70 bin ihraç başvurusu OHAL Komisyonu yolunda

Anayasa Mahkemesi, OHAL KHK’leri ile ihraç edilen kamu emekçilerinin hak arama çabasına kapı kapadı, 70 bin 771 adet başvuruyu iç hukuk yolları tüketilmediği gerekçesiyle tek seferde reddetti.

OHAL Kanun Hükmünde Kararname’leri (KHK) ile 110 binden fazla kamu emekçisinin ihraç etmesinin ardından onbinlerce dava açılmış, dosyalar Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştı.

Anayasa Mahkemesi, OHAL KHK’leri ile ilgili 70 bin 771 adet başvuru hakkında kararını verdi. Mahkeme, OHAL kapsamındaki idari işlemler için OHAL Komisyonu’nu adres gösterdi ve “iç hukuk yollarının tüketilmesi gerekliliği”nden söz ederek başvuruların tümünü reddetti.

Anayasa Mahkemesi’nin internet sitesinde yer alan açıklamada şöyle denildi:

"Toplam 70.771 başvuru, 685 sayılı KHK’nın 1. maddesiyle kurulan Olağanüstü Hâl İşlemleri İnceleme Komisyonuna (Komisyon) ve/veya idari yargı yollarına başvurulmaksızın bireysel başvuru yapıldığı için başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez bulunmuş ve bu kararların başvuruculara tebliğ işlemleri yapılmıştır."

AİHM de insan haklarını bir kenara itmişti

Anayasa Mahkemesi’nden önce, 12 Haziran’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) haklarını iç hukuk yollarıyla arayamayan kamu emekçileri için olumsuz karar vermişti. Mahkeme, OHAL İnceleme Komisyonu’nu adres göstererek 40 binden fazla dosyayı kapamıştı.
 

Güncel Haberleri

Yapay zeka devlerinden hükümetlere çağrı: Sınırları aşan teknolojiye fren yapmaya hazır olun
Meteoroloji açıkladı: Bugün hava nasıl olacak?
Dilan Polat'ın ardından Engin Polat'ın sosyal medya hesabına da erişim engeli getirildi
2026 YKS tercih işlemleri başladı
Manifest'ten kanser tedavisi gören minik hayranlarına duygulandıran sürpriz