AKP’li belediye 19 özel kalem müdürü birden atamış

İBB Meclisi AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu’nun başkanlık yaptığı Esenler Belediyesi’ndeki özel kalem müdürü atamalarına ilişkin Sayıştay dikkat çeken bir tespit yaptı.

Sayıştay, Esenler Belediyesi’nin 2009 yılından bu yana toplamda 2 seçim dönemi geçirdiği, 2 dönemde de aynı belediye başkanının seçildiği buna rağmen özel kalem müdürlüğü kadrosuna 19 farklı kişinin atandığını saptadı.


Sayıştay'ın 2019 yılı Esenler Belediyesi denetim raporunda, belediyenin Özel Kalem Müdürü olarak açıktan atanan kişilerden bazılarının diğer memuriyet kadrolarına sınavsız atandığı ve bu şekilde özel kalem müdürlüğü kadrosunun memuriyete sınavsız girişin bir yolu olarak kullanıldığı vurgulandı.

İçişleri Bakanlığı'nın 2009'da yayınlanan genelgesi ile yapılan düzenlemelere atıf yapılarak “Özel kalem müdürlüğü kadrolarına yapılacak açıktan atamaların bakanlık izni ile yapılacağı, bu atama yetkisinin sınırsız olmadığı, memuriyete sınavsız girişin bir yönetimi gibi kullanımına hukuken imkân bulunmadığı, bu sebeple, özel kalem müdürlüğü kadrolarına atanacakların seçiminde, belediye başkanlarının bir seçim dönemi boyunca çalışabilecekleri ehliyet ve liyakat sahibi kişileri tercih etmelerinin esas olduğunun altı önemle çizilmiştir” denildi.

2018'de tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'nde; açıktan atama işlemleri için Cumhurbaşkanlığından izin alınması şartı getirildiği anımsatıldı.

Hazırlanan raporda, belediyenin söz konusu İçişleri Bakanlığı genelgesinin yayımlandığı 2009 yılından bu yana toplamda 2 seçim dönemi geçirdiği, iki dönemde de aynı belediye başkanının seçildiği buna rağmen özel kalem müdürlüğü kadrosuna 19 farklı kişinin atandığı belirlendi. Sözcü'nün haberine göre; Bu atamaların açıktan atama yapılarak gerçekleştiğine dikkat çekilerek “Açıktan yapılan atamaların memuriyete sınavsız girişin bir yolu olarak kullanıldığı, özel kalem müdürü olarak açıktan atanan kişilerden, 28.07.2016- 9.01.2017 arasında görev yapan personelin mimar kadrosuna, 15.12.2010– 4.08.2011 arasında görev yapan personelin biyolog kadrosuna atandığı, 9 personelin ise bu görevi yaptıktan sonra naklen başka bir kamu kurumuna tayin olduğu ve 8 adet personelin özel kalem müdürlüğü kadrosuna atanmasında bakanlık izninin alınmadığı tespit edilmiştir” ifadesi kullanıldı.


Rapora göre özel kalem müdürlerinin bazıları Gençlik ve Spor Bakanlığı , EPDK, TRT, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kütahya İl Özel İdaresi gibi kurumlara atandı. Esenler Belediyesi denetçilere gönderdiği yanıtta, bundan sonraki süreçte  atama yapılmasını gerektiren durumlar söz konusu olduğunda atanan kişilerin bir seçim dönemi boyunca çalışabilecek ehliyet ve liyakate sahip olması konusuna azami özen göstererek hareket edeceğini bildirdi.

Güncel Haberleri

Cinayetin arkasından PUBG çıktı
Mahiroğlu hakkında yakalama kararı
Ferdi Zeyrek'in sağlık durumunda son durum
Güncel motorin, benzin fiyatları ne kadar oldu?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Özgür Özel'e geçmiş olsun telefonu