Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan o büyükşehir için uyardı

jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Mersin’deki 7 büyüklüğünde deprem tatbikatı sonrası açıklamalarda bulundu.

Ünlü deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, güvenli yer olarak işaret edilen Mersin hakkında dikkat çeken ifadeler kullandı.

MERSİN'DE BÜYÜK DEPREM RİSKİ NEDİR?

12 Eylül'de AFAD tarafından Mersin’de gerçekleştirilen 7 büyüklüğündeki deprem tatbikatının ardından, Ercan, Mersin’de büyük bir deprem beklenmediğini söyleyerek, kentteki yapı güvenliğine dikkat çekti.

Türkiye’de sık sık meydana gelen depremler, genellikle küçük büyüklükte olsa da, toplumu sürekli olarak tetikte tutuyor. Son olarak, Balıkesir'de 3,9 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ta yaşanan 7,8 ve 7,5 büyüklüğündeki depremlerde ise 53 binden fazla kişi hayatını kaybetti ve ekonomik kaybın 150 milyar doları aştığı tahmin ediliyor.

"SORUNLU BÜYÜK BİR KENT"

Sıkça yaşanan depremler nedeniyle Prof. Dr. Ahmet Ercan'da uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Sosyal medya hesabından uyarılarda bulunan Ercan, Mersin’in "Sarsıntı duyarlı sulu, gevşek çökeller üzerinde çarpık yerleşmiş rezonans ile sıvılaşma sorunlu büyük bir kent” olduğunu belirtti.

Yerel yönetimlerin daha detaylı mikrozonlama çalışmaları yapması gerektiğini belirten Ahmet Ercan, ayrıca olası bir depremin Mercalli ölçeğinde VI yıkım gücüne sahip olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

MERCALLİ ŞİDDET ÖLÇEĞİ NEDİR?

Mercalli şiddet ölçeği, bir depremin şiddetini ölçmek için kullanılan ölçek. Depremin yeryüzüne, insanlara, cisimlere ve yapılara olan etkisini I ile XII arasında bir ölçek ile nicelendirir. Buna göre I hissedilmez, XII ise tam yıkım demektir.

Gündem Haberleri

Hastaneden açıklama geldi
Kurban Bayramı'nın ilk gününde acı bilançoyu İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya duyurdu
'Terörsüz Türkiye' mesajı verildi
CHP ile AKP arasındaki fark herkesi şaşırttı
İmamoğlu’ndan videolu ‘mega proje’ paylaşımı