Türkiye'nin nüfusun artırılmasına yönelik teşvik çalışmaları devam ediyor. Nüfusun azalmasının etkilerinin ilerleyen yıllarda olumsuz yansımalarının yaşanmaması için 3 çocuk politikasının devamı niteliğinde teşvikler ailelere sunuluyor.
MEMURİYET TEKLİFİ
Düşen doğum oranlarının artırılması için TBMM'ye bir kanun teklifi verildi. Kanun teklif ile, üçüncü çocuğunu doğuran kadınlara merkezi yönetim kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilme hakkı verilmesi amaçlanıyor. İlgili teklif Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek. Bu kanun kapsamında bir defa atama hakkı kullanılabilecek.
ŞARTLARA BAĞLI OLACAK
3 çocuk şartını sağlayan kişiler için Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) şartı aranmayacak. Ancak atanacak kişilerin, atanacakları kadro veya pozisyonlar için sınavlara ilişkin hükümler hariç olmak üzere başvuru usul ve esasları ile görevlendirilecek kurumlar Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynaklan Ofisi ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ortaklaşa belirlenmesi bekleniyor.
Adayların yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olması, kamu hizmetinden yasaklı olmaması ve genel sağlık şartlarını taşıması gerekliliği istenecek. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenen hak sahiplerinin ataması kura usulü ile kamu kurumlarına yerleştirilmesi yoluyla yapılması bekleniyor. Atama teklifinin yapılması ile birlikte diğer kanunlardaki hükümlere bakılmaksızın, kadro ve pozisyonlar tahsis edilmiş olacak.
HANGİ GÖREVLERE ATANACAKLAR?
Öğrenim durumu esas alınarak, hak sahiplerinin atama teklifleri şöyle yapılması bekleniyor:
İlkokul, ortaokul ve ilköğretim mezunları: Hizmetli ünvanlı kadro ve pozisyonlara.
Ortaöğretim ve yükseköğretim mezunları: Öğrenim durumlarına uygun memur ünvanlı kadro ve pozisyonlara
İşçi statüsünde istihdam edilecek olanlar için sürekli işçi ünvanlı kadrolar kullanılacak.
Atama işlemleri, teklifin kamu kurumuna ulaşmasından itibaren 30 gün içinde tamamlanması hedefleniyor. Atama onayı alınmasına rağmen göreve başlamayanlar ya da başladıktan sonra herhangi bir sebeple görevden ayrılanlar kanun kapsamında yeniden istihdam edilmeyecekler.