La Scala Operası, Suudi Arabistan'dan aldığı 3 milyon euroyu iade edecek

İtalya’da La Scala operası Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı’yla yaptığı anlaşmayı tepkiler üzerine iptal ederek halihazırda aldığı 3 milyon euroyu Suudi Arabistan’a iade edecek.

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın 15 milyon euro karşılığı yönetim kurulu üyeliği satın alma girişimini ilkin olumlu karşılayan La Scala Opera Evi, insan haklarıyla ilgili tepkilerin hedefi olunca tavır değiştirdi. İtalyan opera geleneğiyle özdeş kurumda yapılan oylamada Suud'a üyelik anlaşması geri çevrildi.

Suudi Arabistan yetkilileriyle opera binasının finansmanı için yapılan anlaşma, Suudi Arabistan Kültür Bakanı’nın operanın yönetim kurulunda yer almasını da öngörüyordu.

Geçen Ekim ayında Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda öldürülmesinin ardından yapılan anlaşma İtalya’da tepkilere yol açmıştı.

Tepkiler üzerine aynı zamanda Milano Belediye Başkanı da olan opera binası başkanı Giuseppe Sala dün gazetecilere yaptığı açıklamada “Oybirliğiyle parayı iade etmeye karar verdik” dedi.

Sala konuyla ilgili bugün bir toplantı yapacaklarını ve “işbirliği için başka fırsatlar olup olmadığını” ele alacaklarını ifade etti.

Sala’nın iade edeceklerini açıkladığı 3 milyon avro, Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı ile varılan toplam 15 milyon avroluk 5 yıllık ortaklık anlaşmasının bir parçası olarak operaya verilmişti.

BBC’nin haberine göre sözkonusu anlaşma hükümetteki Lig Partisi üyelerinin de içinde bulunduğu geniş bir kesimin tepkisine yol açmıştı.

Lig Partisi lideri ve Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini de operayı anlaşmayı iptal etmeye çağırmıştı.

Lig Partili Lombardiya Valisi ise Suudi yetkililerle görüşmeleri yürüten operanın sanat yönetmeni Alexander Pereira'nın görevden alınmasını talep etmişti. 

Dünya Haberleri

Telefon şifresini böyle yapanlar yandı! Resmen yasaklanıyor
Kıskanç Almanya bize özendi
Ünlü gofret markası için marketlerden acil toplatma kararı!
ABD kampüslerinde İsrail protestoları yayılıyor!
Kayıp modelin cesedi bulundu! Böyle tespit ettiler