IMF Türkiye için büyüme öngörüsünü açıkladı

IMF Türkiye heyeti, Türkiye Cumhuriyeti ekonomisinin bu yıl yüzde 0,2, 2020'de ise yüzde 3 büyüme öngörüldüğünü açıkladı. IMF'nin 2020 enflasyon beklentisi ise yüzde 12 kaldı

Beynelmilel Para Fonu'nun yayımladığı değerlendirme raporunda, IMF kurulunun Türkiye'ye ait "4. madde müzakerelerini" bitirdiği bildirildi.

Türkiye'de, global finansal krizin hemen peşinden büyümenin dış kredilere daha fazla bağlı olduğu dile getirilen raporda, çeşitli balanssızlıklar ile piyasa algılarındaki değişimin 2018'de liradaki değer kaybını tetiklediği belirtildi.

Genişletici maliye siyaseti, kamu bankaları tarafından piyasaya hızla kredi sağlanması ve daha uygun dış finansman şartlarının desteği ile Türkiye'de ekonomik büyümenin başladığı kaydedilen raporda, piyasa baskılarının azalması ile Türk lirasının toparlandığı, ithalattaki azalma ve kuvvetli turizm sezonunun cari hesabın olağandışı biçimde düzelmesine katkı sağladığı dile getirildi.

Raporda, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın temmuz ayından itibaren siyaset getirilerini 1000 baz puan indirdiği hatırladılarak, kuvvetli baz tesiri, liradaki göreceli istikrar ve negatif imalat açığının enflasyonun sert biçimde düşmesine katkı sağladığı kaydedildi.

Kamu bankalarının kredi büyümesini destekledikleri dile getirilen raporda, Türkiye'de toplam kamu borcunun düşük olduğu anımsadıldı ve ekonomideki mevcut sakinliğin kırılgan olduğu, düşük rezerv tamponu, yüksek dış finansman ihtiyacı ile banka ve şirketlerin bilançolarına ilişkin hassasiyetlerin sürdüğüne dikkat çekildi.

Orta vadede daha güçlü ve daha esnek bir büyüme için kapsamı geniş reform paketine ihtiyaç duyulduğunun altı çizilen raporda, para politikasının enflasyonu kalıcı olarak düşürmeye odaklanması gerektiği dile getirildi. Raporda, Türkiye'nin 2019'da yüzde 0,2, 2020 ve 2021'de yüzde 3 büyüyeceği düşünüldü.

Yıl sonu enflasyonun 2019'da yüzde 13,5, 2020 ve 2021'de yüzde 12 olacağı öngörülen raporda, işsizliği 2019'da yüzde 13,8, 2020'de yüzde 13,7, 2021'de 12,9 düzeyinde gerçekleşmesi beklendiği de vurgulandı.

4. madde konsültasyonu nedir?

IMF'nin kuruluş anlaşmasına göre, her aza ülkenin "4. Madde Konsültasyon Çalışması" çerçevesinde düzenli denetlenmesi gerekiyor.

IMF, üye ülkelerin ekonomi idarelerine yol gösterici olmak ve beynelmilel finansal sistem üzerindeki himaye görevini yerine getirmek emeliyle her üyenin ekonomik gelişmelerine ilişkin (ekseriyetle yılda bir defa) detaylı gözden geçirme çalışmalarında bulunuyor.

Söz konusu çalışmalar, IMF Kuruluş Anlaşması'nın 4. maddesi kapsamında gerçekleştirildiğinden "Madde 4 Müzakereleri" olarak isimlendiriliyor.

Ekonomi Haberleri

Onlarca tesisi bulunan dev kimya şirketi iflasın eşiğinde
Türkiye'de yüzlerce yeri olan KFC 108 şubesine kilit vurdu
Kısa vadede o rakamı görecek
Küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık fiyatları ne kadar 2024? İşte güncel kurbanlık fiyatları
Satış için dört markayla görüşülüyor