Kenya’daki Başkanlık seçimleri 'usulsüzlük' nedeniyle iptal edildi

Muhalefet internetten yayımlanan sonuçları, oyların sandık başlarında kayda geçirildiği tutanaklarla desteklenmediği için hileli olduğunu öne sürüyordu. 

Kenya'da yüksek mahkeme, Ağustos ayı içerisinde yapılan ve Uhuru Kenyatta'nın kazandığı başkanlık seçimlerini iptal etti. İptalin gerekçesinin yaşanan usulsüzlükler olduğu belirtildi. 

2013'ten beri devlet başkanlığını yürüten Kenyatta yüzde 54,3 oy alırken, en yakın rakibi Raila Odinga'nın yüzde 44,7 oy aldığı belirtilmişti. 

Ancak Odinga, Devlet Başkanı Kenyatta'yı açık farkla önde gösteren sonuçları kabul etmediğini söyleyerek sonuçlara itiraz etmişti. 

BBC Türkçe'nin haberine göre; Yüksek Mahkeme'nin başında olan David Maraga, "8 Ağustos'taki seçimler anayasa ve ilgili yasalar ile uyumlu bir şekilde yapılmamıştır, sonuçlar geçersiz ve hükümsüzdür, iptal edilmiştir" açıklamasında bulundu. Mahkeme, ülkenin 60 gün içerisinde yeni bir başkanlık seçimine gideceğini belirtti.

"SONUÇLAR TUTANAKLARLA DESTEKLENMİYOR" 

Muhalefet lideri Odinga, sonuçların "hileli" olduğunu çünkü yetkililerin bu sonuçları destekleyen belgeleri sunamadıklarını belirtmişti. 

Muhalefet internetten yayımlanan sonuçları, oyların sandık başlarında kayda geçirildiği tutanaklarla desteklenmediği için hileli olduğunu öne sürüyordu.

Odinga, "Bu rakamlar uydurma, bunlar hileli" demişti.

Odinga, bu sonuçların bir bilgisayar hilesiyle üretildiğini ve seçmenin iradesini yansıtmadığını kaydetti ve "Kendi görevlilerimizden gelen bilgilerle elde ettiğimiz sonuç bizi açık farkla önde gösteriyor" diye konuştu.

Dünya Haberleri

Flaş karar! Kurban kesmek yasaklandı
Türk asıllı DSÖ doktoru kaza geçirdi
Piyasaları altüst edecek mesaj
Yeni Papa Leo’nun maaşı belli oldu!
Tesla'da dev kriz! Üretimi durdurdu...