Çin'li Bakanlar Türkiye'ye geliyor!

Çin ve Türkiye arasındaki ilişkiler gelişmeye devam ediyor. İş dünyası da iki ülke ilişkileri için harekete geçti.

Çinli bakanlar ve iş insanları Türkiye'ye gelecek
Çinli bakanlar ve 100'e yakın iş insanı bu kapsamda haziranda Türkiye'ye gelecek ve 5 günlük bir konferans verecekler.
   
Türkiye ile Çin arasındaki diplomatik ilişkilerin 50. yılı olacak 2021 yılı. Koronavirüs salgınının izin verdiği ölçülerde etkinliklerin yapılması bekleniyor. Organizasyonlardan biri Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği tarafından yapılacak. Dernek haziran ayında Çinli bakanların ve iş insanlarının da katılacağı 5 günlük bir konferans yapacaklar.

İş insanları iki ülke arasındaki ticaret ilişkilerini artırmayı hedefliyor. Türkiye'nin Çin ile arasındaki ticarette yaklaşık 15 milyar dolarlık bir dış ticaret açığı bulunuyor. Türk iş insanları bu açığı kapatmak için Çin'e yapılacak farklı konulardaki ihracat için harekete geçtiklerini dile getirdi.

Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer, salgının seyrine göre haziran ayında Türk ve Çinli iş insanlarını bir araya getirmek istediklerini belirtti. Politikacılardan ve iş insanlarından olumlu dönüş aldıklarını belirten Beşer, ''5 gün sürecek toplantılar düzenleyeceğiz. Toplantılarda maden, gıda ve tarım, enerji, e-ticaret ve bilişim, müteahhit hizmetleri, turizm ve lojistik konuları işlenecek'' ifadesini  kullandı.


Çin'in büyük bir pazar olduğuna vurgu yapan Dernek Başkanı İhsan Beşer, doğru bağlantılar yapıldığı takdirde sürdürülebilir bir ticaret ağının oluşturulabileceğini söyledi.

''Kovid-19 sonrası yeni dönemde doğru bağlantılar yapılırsa uzun ve sürdürülebilir bir ticaret ağı oluşturulabilir. Madenden gıdaya, çeşitli süt ve süt ürünleri, su ve su ürünleri, kanatlı hayvan ve ürünleri, yaş meyve sebze gibi Türkiye’nin her bölgesinden Çin’e ihraç edilebilecek ürünlerimiz var. Süt ve süt tozu ürünleri anlaşması sağlandı.Süt tozuyla beraber artık Çin pazarına peynirin de girmesi için uğraşıyoruz.Türkiye defne ve defne yaprağında dünyada en çok üretime sahip olan ülke. Tıbbi aromatik bitkilerin yağları şu anda Çinli firmalar tarafından talep olunan ürünler. Turizm de önümüzdeki yılların önemli bir konusu olacak. Hazirandan sonra Çinli turistlerin çok daha fazla Türkiye'ye geleceğine inananlardanım.''dedi.


Salgınla geçen 2020'ye rağmen ABD ve Çin'e ihracatta yavaşlama olmadı. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Türkiye'nin her iki ülkeye yapılan ihracatında rakamlar bir önceki yıla göre yükseldi. ABD'ye yapılan ihracat 2019'a göre yüzde 12.2 artarken, Çin'e yapılan ihracatta yüzde 2.8 oranında artış sağlandı.

ABD'ye en yüksek bedelli ihracat otomotiv endüstrisinde gerçekleşirken, Çin'e yapılan ihracatta madencilik sektörü ön plana çıkmış oldu.

Ekonomi Haberleri

Onlarca tesisi bulunan dev kimya şirketi iflasın eşiğinde
Türkiye'de yüzlerce yeri olan KFC 108 şubesine kilit vurdu
Kısa vadede o rakamı görecek
Küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık fiyatları ne kadar 2024? İşte güncel kurbanlık fiyatları
Satış için dört markayla görüşülüyor