Bayat ekmekler nasıl değerlendirilir, neler yapılabilir? İşte bayat ekmek ile tarifler

Yemek artıkları ve bayat ekmekler, çöpe atıldığında hem çok büyük bir israf hem de ekonomik kayba sebep oluyor. Bu nedenle bayat ekmekleri atmak yerine değerlendirmeyi tercih edin.

Bayat ekmek değerlendirmesi en kolay besinlerden biridir. Çünkü kızartabilir, soslayabilir, fırına atabilir, tariflerinizi lezzetlendirmek için onu kolayca kullanabilirsiniz.

BAYAT EKMEKLERİ NASIL DEĞERLENDİRİRİM? 

Bayat ekmekleri atmak yerine değerlendirebilir, bütçenize katkıda bulunabilirsiniz. Ya da en azından çevrenizde hayvanlar varsa onlar için kalan çorbanızın içine doğrayarak kapı önlerine bırakabilirsiniz. Ama kesinlikle çöpe atmamalısınız. Peki evde kalan bayat ekmeklerimi nasıl değerlendirebilirim diye merak ediyorsanız, evet tam olarak doğru yerdesiniz... İşte size bayat ekmeleri değerlendirebileceğiniz bir kaç güzel yöntem...

BAYAT EKMEKLERİ DEĞERLENDİRİN

Ekmek Kavurması
Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. Tencerede kızartılmış yağ ile kavrulur. Ekmekler kavrulurken, 1 çay bardağı soğuk su, üzerine serpilir. İyice karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp 5 dakika pişirilir.

Papara
Bayat ekmekler, çukur bir kaba kuşbaşı doğranır. Halka halka doğranmış soğan, tereyağı veya zeytinyağında kavrulur. Ardından tuz ve su eklenip kaynatılır. Üzerine tulum peyniri ya da yoğurt dökülür. Bir süre ılınmaya bırakıldıktan sonra çukur kaptaki ekmeklerin üzerine dökülür.



Tirit
Bayat ekmek dilimleri bir kaba yerleştirilir. Kıyılmış soğan tuz ile öldürülüp ekmek dilimleri üzerine döşenir. Sonra üzerine haşlanmış kemikli etin suyu bolca dökülür. Kıyılmış maydanoz veya sumak serpilebilir.


Ekmek Oğması
Bayat ekmeklerin içi -istenirse, kabuğu ile birlikte- ufalanır; bir kapta eritilen tereyağına dökülerek kavrulur. Sonra üzerine bir yumurta kırılıp ekmek ufakları ile alt üst edilir. Ardından 1 bardak süt dökülüp yeniden karıştırılır. Çok hafif ateşte süt çekilinceye kadar bekletilir. Süt çekilince ateşten alınır; üzerine bir bez konularak demlendirilir. Ilınınca yenilir.

Yalancı Paça
Küçük küpler şeklinde doğranan soğan, tencerede, 1 yemek kaşığı tereyağı ile kavrularak pembeleştirilir. Üzerine salça ilâve edilerek eritilir. Dövülmüş 2 diş sarımsak, 1 limonun suyu, tuz, kırmızı toz biber ve et suyu katılır. Bayat ekmek küp şeklinde doğranarak tereyağında kavrulur. Kıtırlaşınca, çorba kâsesine doldurulan çorbanın üzerine dökülür.

Ekmekli Omlet
4 dilim bayat ekmek küp şeklinde kesilip tereyağında kızartılır. 8 yumurta, 2.5 su bardağı süt, tuz ve muskat karıştırılıp, iyice çırpılır. Hazırlanan karışımdan 4 ayrı omlet pişirilir. Üzerine küp şeklinde doğranan kızarmış ekmekler ve domatesler koyulup ikiye katlanır.


Yumurtalı Ekmek Aşı
Bayat ekmek dilimleri küp şeklinde doğranıp fırında kıtırlaştırılır. Piyazlık doğranmış soğan, bir tavada yarım çay bardağı sıvı yağ ile pembeleştirilir. 1 çorba kaşığı salça ve 1 çay bardağı su eklenip birkaç dakika kaynatılır. Doğranmış ekmekler, soğanlar ile karıştırılıp tavanın kenarlarına çekilir. Tavanın ortasına 2 yumurta kırılır. Üzerine tuz ve karabiber ekilir. Tavanın kapağı kapatılarak, yumurtaların pişmesi beklenir. 4 diş sarımsak dövülüp yoğurda katılır. Sarımsaklı yoğurt servis tabağına alınır. Üzerine, tavadaki pişmiş olan yumurtalı ekmek aşı, bozulmadan çıkarılır. 1 çorba kaşığı erimiş margarinde yeterli miktarda kırmızı pul biber hafifçe yakılır. Biberli yağ, yemeğin üzerine gezdirilir.

 

Güncel Haberleri

Trafik sigortasında yeni düzenleme!
94 milyon TL'lik vergi kaybı engellendi
Gündüz çalışıp gece cezaevine dönecekler
İBB'ye yönelik ikinci dalga operasyonunda flaş gelişme
Sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor