AB'de 80 desibelden fazla gürültü yapan ve ısı yayan elektrik süpürgeleri yasaklandı

Avrupa Birliği kuralları uyarınca, çekiş gücünden çok gürültü ve ısı üreten elektrikli süpürgelerinin satışı bugünden (01 Eylül 2017) itibaren yasaklandı. 

Bazı AB karşıtları ise daha az elektrik gücüyle çalışan elektrik süpürgeleriyle evlerin tam anlamıyla temizlenemeyeceğini savunuyor. Ancak enerji uzmanları, az elektrik kullanan iyi cihazların, çok elektrik kullananlar kadar iyi iş gördüğünü söylüyor.

Uzmanlar, müşterilerin yüksek voltajı yüksek performansla bir tuttuğu için bazı üreticilerin bilerek elektrik tüketimini artırdığının da altını çiziyor.

"Yaygın yanlış algı"

Avrupa Çevre Bürosu'ndan (EEB) yapılan açıklamada, "Bu yaygın yanlış algıya karşın, yüksek güç her zaman iyi performans anlamına gelmez. Bazı enerjiyi etkin kullanan modeller, tasarımdaki yenilikler sayesinde, önemli oranda daha az enerji kullanarak, toz çekmekteki yüksek standartlarını koruyor" denildi.

Coventry kentinde çalışan elektrikli süpürge satıcısı Howard Johnson açıklamasında, "İnsanlar daha güçlü elektrik süpürgeleri istiyor ama daha çok gücün daha çok çekiş anlamına gelmediğini görmüyorlar. Daha düşük enerji kullanan makineler de yeterli ve gezegenimiz için daha iyi" ifadeleri yer aldı.

AB'nin kenti internet sitesinde de, "Daha az enerji kullanan elektrik süpürgeleriyle, Avrupa bir bütün olarak 2020 itibariyle 20 terawatt saat enerji tasarruf edebilir. Bu, Belçika'daki hanelerin yıllık elektrik tüketimine eşit bir miktar. Aynı zamanda 6 milyon ton daha az karbondioksit açığa çıkacak. Bu da sekiz orta büyüklükteki elektrik santralinin emisyonuna eşit" sözleri kaydedildi.

İngiltere İklim Değişim Komitesi de 2008'den bu yana, evlerdeki ve ev aletlerindeki daha sıkı enerjinin etkin kullanımı standartları sayesinde elektrik talebinin yüzde 17, doğalgaz talebinin de yüzde 17 azaldığını belirtti.

"AB enerji kuralları Brexit'ten sonra da geçerli olacak"

Ancak İngiltere'nin birlikten çıkmasından sonra AB enerji standartlarına ne olacağı sorusu gündemde.

Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi UKIP'in Avrupa Parlamentosu Milletvekili Roger Helmer, "AB'ye ihraç etmek için az güçlü elektrik süpürgeleri yapmamıza hiçbir itirazım yok. Ancak İngiltere için tam güçlü cihazlar yapma hakkını elimizde tutmalıyız. Bu, Brexit'ten sonra neden AB kurallarına uymamamız gerektiğini gösteren bir durum" şeklinde konuştu.

Ancak EEB tarafından, "AB'nin enerjinin etkin kullanımı kuralları olmadan, düşük standartlar nedeniyle İngiltere pazarının, Çin'den gelen, enerjiyi etkin kullanmayan, ucuz ve kolayca bozulan ürünler tarafından istila edilmesi riski bulunuyor" yanıtı verildi.

AB'nin enerjinin etkin kullanımı kurallarının kullanımı ve sera gazı salımını azaltması nedeniyle, Brexit'ten sonra da bu kuralların uygulanmaya devam edileceğine inanılıyor.

Bir hükümet sözcüsü, "AB'den ayrılana dek İngiltere hükümeti Avrupa kurallarını uygulamaya devam edecek. Hanelerin ve işyerlerinin elektrik faturalarında tasarruf etmesini sağlayacak önlemleri destekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Dünya Haberleri

Telefon şifresini böyle yapanlar yandı! Resmen yasaklanıyor
Kıskanç Almanya bize özendi
Ünlü gofret markası için marketlerden acil toplatma kararı!
ABD kampüslerinde İsrail protestoları yayılıyor!
Kayıp modelin cesedi bulundu! Böyle tespit ettiler