarsa Roboski’de ölenler de ‘şehit’ sayılacak mı? O dönemde hayatını kaybeden 34 kişinin ailesinin, devletin verdiği tazminatı “sorumlular bulunup yargı önüne çıkarılmadığı için” reddettiğini de not düşelim!

Önceki ve Sonraki Yazılar