Türkiye’nin Genç Ar-Ge Yıldızları, Erdal Can Alkoçlar

Son yıllarda her sektörde olduğu gibi bilim ve teknoloji alanında atağa kalkan ülkemizin genç girişimcileri her geçen gün uluslararası arenada kendilerinden söz ettirmeye devam ediyor.

Bu genç girişimcilerden biri olan Erdal Can Alkoçlar, çoğunluğu tıp alanında olmak üzere 400’den fazla biyolojik ve kimyasal formülün geliştirilerek patentlerini ülkemize kazandırmanın haklı gururunu yaşıyor. Alkoçlar’ın çalışmaları Harvard gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinin makalelerine konu olurken, söz konusu formül ve içerikler kanser ve türevi hastalıklara çareler arayana onlarca bilim insanın çalışmalarına kaynak teşkil ediyor.

Alkoçlar ve ortağı Metehan Yeşil kendi çalışmalarının yanında dünyanın dört bir yanındaki genç girişimci adaylarının çalışmalarına da destek veriyorlar. Öte yandan akademik anlamda belirli seviyeye getirilmiş ama hayata getirilmelerinde belirli sorunlar yaşamış kimi bilimsel çalışmaya destek vermişlerdir. Dr. Sebahattin Ataoğlu’nun kanser ve türevi hastalıkların tedavisinde uygulanmak üzere geliştirdiği özel besin takviye yöntemlerinin formülüzasyon ve patent aşamalarına destek vererek yöntemin literatüre kazandırılmasını sağlamışlardır.

Yaptığı çalışmalarla kısa sürede dünya ilaç sektörünün yakından takip ettiği bir aktörler arasına giren Alkoçlar, yönetimini üstlendiği Spektral Holding ile Bosna merkezli Zada Pharmaceuticals arasında konsorsiyum anlaşmasını imzalayarak Avrupa geneline hizmet verecek ilaç üretim ve satış çalışmalarını başlatmıştır. Bu anlaşmaya göre iki ülke arasında 24 ilaç ruhsatı yakın zamanda onaylanıp Bosna-Hersek, Türkiye ve Batı Avrupa’da bulunan çeşitli ülkelerde satışa sunulmuştur. Alkoçlar, 19 PGE-1 mRNA’yı tasarlayarak bir kas düzenleyicilerinin marka lisansına sahip olmuştur. İlk başta yanıkları tedavi etmek, oral ve deri olmak üzere tedavilerde yardımcı olmak adına üretilen bu düzenleyici formülasyonlar cinsel işlev bozukluğunu tedavi etmek için de kullanılmıştır. 2011 senesinde sperm üretimindeki defektlerin tedavisinde kullanımı ve icaritin bileşinin erektil fonksiyon bozukluğu hakkında 2-hydroxyethyl isimli monomeri bulmuştur.

Alkoçlar’ın sahip olduğu diğer bir patent ise sildenafil ile birlikte pde5 inhibitöründen daha güçlü PDE5 ve PDE4 özelliklerine sahip olan flavonol glikozite bağlı 2-hidroksietil PCT onayıdır. Bunun yanında ise 100’e yakın anti-viral formülasyon ve moleküler patent başvurularının mülkiyetini kendi elinde bulundurmaktadır. Bu mülkiyetlerin toplamı çok yüksek bir miktarda fiyata sahip olduğunu belirtmekte fayda var.

Novir isimli bir antiviral formülasyon keşfeden Alkoçlar, Birleşmiş Milletler tarafından göz edilen Ebola Virüsü ile alakalı da çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalar genel anlamda birçok ülkenin yaşadığı sorunlara çözüm kaynağı olmuştur. Sierra Leone isimli ülke de Ebola Virüsü hızla yayılmaktayken Alkoçlar’ın üretimi ile bir nebze de olsa durdurulmuştur. Hiçbir yan etkisi bulunmayan bu ilaç farklı ülkelerde de yeri geldiği zaman kullanılmıştır. Günümüzde devam etmekte de olan Corona Virüs hakkında da çalışmalarını sürdüren Alkoçlar, herkesten farklı olarak birtakım çalışmalar yapmaktadır. Bu zorlu virüse yönelik ise destek tedavi formülasyonu bulmuştur.

2020 senesinde tekrardan çeşitli markaların desteğini alarak ilk flavonal glikozit esaslı antiviral bileşenin mucidi olmuştur. Yurt dışında söz sahibi olduğu kadar yurt içinde de kendisine özgü çalışmalar yapmıştır. T.C Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına onaylatmış olduğu 21 adet formülasyon vardır. Bu formülasyonların hepsi şu anda ülkemizle kullanılmakta ve oldukça büyük bir faydası görülmektedir. Alkoçlar’ın diğer yaptığı bir girişim ise birçok ulusal bankada geçerli olan teminat varlıklı ilk ilaç şirketi sahibi olmasıdır. Bunu daha önce ülkemizde hiç kimsenin yapmamış olması onu bir kez daha öne çıkarmıştır. 

Yaptığı çalışmaları ortak bir yerde toplamak ve erişimini kolaylaştırmak adına girişimlerini eksik etmeyen Erdal Can Alkoçlar, bütün insanlığın kansere, diyabete, yaşlanma belirtilerine gibi etkili hastalıklara karşı bulduğu çözümleri hep bir kompozisyona toplamıştır. Şu anda kendi sayfasında ve paylaşılan verilere göre insanlığın tümüne sunduğu yaklaşık 50 adet kompozisyon vardır. Bu kompozisyonlarda yaptığı çalışmaları ve etkili tedavi yöntemlerini basit bir şekilde anlatmıştır. Alkoçlar, 2014 senesinde Türkiye adına Dünya üzerinde en çok patent başvurusu yapan dördüncü isimdir. Bu patent başvurularının ve çalışmalarının karşılığı olarak Türk Patent Enstitüsü tarafından ödül verilmiştir. Artı olarak 2016 ve 2019 senesinde Türkiye Yılın Bilim İnsanı olmuştur. Dünyaya adını duyurması ile birlikte ise DMW (Avrupa Diplomatlar Birliği) ve EBCA (Avrupa İş Kulübü) tarafından 2020 senesinde Avrupa Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülünü Almıştır.

Advertorial Reklam Haberleri

Bitcoin Fiyatı ile Türev Faaliyetleri Arasındaki Korelasyonun İncelenmesi
Villa Tatili: Lüks ve Konforun Buluştuğu Yer
Kripto Stratejileri ve Püf Noktaları
Türkiye'de Birçok Erkek Bu Sağlık Sorunuyla Yüzleşiyor!
İnternetdə pul qazanmaq: 2024-cü ildə onlayn qazanc