AİHM'den Türkiye'ye Özgür Gündem cezası

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile ilgili davada Türkiye'ye para cezası verdi. Mahkeme, gazeteye karşı soruşturmaların 'sistematik bir şekilde' başlatıldığına hükmetti.

DW Türkçe'nin haberine göre PKK propagandası yapmakla suçlanan ve 2016 yılında kapatılan Özgür Gündem gazetesine karşı soruşturmaların, sistematik olduğuna hükmeden mahkemenin kararı uyarınca Türkiye hükümeti gazetenin sahibi Ali Gürbüz'e 3 bin 500 euro (yaklaşık 21 bin 500 TL) tazminat ödeyecek.

Türkiye'nin de imzacısı olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10'uncu maddesinin ihlal edildiği sonucuna varan AİHM, daha önceden de mahkeme süreci yaşayan Gürbüz'ün beş ila yedi yıl süren yargılamaların tümünden beraat ettiği vurguladı.

Davalı Türkiye Cumhuriyeti'nin kararı temyize götürme hakkı bulunurken, AİHM kararında gazeteye karşı soruşturmaların 'yazıların içeriğine bakılmaksızın sistematik bir şekilde başlatıldığı' ifadesi kullanıldı.

Mahkeme'nin karar metninde ayrıca soruşturmalarda yer alan terör örgütü açıklamalarının 'kamuoyundaki tartışmalara katkıda bulunsa bile' yetkililer tarafından sansürlenmeye çalışıldığı belirtildi.

Soruşturmada geçen kimi yazıların Noel kutlamaları gibi içeriği olduğunu belirten mahkeme, söz konusu yazıların şiddet çağrısı ya da nefret söylemi olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Güncel Haberleri

Narin Güran’ın babası Ankara yolunda: “Kızımın hakkı yerdedir”
İsrail bağlantılı dolandırıcılık şebekesine büyük operasyon: 201 kişi gözaltında
Hasan Atilla Uğur ve Hasan Ataman Yıldırım’a ev hapsi verildi, 2 kişi tutuklandı
Kobra Murat dehşeti yaşadı: “1 milyon dolar istiyorlar, ailemi kaçırmakla tehdit ettiler”
İsrail Bağlantısı Ortaya Çıktı, 1,5 Milyar Liralık Mal Varlığına El Konuldu