Depremde çadır satan Kızılay iştirakinin ardından merak edildi! İştirak nedir? İştirak şirket ne demek?

İştirak şirket ne demek sorusu, Kızılay'ın depremde çadır satmasının ardından "Kızılay iştiraki şirket" ifadelerinin ardından sıkça sorulmaya başlandı. Peki iştirak nedir?

Gazeteci Murat Ağırel’in “Kızılay AHBAP’a çadır sattı” iddiasına, AHBAP'tan doğrulama geldi. Kızılay Başkanı Kerem Kınık da bu iddiayı dolaylı olarak doğrulayarak satış yapanın Kızılay iştiraki olan Kızılay Çadır A.Ş.'ı işaret etti.

Bu tartışmaların ardından iştirak kelimesinin anlamı, şirket iştirakinin ne demek olduğu araştırılmaya başlandı. Peki iştirak nedir? Şirket iştiraki ne demek? İşte yanıtı...

İŞTİRAK NEDİR?

İştirak; bir işte ortak olma, paydaşlık etme anlamına gelen Arapça kökenli bir kelimedir. İştirak, bir şirketin başka bir şirketin sermayesine ortak olması, sermayesinde payının olması gibi durumlar için kullanılan bir kelimedir. Şirketler karlarını arttırabilmek için gerekli düzeyin daha üstünde olan varlıkları ile diğer şirketlerin sermayelerine ortak olarak yatırım yapabilmektedirler. Ayrıca mevcut ürün ve hizmetlerinden daha fazla kar edebilmek için ürün ve hizmetlerini değer katabilecek şekilde geliştirebilecek şirketlere yatırım yapmayı da tercih edebilmektedirler. Günümüzde iştirak, şirketlerin sıklıkla tercih ettiği, oldukça önemli bir işlem olma özelliği taşımaktadır. Şirketlerin diğer şirketlerin sermayelerinde bulunan paylarına göre iştirak çeşidi de değişiklik göstermektedir.

ŞİRKET İŞTİRAKİ NE DEMEK?

İştirakin anlamına bakıldığında; kelime anlamı olarak ortak olma, paydaşlık etme gibi anlamları taşımaktadır. Ortaklık edene ise iştirakçi ismi verilmektedir. Bir şirket, başka bir şirkette sermaye ortağı olarak bulunduğunda ve şirketlerin sermayeleri paylı olduğunda; bu duruma iştirak denmektedir. %10 ile %50 arasında değişen oranlar ile işletmeler diğer işletmelerin sermaye paylarına sahip olduklarında buna iştirak denebilmektedir.

Şirketler iyi bir getiri beklentisi ile ve klasik bir yatırımcı mantığı ile hareket ederek gereksinimlerinin üzerinde olan fonlar ile başka şirketlerin sermayelerine ortak olabilmektedirler. Ayrıca ürünlerini pazarlamakta, hammadde üretmekte olan şirketler; benzer alanlarda üretim yapabilmek için diğer şirketler ile iştirak edebilmektedirler.

İŞTİRAK TÜRLERİ NELER?

İştirak çeşitleri 2 adettir:

Bağlı ortaklık: Ana şirket, ortaklıkta olduğu şirkette %50’den daha fazla oy hakkına sahip ise ortak olunan şirket ile bağlı ortaklık durumu bulunmaktadır. Bağlı ortaklık ile hızlı büyüme stratejisi izleyebilmeleri mümkün olduğu gibi aynı zamanda kısıtlanmış piyasalara girebilme imkânı da elde etmektedirler. Diğer yatırımcılarla yapılan sözleşme ya da tüzük uyarınca finansal ve işletme politikalarının yönetilmesinde %50’den fazla oy hakkına sahip olunan iştirak türüdür. Yönetim kurulu üyelerinin çoğunu atamak ya da görevden almak gibi yetkileri de bulunmaktadır.

Bağımsız ortaklık: Ortak olunan şirkette çoğunluk ana şirkette değil ise basit anlamda iştirak durumu olmaktadır ve buna bağımsız ortaklık ismi verilmektedir.

İŞTİRAK AMAÇLARI NELERDİR?

İştirak ile hedeflenenlere bakıldığında amaçlardan biri şirketin gerekenden daha fazla olan varlığı ile kar etme amacı güderek başka bir şirkete yatırım yapmak istemesidir. Amaçlardan diğeri ise şirketlerin kendi ürün ve hizmetlerini geliştirme kapasitelerini artırmak istemeleri durumunda, bu imkânı sunacak olan bir şirkete yatırım yaparak ürün ve hizmetlerini daha değerli hale getirme istekleridir.


 

Güncel Haberleri

Ev hapsinde olan İsmail Saymaz'a sürpriz ziyaret
Apple'dan dev hamle! Bir dönem sona eriyor
Kütahya'da bir deprem daha oldu! Okullar tatil edildi
25 Nisan güncel akaryakıt fiyatları!
Benim kaç defa önümde oldu...