CHP İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Özgür Karabat, sosyal medya hesabından AKP iktidarı boyunca büyük zarara uğrayan ve kamuoyunun gündeminden düşmeyen Ziraat Bankası'na ilişkin paylaşımlarda bulundu.
"ZİRAAT'İN ZARARI DEVLETİN ZARARINI GEÇİYOR"
Sayıştay’ın 2020 Ziraat Bankası raporunda, bankanın kambiyo zararının tam 187.7 milyar TL olduğunu belirten Karabat, "Aynı yıl bütçe harcamaları 1.2 trilyon TL ve bütçe açığı da 172.7 milyar TL. Ziraat’in zararı devletin zararını geçiyor" ifadelerine yer verdi.
"AKP'NİN BORAZANLIĞI İŞTE BÖYLE FONLANIYOR"
"Bu bankayı böyle fütursuz harcama yapmaya iten nedir?" sorusuyla Demirören Medya Grubu'nun Doğan Medya'yı satın almasını hatırlatan Karabat, "Ziraat Bankası şu anda Demirören yaptığı sözleşmenin hükümlerini yerine getirmiyor. Şirketleri yeni ortaklarla yapılandırması ve yönetmesi gerekiyor. Demirören’in gazetelerinde ve TV’lerinde AKP’nin borazanlığı işte böyle fonlanıyor" ifadeleriyle Demirören'in Ziraat Bankası'na geri ödemediği kredileri hatırlattı.
AKP'ye yakın patron örgütü MÜSİAD'ın zarar eden RİNERJİ isimli şirketinin Ziraat Bankası tarafından alındığını belirten Karabat, şöyle devam etti:
"RİNERJİ ADLI ŞİRKETİN YÜZDE 51 HİSSESİNİ SATIN ALDI"
AKP’nin yönettiği Ziraat Bankası’nın paraları sürekli faize ve zarara gidiyor. Adeta zarar için faaliyet gösteriyor. Ziraat Bankası, Rize’de MÜSİAD üyelerince kurulan RİNERJİ adlı enerji şirketinin yüzde 51 hissesini satın aldı.
"HİSSELER KİME NE KADAR SATILDI, MUAMMA"
RİNERJİ 2019’da 10,5 milyon TL, 2020’de de 9 milyon TL zarar etti. Buna rağmen Ziraat Bankası gidip bu şirketin çoğunluk hissesini satın aldı. Burada çok net, saraya yakın iş insanları kurtarılmış ve kaynak aktarılmıştır. Ziraat’ın 2014’te Genel Energy isimli şirketten rehin aldığı 1 milyar dolarlık hisse de, kredinin kapatıldığı söylenen 2020 yılında 100 milyon dolara düştü. Kredi ne kadar tahsil edildi, hisseler kime ne kadara satıldı, muamma..
"BURADA BANKACILIK DIŞINDA ŞİRKETLER FİNANSE EDİLMİŞTİR"
Ziraat Bankası’nın bünyesinde çok yüksek meblağlı menkul değerler var. Bunlar neden alındı, sahipleri kimlerdi, hangi şirketlere kaynak aktarıldı? Burada bankacılık dışında şirketler finanse edilmiştir.
"KAMU KAYNAKLARI BANKA ÜZERİNDEN FARKLI KİŞİ VE KURUMLARA AKTARILIYOR"
Ziraat Bankası asli işini tam olarak yapamazken, bunun dışında pek çok şirkete ortak olmuş durumda. Kamunun kaynakları işte bu şekilde banka üzerinden farklı kişilere ve kurumlara aktarılıyor.