Kredi faiz hesaplama

Kredi Faizi Hesaplama

Kredi faizleri çekilen kredinin miktarına ve bankanın belirlemiş olduğu faiz oranlarına göre farklılık gösterir. Bankaların faiz oranları değişse de belirli bir sınır içerisinde kalmak mecburiyetindedirler. Zira faiz oranları Merkez Bankası tarafından belirlenir ve bankalar da bu alt ve üst limitlere uymak zorundadırlar.

Kredi faizi hesaplama işlemi sitemiz aracılığıyla kolaylıkla yapılabilir. Vade süresi, faiz oranları ve dosya masrafları göz önüne alınarak faiz hesaplama işleminin yapılması gerekir.

Kredi Nedir?

Bankaların öz varlıklarıyla birlikte toplamış oldukları vadeli ya da vadesiz Türk Lirası, Dolar, Euro v.b. gibi mevduatların ve temin edilen fonların, kanunlara uygunluk çerçevesi içerisinde ihtiyaç sahiplerine borç olarak verilmesi işlemidir. İhtiyaç sahipleri bu hizmetten faydalanabilirler.

Kredi Çeşitleri Nelerdir?

Birden fazla kredi çeşidi bulunur. Bu kredi çeşitleri kendi içerisinde birçok farklılık içerir. Kiminin vade süresi daha uzun kiminin daha kısadır. Bazı kredilerde faiz oranı azken bazılarında daha çoktur. Kredi çekmeden önce ihtiyacınızı en iyi şekilde belirlemeniz ve krediyi buna göre çekmeniz önemlidir. Bu sebeple kredi çekmeden evvel dikkatli biçimde araştırma yapmakta fayda vardır. Kredi türleri de kendi içerisinde ayrılır

İpoteksiz İhtiyaç Kredisi Türleri

Kredi çekmek istediğiniz bankaya, herhangi bir taşınamaz eşyayı teminat olarak vermeden alınan kredi biçimidir. Bu tip krediler eğitim, sağlık veya tatil kredisi olabilir.

  1. Evlilik Kredisi

En çok talep gören kredilerden bir tanesi evlilik kredisidir. Evlilik öncesi hazırlıkların yapılabilmesi için, çiftlerin sıklıkla başvurduğu bu kredi, taksit ertelemeli olarak bankalar tarafından verilebilir.

  1. Eşya Kredisi

Çoğumuzun “alışveriş kredisi” olarak bildiği eşya kredisi, genellikle düşük tutarlı kredilerdir. Bu sebeple bu tip kredilerde sigorta şartı ve dosya masrafı genellikle bulunmaz.

  1. Eğitim Kredisi

Eğitim kredileri hem banka şubeleri hem de eğitim kurumları tarafından verilebilir. Kişinin eğitim masraflarını karşılaması için önemli olan bu kredi aileler tarafından da çocukları için alınabilir.

  1. Sağlık Kredisi

Sağlık sorunları nedeniyle verilen bir ihtiyaç kredisi türüdür. Özel hastaneler çoğunlukla bankalarla anlaşarak uygun koşullarla hastalarına sağlık kredisi vermeyi amaçlar.

  1. Tatil Kredisi

Taksit ve erteleme imkanı bulunan tatil kredisi genellikle yaz aylarında verilen bir kredi olma özelliğine sahip.

  1. Bayram Kredisi

Genellikle dini bayramlarda verilen bayram kredileri, tatil ve ziyaretlerde ortaya çıkan nakit ihtiyacının karşılanabilmesi adına verilen bir kredi türüdür. Faiz oranları normal ihtiyaç kredisine göre oldukça düşüktür.

 İpotekli İhtiyaç Kredisi

Yüksek miktarlı krediler için bankalar bir teminat isterler. Bu nedenle ipotekli krediler ortaya çıkmıştır. Kişi ya da kurumlar 100 bin lira ve üzerindeki bir taşınamayan eşyayı ipotek ederek borcu güvence altına alırlar. İpotekli ihtiyaç kredilerinin vadesi BDDK kararı ile en fazla 36 ay olacak şekilde düzenlenmiştir.

Kredi Başvurusu Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kredi başvurusu yaparken ihtiyacınız doğrultusunda kredi çekmeniz oldukça önemlidir. Kredi çekerken ödeme planını, faiz oranlarını ve vade planlarına mutlaka dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde ödeme zamanı geldiğinde zorlanabilirsiniz.

Kendinize en uygun krediyi seçtikten sonra başvuru yapmanız gerekecektir. Krediye başvururken, kredi çekme şartlarını yerine getirmeniz büyük önem arz ediyor. Kredi çekerken dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan bir tanesi de kredi puanınızdır. Kredi puanınızın düşük olması, kredi başvurunuzun reddedilmesine neden olabilir.

Kredi başvurusu yapabilmeniz için kanunen reşit olmanız gerekiyor. 18 yaşını doldurmamış herhangi bir kişinin kredi başvurusunun onaylanması mümkün olmayan bir durumdur.

Kredi başvurusu yaptıktan sonra maaş bordrosu, vergi levhası ve SGK hizmet dökümü gibi evraklar bankanız tarafından sizden istenebilir.

Ödeme planlarından bahsetmiştik. Kredilerde kanunlar gereği 60 aydan daha uzun bir vade süresi bulunmuyor. Ödemiş olduğunuz taksitler de resmi gelirinizin %50’sini geçemeyecek şekilde tasarlanmıştır.  

Kredi Başvurusunda Hangi Belgeler istenecektir?

Kimlik Belgesi: Kredi başvurularında kimlik belgesi, pasaport ya da ehliyet fotokopisi istenecektir.

İkametgah: İkamet ettiğiniz yeri gösteren evrak. Muhtarlıktan ya da e-devlet üzerinden temin edilebilir.

Gelir Belgesi: Gelir belgesi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Sigortalı çalışan kişiler için maaş bordrosu, serbest meslek işi yapanlar için vergi levhası veya ticaret sicil gazetesi, çiftçiler için arazi tapusu ve çiftçilik belgeleri gerekir. Emeklilerin de maaş cüzdanını ibraz etmeleri gerekecektir. Yine kirada olan bir mülk bulunuyorsa, banka hesabınızda yer alan hesap hareketlerini ibraz etmeniz gerekir.

Bankalar kredi verip vermeme konusunda kararı kendileri alırlar. Bu doğrultuda sizden ekstra evrak da talep edebilirler. Ekstra olarak istenebilecek evraklardan bir tanesi de hayat sigortasıdır. Özellikle yüksek rakamlarda kredi çekilecekse, hayat sigortası istenmesi olası bir durumdur.

Bankalar gerekli gördükleri takdirde kefil isteyebilirler. Kredi puanları çok yüksek olan kişilerde genellikle kefil şartı aranmasa da kredi puanı sınırda olan kimseler için bu şart aranmaktadır. Krediyi verecek olan banka şubesi, kefil ihtiyacı olup olmadığına karar verecektir.

 Kredi Başvurum Onaylanmadı. Neden?

Krediler genellikle nakit paraya sıkıştığımızda başvurduğumuz bir çözüm olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte birçok farklı ihtiyacımızı da krediler aracılığıyla giderebiliyoruz. Kredi başvurularının tek tıkla halledilmesi de kredi başvurularının sayısını arttıran önemli etmenlerden bir tanesi.

Kredi başvurularının sayısı çok arttığı için, bankalar kredi verecekleri müşterilerini seçerken daha titiz davranmaya özen gösteriyor. Bu nedenle kredi başvurunuza ret cevabı gelirse, hemen arka arkaya başvuru yapmamanız gerekiyor. Aradan 21 gün geçtikten sonra tekrar başvuru yapmanız sizin yararınıza olacaktır.

Kredi sahibi olabilmek için kredi puanınızın yüksek olması son derece önem arz ediyor. Kredi puanınız ne kadar yüksekse, kredi alma şansınız da o kadar artıyor. Kredi puanının düşmesi ya da yükselmesi sizin sicilinize bağlı bir durum. Eğer ödeme geçmişiniz iyiyse ve borçlarınızı zamanında ödediyseniz kredi puanınız yüksektir. Ancak gecikmiş borçlarınız varsa ve yasal takip altına alınmışsanız kredi puanınız önemli miktarda düşecektir.

 Kredi Borcu Ödeme Hesaplama

Kredi başvurusu yaparken, faiz oranlarına ve vade sürelerine dikkat etmek gerekir. Ödeme planınızı görmek için hesaplama yapmanız önemlidir.

Faiz oranları bankadan bankaya değişiklik gösterse de belirli sınırlar içerisinde belirlenir. Zira faiz oranları merkez bankası tarafından belirlenir ve bankalarda bu alt ve üst limitlere uyarak hareket etmek mecburiyetindedirler.

Kredi borcu hesaplarken dosya masraflarını da dikkate almanız önem arz eder. Alacağınız kredinin miktarına göre dosya masraf miktarı artacaktır.

Dosya Masrafı Nedir?

Dosya masrafı kredi çekilirken ödenecek ek ücretlerden bir tanesi olma özelliğini taşır. Dosya masrafları çekilen kredinin miktarına göre farklılık gösterir. Eğer tüketici, kendisinden talep edilen dosya masrafının haksız nedenlerle talep edildiğini düşünüyorsa, Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak, dosya masrafının geri iadesini talep edebilirler.

Daha fazla bilgi için: https://www.hangikredi.com/kredi/ihtiyac-kredisi

Kredi Borcu Yapılandırma İşlemleri

Kredi borcunuzu ödeyemediğiniz durumlar olabilir. Bu gibi durumlarda bankanızla en kısa sürede iletişime geçerek borç yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz. Kredi borcu yapılandırma sayesinde, borç ödeme planınızı daha uzun süreye yayabilirsiniz. Böylelikle aylık ödeyeceğiniz miktar azalacaktır.

Yapılandırma işlemi bankaların inisiyatifine kalmış bir durumdur. Bu nedenle yapılandırma yapma şansınız %100 değildir. Bankanız kabul ettiği takdirde borçlarınızı yapılandırabilirsiniz.

Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Kredi borcunuzu 3 ay yani 90 gün içerisinde ödemezseniz, bankanız size ekstradan bir 7 gün daha ödeme süresi verecektir. Bu süre içerisinde borçlarını yapılandırmak için başvuruda bulunabilirsiniz. Eğer borcunuzu ödemezseniz ve yapılandırma talebinde de bulunmazsanız, yasal takip işlemi başlatılacaktır.

Yasal takip işlemi başladıktan sonra Avukatla ya da varlık şirketiyle de anlaşarak borçlarınızı yapılandırabilirsiniz. Eğer anlaşamazsanız yasal takip süreci işlemeye devam edecektir. Süreç sonucunda mal varlıklarınıza haciz gelebilir. Eğer borcu ödeyeceğinize dair bir taahhütname imzaladıysanız hapis cezası da mümkündür.

Advertorial Reklam Haberleri

Casino Siteleri Yazılım Sağlayıcıları ve Oyun Kalitesi
Felipe Melo, BizBet'in Türkiye'deki yeni marka temsilcisi oldu!
PRP ile Daha Pürüzsüz ve Genç Bir Cilde Kavuşun
1Win Türkiye İncelemesi: Türk Oyuncular için Yerelleştirilmiş Mükemmellik
Havalı Tabanca Oyunları: Eğlence ve Stratejiyi Bir Arada Sunuyor!