"Bugünün adı Maraş Katliamı bir kez daha hatırlamak, hatırlatmak ve asla unutmamak"

Kahramanmaraş’ta Alevilere yönelik 19 Aralık’ta başlayan ve 26 Aralık 1978’de sona eren “Maraş katliamı”nın üzerinden 42 yıl geçti. Katliamın 42. yılında Alevi dernek ve konfederasyonlarından ortak bir açıklama yaptı.

Kahramanmaraş’ta Alevilere yönelik 19 Aralık’ta başlayan ve 26 Aralık 1978’de sona eren “Maraş katliamı”nın üzerinden 42 yıl geçti. Katliamın 42. yılında Alevi dernek ve konfederasyonlarından ortak bir açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

Failleri belli olan ancak adı “derin güçler"  olarak tanımlanan katillerin, bağnaz ve faşistlerin Küresel emperyalist güçler ve onların yerli işbirlikçi siyasetçilerinin ortaklaşa düzenlediği ve Alevilerin katledildiği “ 1978 Maraş katliamı haftasındayız” 
Sormak-sorgulamak gerekir, 
Maraş Katliamı sır değil, bu katliamla hesaplaşacak bir hükümet yapısı olmadığı, iktidara gelen her hükümetin katilleri aklama politikası ve katillere avukatlık yapanların yerel seçimlerde aday gösterilmesi açıkça bellidir.
Maraş katliamı devlet arşivlerinde raporlarla gizlenmiş, yok sayılmış ancak hepimizin, hepinizin bildiği gibi Türk –İslamcı  Jitem'in Kontr-Gerilla Tetikçilerinin  devlet eliyle yaptığı  bir katliamdır. 

Alevilerin uğradığı katliamların tarihi eserlere yansıması ve toplumsal hafızayla olan ilişkisi engellense de Maraş ve sonrasında yapılan tüm katliamlarda çekilen fotoğraflar, canlı tanıkların anlatımları belge olarak tarihsel süreci çözümlemeye yeterlidir.
Katliamlar sır olarak kalamaz.

Maraş; İspanyol ressam Francisco Goya’nın  “Üç Mayıs Katliamı”  ve Nazi askerlerinin işgaline direnen ressam Pablo Picasso’nun Guernica kasabasıdır, nettir katliamdır. 
Ve her katliamın katilleri bellidir.

1978 /19-26 Aralık Aleviler için bu denli önemli ve unutulması mümkün olmayan bir gün, Alpaslan Türkeş ise  katliamdan aylar önce Maraş’ı ağzından düşürmeyen, ülkücülerin katliam konusundaki  hamlelerini tertipleyen  bir siyasetçiydi.

 Alevi toplumun vicdanında hiç de masum olmayan Alpaslan Türkeş sonraki süreçte de katliam sanıklarının aklanması konusunda hep destek olmuştur, provokasyonların devreye sokulmasında bizzat MHP ve Ülkücü kuruluşların yönetici ve üyeleri rol aldığı kanıtlanmıştır.

Biz Aleviler için çok acı olan bu tarihi günde Alevilerin oylarıyla partisi ayakta duran CHP lideri  Kemal Kılıçtaroğlu, CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve diğer CHP Üst düzey yöneticileri  Alpaslan Türkeş’in eşini  tören anlamıyla ziyaret ettiler.

Belki şaşırdık, belki tanıdık, belki hatırlandık bir tabloydu ama  Alevilerin vicdanını bir kez daha  sızlatan bu görüntü karşısında kendilerini kınıyor ve Alevi toplumu adına   Cumhuriyet Halk Partisi  yöneticilerine  soruyoruz ?

1- Bu ziyaretin sebebini  Adalete olan vurgunuz ve söylemlerinizle  net bir şekilde anlatacak mısınız ?
  
2-  Yoksa Alevilerin mazlum bir toplum olmasına bilinçaltınızdaki küçümsemeyle mi bakıyorsunuz ?

Evet, sevgili canlar tüm Alevi kurumları olarak Alevi halkının oylarıyla iktidara gelmiş ve demokrasi, adalet ve özgürlük vadeden Cumhuriyet Halk Partisi yöneticilerini bir kez daha  kınıyor ve bu konuda  açıklama yapmalarını bekliyoruz.
 Saygılarımızla...

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu 
Alevi Bektaşi federasyonu 
Alevi Dernekleri Federasyonu
Alevi Vakıfları Federasyonu 
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı
Alevi Kültür Dernekleri
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği

Gündem Haberleri

DEM Parti’den İmamoğlu’na geç gelen ziyaret! Fatih Altaylı: Açılımdan umutlarını kestikleri için...
Son anketten çarpıcı sonuçlar çıktı!
Naci Görür’den Jet Açıklama: Benzer Depremler Yaygın
Aile demeden, hukuk demeden bütün kötülükleri yaptınız...
Geri çekmek zorunda kalacaksınız!