İnönü ve Karabekir Paşalar artık fahri hemşehri

Edirne Belediye Meclisi Kasım Ayı Olağan Toplantısı’nı Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantıda, 25 Kasım Resepsiyonu’nda geleneksel hale getirilen Fahri Hemşehrilik Berat’ının, bu yıl Kurtuluş Savaşı’nın iki kahramanı İsmet İnönü ve Kazım Karabekir’e verilmesine Belediye Meclisi tarafından oy birliğiyle karar verildi.  

23 Nisan 1920 yılında kurulan TBMM’nin ilk dönemde, kurucu mecliste İsmet İnönü ve Kazım Karabekir’in Edirne Milletvekili olarak yer aldıklarını belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan,  “Kurtuluş Savaşı’mızın kahramanlarından, çok önemli iki değerimiz, şahsiyetimiz ve her ikisi de Cumhuriyet’imizin hem kazanılmasında hem de kurulmasında çok değerli katkıları olan isimler. 23 Nisan 1920 yılında kurulan TBMM’nin ilk döneminde, kurucu mecliste İsmet İnönü ve Kazım Karabekir, Edirne Milletvekili olarak görev yapıyorlar.

23 Nisan 1920’de açılan kurucu mecliste o dönem 5 Edirne Milletvekili var. Bunların ikisi Edirneli, Edirneli aileler, ama bu ailelerden biz kimseye ulaşamadık. Biri Mehmet Şeref Aykut, biri de Faik Kaltakkıran, 3 tane de Edirneli olmayan isim var;  biri Kazım Karabekir Paşa, İsmet İnönü Paşa, Yıldırım Orduları Komutanı Cafer Tayyar Eğilmez.

Maalesef Cafer Tayyar Eğilmez’in yakınlarına ulaşamadık. Sadece bir kız torunu var.  O da çok uzun yıllardır yurtdışında yaşıyor ve Türkiye’ye hiç gelmiyormuş. İsmet İnönü’nün torunu Gülsüm Bilgehan Toker’e ulaştım. Yine Kazım Karabekir Paşa’nın kızı olan Timsal Karabekir’e ulaştım. Her ikisi de gurur duyacaklarını söyledi” dedi.

Her iki maddede oy birliğiyle kabul edildi.

Toplantısı sonrasından Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Belediye Meclis Üyeleri ile birlikte Tarihi Belediye Binası’nın önünde asker selamı vererek; Barış Pınarı Harekatını yürüten Türk Silahlı Kuvvetlerine destek verdi.

3. Sayfa Haberleri

Fenerbahçe - Galatasaray tartışmasında kan aktı: 1 ölü
Tırların olduğu yolda indirilen çocuğa tır çarptı
Annesini satırla yaralayan zanlı tutuklandı
Sahilde erkek cesedi bulundu
İstanbul Silivri TEM Otoyolu'nda katliam gibi kaza: 6 ölü, 2 yaralı