Azerbaycan seçime gidiyor

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 5 Aralık 2019'da meclisi feshetmesi ve erken seçim kararı alması üzerine Azerbaycan seçim sürecine girdi

Erken seçim kararının alındığı gün ile seçim günü arasında az vakit olsa da ülke kısa müddette seçim havasına bürünürken, evvelki seçimlere göre daha fazla kişi aday oldu.

125 SANDALYE İÇİN 1324 KİŞİ ADAY OLDU

1 Kasım 2015'de yapılan seçimlerde 767 aday yarışırken, bu seçimde Azerbaycan Ulusal Meclisi'ndeki 125 sandalye için 299'u kadın 1324 kişi aday. Kadın aday sayısı bir önceki seçimlere göre yüzde 3 daha fazla. Eski mecliste yer alan milletvekillerinden 80'i de yine aday oldu.

Seçime bir haftadan az bir müddet kalmasıyla adaylar tanıtım kampanyalarını hızlandırdı. Seçim bölgelerini gezerek halktan rey isteyen adaylar, olabildiğince çok kişiye erişmeye ve seçildikleri takdirde neler yapacaklarını anlatmaya çalışıyor, vaatler veriyor. Adaylar, Merkezi Seçim Komisyonunun ülke genelinde tahsis ettiği 136'sı açık 136'sı kapalı alanlarda seçmenlerle bir araya geliyor.

Adaylar eski seçimlerin aksine kendilerini televizyon ve gazetelerde değil, facebook başta olmak üzere sosyal paylaşım sitelerinde tanıtmaya öncelik veriyor. Kimi adaylar çektirdikleri videoları paylaşarak seçmenlerini etkilemeye çalışıyor, kimi adaylar ise tanıtımlarını şehirlerdeki bilboardlar aracılığıyla yapıyor.

5 milyon 387 bin kayıtlı seçmenin oy kullanacağı seçimde 19 politik partiye üye aday bulunsa da 1324 adayın takriben yüzde 83'ü seçime bağımsız olarak girmeyi seçenek etti. Öğretmeninden avukatına, akademisyeninden bekçisine, sporcusundan mağaza satış personeline, iş adamından gazetecisine, toplumun bir hayli kesiminden kişi, milletvekili olmak için aday oldu.

Bu seçim, göre daha fazla gözlemcinin bulunacağı bir seçim olarak ön tasarıya çıkıyor. Seçimi yaklaşık 66 bin yerli, 850 yabancı gözlemci izleyecek. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü (AGİT) Parlamenter Asamblesi, Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, AGİT Demokratik Müesseseler ve İnsan Hakları Bürosu gibi uluslararası örgütler seçimlere gözlemci kurulu gönderecek.

Dünya Haberleri

Telefon şifresini böyle yapanlar yandı! Resmen yasaklanıyor
Kıskanç Almanya bize özendi
Ünlü gofret markası için marketlerden acil toplatma kararı!
ABD kampüslerinde İsrail protestoları yayılıyor!
Kayıp modelin cesedi bulundu! Böyle tespit ettiler