ABD İran'a karşı silah değil diplomasi kartını oynuyor

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo; İsrail, Irak ve Katar öncüleriyle görüşerek, İran'a karşı "yakın iş birliği" iletisi verdiğini bildirildi

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Pompeo'nun Irak Başbakanı Adaletli Abdulmehdi, Katar Buyruğu Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon müzakerelerine yönelik yazılı izah yayımladı.

Ortagus tarafından yapılan açıklamada, Pompeo'nun Irak Başbakanı Adaletli Abdulmehdi ile de telefon görüşmesi yaptığı ve Hizbullah Tugayları olarak tanımlanan İran destekli milislerin Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliğine yaptığı saldırıyı kuvvetle kınadığı kaydedildi.

Bununla beraber, Pompeo'nun, Katar Buyruğu Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile yaptığı görüşmede, Katar'ın Amerika Birleşik Devletleri'ye gösterdiği dayanışmadan dolayı teşekkür ettiği, Pompeo ve Al Sani'nin birtakım yerel gelişmeler konusunda fikir alışverişi yaptığı aktarıldı.

Ortagus, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bakan Pompeo, Irak hükümeti tarafından alınan yüksek güvenlik tedbirleri için teşekkür ederken, Irak hükümetinin bölgedeki diplomatlarımızın savunması konusundaki sorumluluğuna vurgu yaptı. Bakan, ayrı olarak Başkan Donald Trump idaresi olarak Irak'ın özgür ve bağımsız olması konusundaki isteğimize ve bu konudaki yakın iş birliği gayretlerimize dikkat çekti."

Diğer taraftan Pompeo'nun, İran'ın bölgedeki zarar veren faaliyetleriyle mücadele ile ilgili gösterdiği kararlılık ve Bağdat'taki Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliğine yapılan saldırıyı kınaması nedeniyle Netanyahu'ya teşekkür ettiğini belirten Ortagus, müzakere esnasında Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail arasındaki "kuvvetli ilişkiye" de vurgu yapıldığını yazdı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin, Irak'ta İran destekli Haşdi Şabi'ye bağlı Hizbullah Tugayları üssüne tertip ettiği ve 28 kişinin yaşamını yitirdiği saldırı sonucu eylem yapmak isteyen onlarca kişi, bir gün önce sabah Bağdat'taki Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği önünde toplanmıştı. Amerika Birleşik Devletleri karşıtı slogan atan gruptakiler binanın duvarını ateşe vermiş, hemen peşinden kapısını kırarak içeri girmişti.

Dünya Haberleri

Telefon şifresini böyle yapanlar yandı! Resmen yasaklanıyor
Kıskanç Almanya bize özendi
Ünlü gofret markası için marketlerden acil toplatma kararı!
ABD kampüslerinde İsrail protestoları yayılıyor!
Kayıp modelin cesedi bulundu! Böyle tespit ettiler