Bizler o saraylara adalet getirmek için buradayız

Madımak Oteli önünde yapılan anma töreninde konuşan Kani Kaplan, “Adaletin olmadığı Adalet sarayları yapılıyor. Bizler buraya o saraylara adalet getirmek için geldik” dedi. 

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 yılında katledilen 33’ü aydın 2’si otel çalışanı 35 can, Madımak Oteli önünde yapılan törenle anıldı. 24 yıl önce Madımak Oteli’ne etkinlik için gelen ancak otelin ateşe verilmesi sonucu katledilen 35 kişi, Sivas’ta yapılan anma ile unutulmadı.

Ülkenin dört bir yanından sivil toplum örgütü ile siyasi parti temsilcileri, Alevi örgütleri, dernekler ve binlerce yurttaş, Sivas’a akın ederek yaşamını yitiren 35 can için yürüdü.

Sivas’ta yapılan yürüyüş kortejinin en önünde katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri yürürken, katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları da taşındı. Anmada siyah giysilerin giyildiği ve bağlamaların taşındığı görüldü. Yürüyüş boyunca deyişler çalındı. Yürüyüşte ayrıca sık sık “Hak, hukuk, adalet” ve “Sivas’ı yakanlar AKP’yi kuranlar” sloganları atıldı.

Sıkı güvenlik önlemleri
Kent merkezinden otel önüne kadar uzanan güzergah üzerindeki geçiş noktaları ile otel civarında çevre illerden gelen takviye birlikte yaklaşık 3 bin polis görevlendirildi. Birçok ilden ve yurt dışından katliamı lanetlemek için gelen binlerce kişi Sivas girişinde bir saat arayla 2 kez kimlik kontrolünden geçirildi. Polis, kitlenin getirdiği pankartları tek tek kontrol ettikten sonra fotoğraflarını çekti. Bu duruma yurttaşlar tepki gösterdi.

Anma töreni sırasında “Selam olsun ateşle semaha duranlara”, “Devletin Alevisi olmayacağız”, “Adalet halkların elleri ile gelecek”, “Dersim için Maraş için Çorum için Sivas için insanlık için” yazılı döviz ve pankartlar taşındı.

Milletvekillerinden destek
Binlerce yurttaşın akın ettiği anma törenine CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile HDP Sözcüsü Osman Baydemir, HDP Milletvekili Müslüm Doğan, Mahmut Toğrul, Erdal Ataş, Alican Önlü, HDP MYK Üyeleri Çilem Küçükkeleş ve Ali Kenanoğlu da katıldı.

Gülmen ve Özakça unutulmadı
Tören öncesinde yapılan yürüyüşte yurttaşlar açık grevinin 116’ncı gününü geride bırakan akademisyen Nuriye Gülmen’i ve öğretmen Semih Özakça’yı da unutmadı. İki eğitimciye destek sloganlarının atıldığı yürüyüşte ayrıca tutuklu HDP’li ve CHP’li siyasetçilere de destek sloganları atıldı.

‘Adalet’in olmadığı yerde Adalet Sarayı’
Sivas Valisi Davut Gül’ün başkanlığındaki bir heyetin de karanfil bıraktığı Madımak Oteli’nde semah dönüldü.
Semah’ın ardından konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Kani Kaplan, “Burada semah dönenler Koray’dı, Menekşe’ydi yani 33 canımızdı. Gezi’de sokak ortasında insanlarımız katledildi, Newroz alanında çırılçıplak insanlarımız katledildi. Adaletin olmadığı Adalet Sarayları yapılıyor. Bizler buraya o sarayların içine adalet getirmek için geldik. Bizler Sivas’ın ışığını söndürmemek için, Madımak’ın Utanç Müzesi olması için geldik. Madımak Oteli’nde katledilen canlarımız için adalet istiyoruz” dedi.

‘İnadına mücadele edeceğiz’
Alevi Kültür Derneği Genel Başkanı Doğan Demir anma töreninde yaptığı açıklamada, “Biz inadına bu ülkeye bütün insanların bir arada yaşaması için mücadele edeceğiz” diye konuştu.

‘Koçgiri’nin hesabı sorulsaydı…’
Demokratik Alevi Dernekleri adına Dursun Demirtaş konuştu. Demirtaş, “Koçgiri’nin, Dersim’in hesabı sorulsaydı belki Çorum ve Gazi katliamı olmayacaktı. Diğer katliamlarla yüzleşilseydi Madımak Katliamı olmazdı” dedi.
Avrupa Alevi Kültür Derneği Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Mat ise 24 yıldır Avrupa’dan Türkiye’ye gelmelerinden birilerinin rahatsız olduğunu ifade etti. Mat, “Neden? Avrupa’daki Alevilerle Türkiye’deki Aleviler arasında set kurmaya çalışıyorlar. Ama yanılıyorlar, yanılacaklar. Bu topraklar Alevilerin de hakkıdır” dedi. Mat, özgür günlere kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Ülkenin dört bir yanında Sivas anması
Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenler, ülkenin dört bir yanında da çeşitli törenlerle anıldı. Ankara’da gerçekleştirilen etkinliklere yüzlerce yurttaş katıldı. Anmalar sırasında çok sayıda polis ekibi görev aldı.

Ankara’nın Mamak ilçesinde gerçekleşen anma, Tekmezar Parkı’ndan Tuzluçayır Meydanı’na gerçekleşen yürüyüşle başladı. Yürüyüşün ardından meydanda kurulan kürsüde konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Mamak Şube Başkanı Mustafa Demirtaş, “Devletin tarihi nice katliamlarla doludur. Dersim, Maraş, Çorum, Sivas, Suruç ve Ankara Gar katliamları. Yıllardır dümeninde kim oturursa otursun, bu devletin geleneğine uygun olarak, kanla bu topraklar sulanmıştır” dedi.

Adalet Yürüyüşü hatırlatması
Ankara’nın Keçiören ilçesindeki anma ise İncirli Semti’ndeki Yunus Emre Direniş Parkı’nda gerçekleştirildi. Anmaya CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan da katıldı. Sarıhan, kendisinin uzun yıllar Sivas Katliamı davasının avukatlığını yaptığını hatırlatarak, “Sivas’ın adaletini ararken yaşlandım, ben o günleri yaşamış bir tarihçi gibiyim” dedi. Sarıhan, katliam davasında mağdurların sanık, sanıkların da mağdur gibi değerlendirildiğini ifade ederek, “Sivas davasında adaletin sağlanmaması bugün Güvenpark, Suruç, Ankara tren garında bombaların patlamasının sebebidir” şeklinde konuştu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Keçiören Şube Başkanı Sercan Aydoğan da “Bizim istediğimizin katillerin cezalandırılması adaletin sağlanması” dedi. Konuşmalardan sonra Grup Yolcu sahne aldı.

Ankara’nın bir başka ilçesi Yenimahalle’deki anma, Batıkent Meydan AVM’den, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Batıkent Şubesi’ndeki Cemevi’ne gerçekleşen yürüyüşle başladı. Yürüyüş sonrasında Cemevi’nde çeşitli etkinlikler düzenlendi. 

Samsun’daki anmaya CHP’li vekil de katıldı
Samsun’da da Sivas Katliamı için çeşitli anmalar yapıldı. Samsun’da Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin çağrısıyla Uğur Mumcu Parkı’nda yapılan basın açıklamasıyla yaşamını yitirenler anıldı. Açıklamaya demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve sendikaların yanı sıra CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek de destek verdi.

Zonguldak’ta da anma yapıldı
Zonguldak’ta Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenler anıldı. Zonguldak Demokrasi Platformu saat 13.30’da Madenci Anıtı’nda bir araya geldi. Platform tarafından yapılan basın açıklamasında, “İnsanlık tarihinin utanç sayfalarından biri olan Sivas Katliamı’nın üzerimize kâbus gibi çökmesinin 24. yılındayız. Sivas Katliamı tıpkı Malatya, Maraş, Çorum Katliamları gibi karanlıkta bırakılarak unutturulmak istenmiştir. Bizler Demokrasi platformu bileşenleri olarak Sivas Katliamı öncesi ve sonrası yaşanan bütün katliamlarda hayatını kaybedenleri saygıyla anıyoruz” denildi.

Anma töreninde konuşan Buca Belediye Başkan Yardımcısı Murat Işık, “ 24 yıl önce Sivas’ta hepimizin yüreğini kanatan bir katliam yaşandı. Yaşanan bu vahşetin ateşi hala yüreğimizde yanıyor. İnsanların dini, siyasi düşüncesi, yaşam tarzı farklı olabilir. Bunların hepsini ülkemizin bir zenginliği olarak görülmesi gerekiyor. Bizler ne olursa olsun bu topraklarda barışı, kardeşliği bir arada yaşamayı devam ettireceğiz. Hiçbir güç, ne yaparsa yapsın, nasıl bir tezgah içinde olursa olsun bu ülkenin insanını bölemeyecek Buna müsaade etmeyeceğiz. Sivas’ta katledilenler, aydın, ilerici, demokrasiyi ve özgürlüğü savunan bir yapının fertleriydi.  Onların bıraktığı yerden bu meşaleyi daha da ileriye taşımak için elimizden geldiğince mücadele etmeye devam edeceğiz “ dedi.

Anma etkinliği Bucalı şair Vedat Araz’ın okuduğu duygu dolu şiirler ve Hüseyin Kurtulmaz, Okan Koç, Gökhan Kaya ve Burak Demirci’den oluşan grubun Sivas şehitleri için seslendirdiği türkülerle geç saatlere kadar devam etti. 

3. Sayfa Haberleri

Tırların olduğu yolda indirilen çocuğa tır çarptı
Annesini satırla yaralayan zanlı tutuklandı
Sahilde erkek cesedi bulundu
İstanbul Silivri TEM Otoyolu'nda katliam gibi kaza: 6 ölü, 2 yaralı
Niğde'de katliam gibi kaza: 4 ölü, 15 yaralı