CHP’li Hamzaçebi, yaraya parmak bastı: 18 milyon gencin 5 milyonu işsiz

CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, 15-29 yaş arası 18 milyon gencin yüzde 27.5’unun evde oturduğunu belirtirken, Türkiye’deki ortalama eğitim seviyesinin ise ortaokulun altında olduğuna işaret etti. Hamzaçebi, rakamların Türkiye için umut verici olmadığını kaydetti.

Cihan GÜNER/ YURT

CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, Türkiye’nin en büyük gücü olan 18 milyonluk genç nüfusun yaklaşık 5 milyonunun evde oturduğunu belirtirken, ortalama eğitim seviyesinin ise 7 yıl 9 ay olduğunu, seviyenin ortaokul düzeyinin altında bulunduğunu kaydetti.

Akif Hamzaçebi, Atalar Mahalle Muhtarlığı öncülüğünde kurulan Kartal Sosyal Yardımlaşma ve Spor Kulübü Derneğinin açılışını gerçekleştirdi. Burada yaptığı konuşmada, sosyal devlet tanımına gönderme yapan Hamzaçebi, “Sosyal devlet, daima geliri ve fırsatı vatandaşları arasında adil dağıtan devlettir. Sosyal yardımlar, güçsüz insana, güçlü devlet veya güçlü kamu kurumlarının yardımı değil, insanların doğuştan kazandıkları haklardır. Devlet ve yönetimler bu hakkı vatandaşa teslim eder. Devletin yardımları ne kadar eşit ve tarafsız olursa sosyal devlet o kadar güçlü olur” dedi.

‘ÇALIŞMA YAŞAMI VE EĞİTİMDE YOKLAR’

Türkiye’de 15-29 yaş arası 18 milyon insanın bulunduğunu ifade eden Hamzaçebi, bunların yüzde 27.5’u, yani 4 milyon 940 bininin evde oturduğunu belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu rakamları ile konuşan Hamzaçebi, şunları kaydetti:

“Bu çok büyük bir rakamdır. Türkiye’nin en büyük gücü olan 18 milyon nüfus, aynı zamanda ülkenin itici gücüdür. Bu nüfusun yaklaşık 5 milyonu ne çalışma hayatında ne eğitimde ne stajda olması, Türkiye için umut verici değildir. Bu insanları kazanmak, çalışma hayatına sokmak, eğitime sokmak, bitirdiği okulun bir üstüne göndermek, devletin görevidir. Bu görevi devlet ne kadar iyi yaparsa ülke  sosyal ve ekonomik olarak o kadar iyi kalkınır.

Bugün ortalama eğitim seviyesi 7 yıl 9 aydır. Ortalama eğitim seviyesi ortaokul seviyesinin altında ise sosyal, ekonomik, toplumsal olarak büyük problemlerimiz var demektir. Bu problemleri aşmanın, nüfusun refah ve kalkınmadan daha iyi faydalanmasını sağlamanın yolu eğitim seviyesini yükseltmektir. Türkiye’nin önündeki en önemli sosyal sorunlardan biri de budur.”

Açılışı yapılan derneğin sosyal faaliyetlerine herkesin yardımcı olmasını isteyen Hamzaçebi, “Bu görev sadece Atalar’ın değil bütün Türkiye’nindir. Sosyal yardımlar ne kadar eşit ve tarafsız olursa ne kadar güçlü olursa devletimiz, demokrasimiz, toplumumuz o kadar güçlü olur” dedi.

BÜTÜN BANKALARA UYARI

CHP’li Hamzaçebi, engellilerin sorunlarına değinirken, “Onlar engelsiz insanlardan daha farklı ihtiyaçlara sahip değildir. Ancak onların bu haklara ulaşmada güçlükleri vardır. Bu güçlükleri, bu engelleri aşmak hepimizin çok büyük görevidir” dedi. Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Nüfusun yüzde 12.7’si engellidir. Hayatın her alanında engel vardır. En önemlisi kafalardaki engeldir. Bunları aşarsak engelli vatandaşlar için İstanbul, çok daha yaşanabilir bir kent olacaktır.

Teknolojideki gelişmeleri, engelli vatandaşların ulaşabileceği şekilde onların hayatına sunmak gerekir. Örneğin, bankacılıkta Türkiye çağ atlamıştır ama hala görme engelli insanlarımızın bankamatiklerden para çekme imkânları sınırlıdır. Bütün bankaların otomatik para çekme sistemini görme engelli vatandaşlara kolaylık sağlayacak şekilde düzenlemesi gerekir.

Engellilerin evde oturmaması, çalışması gerekir. Onların dava açmada zorlukları var. Dava açmak bir harç ödemeyi gerektiriyor. Güçlü bir demokratik devlette bu harçların ödememesi gerekir. Engelliler için engelsiz bir İstanbul bizim vaadimizdir.”

Güncel Haberleri

İç hatlarda uçmak bile artık zorlaştı
Ankaralılar dikkat! Valilikten uyarı
Anayasa' da yenilik için ilk adım
Yolcu uçağı havada arızalandı!
Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş CHP lideri Özgür Özel'i ziyaret etti