Japonya'dan seks kölelerine tazminat!

Güney Kore'de bir mahkeme, Japonya'nın II. Dünya Savaşı'nda 'seks kölesi' yapılan 12 kadın ve ailesine toplam 91 bin dolar tazminat ödemesine hüküm verdi.

Seul Merkez Bölge Mahkemesi tarafından alınan karar, “konfor kadınları” olarak adlandırılan Japon askerlerinin seks kölesi olarak kullandığı kişilerin Tokyo’ya karşı açtığı ilk sivil dava olma özelliğine sahip.

“Onlu yaşlarının sonlarında ya da 20’lerinin başlarında olan davacılar, tekrar tekrar cinsel istismara maruz kaldı” açıklamasında bulunan yargı, kararında Japonya İmparatorluğu’nu “konfor kadın” sisteminden sorumlu tuttuğu öğrenildi.

Birçok tarihçi, Çin dahil çok sayıdaki Asya ülkesinden ve çoğunlukla da Kore’den getirilen 200 bin kadının II. Dünya Savaşı sırasında Japon askerleri için genelevlerde çalışmaya zorlandığını belirtiyor.

Cuma günü karara bağlanan dava, Güney Kore’de 8 yıldır sürüyordu. Olaylardan doğrudan mağduriyet yaşamış davacı kadınlardan sadece beşi hayatta bulunuyor. Diğerlerini ise aileleri temsil ediyordu.

Euronews Türkçe'de yer alan habere göre; iki ülke arasında çözülemeyen meselelerden biri olan “konfor kadınları” hakkında Tokyo yönetimi Seul’u varılmış anlaşmaları ve uzlaşmaları siyasi hedefler uğruna değiştirmeye çalışmakla eleştirmekte.

Dünya Haberleri

Telefon şifresini böyle yapanlar yandı! Resmen yasaklanıyor
Kıskanç Almanya bize özendi
Ünlü gofret markası için marketlerden acil toplatma kararı!
ABD kampüslerinde İsrail protestoları yayılıyor!
Kayıp modelin cesedi bulundu! Böyle tespit ettiler