SEKA’da tek kazançlı çıkan, Unakıtan’ın oğlunun ortakları oldu

BUGÜN yine daha önce değindiğim bir konu hakkında yazmak zorunda kalıyorum. Telekom, yanlış tarım ve hayvancılık konularında olduğu gibi…

Konumuz Seka...

SEKA bugünlerde yeniden gündemde, memlekette gazete kâğıdı üretilmediği, tamamı ithal edildiği için Türk matbuat sektörü, döviz kurlarının artışından çok ciddi biçimde etkilenmiş durumda.

Eskiden SEKA vardı ve yurt dışından kâğıt almak zorunda değildik. SEKA’nın bazı fabrikaları özelleştirildi bazıları da kapatıldı. Bu kararların altında birçok kamu görevlisinin imzası var ama bu iş için can siperane çalışan kişi dönemin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan oldu.

SEKA’nın birkaç yerde fabrikası vardı ama en büyüğü Kocaeli’ndeki fabrikaydı…

1934 yılında temeli atılan 1936’da da Cumhuriyet döneminin ilk kâğıdının üretildiği SEKA’da Kemal Unakıtan, 1977 yılında henüz 30 yaşındayken genel müdürlük yapmıştı. Hatta şirket yöneticilerine gelen hediye içkileri Atatürk heykelinin önünde kırdırarak şov bile yapmıştı.

Uzun yıllar ‘arpalık’ olarak kullanılan ve özelleştirilmesi için hiçbir yatırım yapılmayan Kocaeli SEKA Fabrikası, 2005 yılında açılan davaların sonuçları beklenmeden kapatıldı. Aslında fabrikadan daha çok arazisi para ediyordu, hükümet işçilerin ve kamuoyunun tepkisi sonucu satıştan vazgeçerek fabrika ve araziyi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne devretti. Kemal Unakıtan o dönem düzenlediği basın toplantısında “Evet, SEKA’yı peşkeş çekiyoruz ama halkımıza” demişti. Daha sonra kime peşkeş çekildiği ortaya çıktı tabi!

İhaleyi Unakıtan’ın ortağı kazandı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bu geniş araziye mega proje olarak adlandırdığı SEKA Park yapmaya karar verdi; haliyle de bu proje için bir ihale açtı. Şansa bakın ki ihaleyi, Kemal Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan’ın ortakları arasında yer aldığı Kare İnşaat kazandı.

Ben de o dönemde çalıştığım gazetede bu haberi yazmıştım ve yayın yönetmenimiz manşet yapmıştı. Sayfalar yapıldı büyük bir heyecanla sabah gazeteye geldim, ne görelim benim haber uçmuş! Gece patron manşeti görüp değiştirilmesini istemiş. Özgür basının temelleri o dönemde de sağlamdı yani… Tabii, Kare İnşaat’ın sahipleri, oğul Unakıtan ortak olmadıklarını söylediler ama ticaret sicil aksini söylüyordu. Bu olayların hemen ardından Abdullah Unakıtan ortaklıktan ayrıldı.

15 trilyon aldı üstüne bir de borç bıraktı

Gelelim gelişmelerin devamına… 27 trilyon liralık SEKA Park 1. Etap projesini Kare İnşaat tabi ki tamamlayamadı. O dönemde 7 trilyon liraya yakın borcu olduğu ortaya çıkan Kare İnşaat, projeyi 180 günde teslim edemedi. Ancak Kare İnşaat’a olan güven bu olayla bitmedi tabi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi aynı şirkete yaklaşık 4,7 trilyon liralık Sahil Yolu Köprülü Kavşağı ve Cezaevi Köprülü Kavşağı yapım işini de verdi.

O dönemde yerel basına yansıyan haberlere göre, Kare İnşaat, Büyükşehir Belediyesi’nden ihale bedelinin yarısından fazlasını yani yaklaşık 15 trilyon liralık hak ediş almış. Buna karşın projeyi tamamlayamadı ve İzmit’teki yerel taşeron şirketeler olan borçlarını ödeyemedi. Yani hem İzmitlilerin parasını aldı üstüne bir de borç ‘taktı’.

Biz de bugün bir ton kâğıt alamadığımız için gazeteleri kapanan, kitap fiyatları tavan yapan bir ülke olduk.

Önceki ve Sonraki Yazılar