Air-fryer, fritöz ya da diğer bir hitapla sıcak hava fritözü son dönemde patlayan yeni nesil pişirme yöntemi. 2020 yılında hayatımıza giren ve bugün sıklıkla herkesin mutfağında gördüğümüz air-fryer yiyecekleri ısıtmada oldukça popüler bir pişirme yöntemi olarak kullanılıyor.
AİRFRYER GERÇEKTEN GEREKLİ Mİ?
Airfryer’ın son dönemde bu kadar talep görmesinin sebebi büyük ölçüde zamandan tasarruf edilmesi ve yağ kullanılmadan ya da minimum seviyede kullanılarak sonucunda sağlıklı, az kalorili yiyecekler ile atıştırmalıklar ortaya çıkması.
AİRFRYER İLE NELER PİŞİRİLİR? KULLANIM ALANLARI NELERDİR?
Et yemekleri, tavuk, balık, ızgara, patates, kuru meyve, sebze kızartması, ayrıca ızgara yapılabilen tüm sebzeler airfryerda kızartılabiliyor. Pizza, ekmek, kek, sufle yapan bile var…
AİRFRYER SAĞLIKLI MI? KANSERE NEDEN OLUR MU?
Peki bu cihazla ilgili değerlendirmeler ne yönde? Besinler piştiğinde sağlık sorunları teşkil ediyor mu ? Kansere neden olabilir mi?
Derin yağda kızarmaya oranla daha az miktarda yağ ile kızarma işlemi sağlayan air-fryer, kanserle ilişkili bir madde olan "akrilamid" oluşumunda derin yağda kızartmaya göre yüzde 90'a kadar azalma sağladığı söyleniyor.
Bu nedenle airfryerde pişirme yöntemi kanser riskini azalttığı belirtiliyor.