Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump tarafından resmi törenle karşılandı. Beyaz Saray'a gelişinde tören kıtası tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, makam aracından inişlerinde ABD Başkanı Trump ve eşi Melania Trump ile tokalaşarak gazetecileri selamladı.
Görüşme öncesi iki lider basının karşısına çıktı. Trump, görüşme öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye-Suriye sınırında yaptığı işten dolayı Erdoğan’a teşekkür ettiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uzun süredir dost olduklarını vurgulayan Trump, S-400 ile F-35 konusunda da konuşacaklarını belirtti.
Trump, ''Erdoğan ile birlikte olmak büyük bir şeref. Ateşkes devam ediyor. Kürtlerle görüştük, gayet memnunlar. Ticari konuları konuşacağız. Bununla birlikte S-400'ler konusunu da, F-35'leri de konuşacağız. Türkiye IŞİD'lileri çok iyi takip ediyor. IŞİD konusunda çok başarılıyız. IŞİD konusunda üç numaralı ismin peşindeyiz. Bir numara olacağını düşünürken kaçıyor'' açıklamasını yaptı. Trump, 'Türkiye aynı anda hem S-400 hem F-35'lere sahip olabilecek mi?' sorusunu ise 'Bunu konuşacağız' şeklinde yanıtladı.
Görüşme öncesi açıklamada bulunmayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Basın toplantısında her şeyi etraflıca anlatacağız” ifadelerini kullandı.
Erdoğan ile Trump'ın görüşmesi TSİ 20.13'te başladı.
Erdoğan ile Trump arasındaki ikili görüşme 1 saat 15 dakika sürdü. Heyetler arası görüşmeye geçildi.
ERDOĞAN: 1 MİLYON SIĞINMACIYI YERLEŞTİREBİLİRİZ
Trump ve Erdoğan, Beyaz Saray'daki Oval Ofis'te bazı ABD'li senatörlerin sorularını yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'li bir senatörün Suriye'deki Kürtlerle ilgili sorusuna, " O bölgelere yaptığım yatırımları ancak yerinde görebilirseniz anlayabilirsiniz ve Sayın Obama döneminde Kobane'den ülkeme iltica eden Kürtlerin sayısı 350-360 bin düzeyinde. Bunları kimse kabul etmezken biz kabul ettik ve onların sağlık hizmetleri, eğitimi, hepsi bizde. Kimsenin bunlara ekonomik desteği yok. Ama herhalde sizin Kürt dedikleriniz YPG, PYD. Bunlar terör örgütü. Sizlere bazı belgeleri özellikle vermek istiyorum. Apo denen bölücü terör örgütü başının bu Ferhat Abdi manevi evladıdır. Bunu bilmekte fayda var. Sayın Obama döneminde de bunu ifade etmiştim, güvenli bölgeyi inşa etmemiz lazım. Uluslararası bir donörler toplantısıyla 444 km uzunluk, 32 kilometre derinliğindeki bölgeyi güvenli bölge olarak ifade edebiliriz.Biz planları yaptık, projeleri hazırladık. Adımı atarsak 6 ay ile 2 yıl arasında burada konutlarıyla, her şeyiyle 1 milyon sığınmacıyı yerleştirebiliriz. 1 milyonu da Rakka, Deyrzor bölgesine yerleştirebiliriz." cevabını verdi.
Erdoğan Türkiye'deki sığınmacılarla ilgili olarak, "Bizde olan 4 milyon mültecinin 3.6 milyonu Arap ve 350 bini Kürt." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin sığınmacılarla ilgili "40 milyar dolar yatırım yaptığını ancak Avrupa Birliği'nden sadece 3 milyar Euro alındığını" söyledi.
ABD Başkanı Trump, "Şu anda Türkiye'de 4 milyon mülteci duruyor ve Türkiye bunun yükünü yüklendi, Avrupa da buna yardımcı olmalı. Çünkü bu insanlar bırakılırsa Avrupa'ya geçecekler, o yüzden umuyorum ki Avrupa yardımda bulunacak" ifadelerini kullanarak Erdoğan'a destek verdi.
ERDOĞAN: 100 MİLYAR DOLARLIK BİR HEDEFE KİLİTLENMİŞ DURUMDAYIZ
Heyetler arası görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Beyaz Saray'da senatörlerle bir araya geldi.
Çok verimli toplantılar gerçekleştirdiklerini ifade eden Erdoğan, görüşmelerde Türkiye'nin stratejik ortağı ABD ile ikili ilişkileri de en güzel şekilde ele alma fırsatı bulduklarına değinerek, "100 milyar dolarlık bir hedefe kilitlenmiş durumdayız" diye konuştu.
NATO'daki stratejik ortaklığa da değinen Erdoğan, bu yılın aralık ayında Londra'da yapılacak NATO Liderler Zirvesi'nin önemine işaret etti.
Erdoğan, "NATO'da malum Türkiye de ilk 5'in içinde edimlerini yerine getiren bir ülke. Bu noktada ABD ile durumumuz tartışılmaz. İnanıyorum ki Londra Zirvesi çok çok hareketli olacak." ifadesini kullandı.
Bir Senatörün sorusu üzerine Erdoğan, "Kürtler benim aynı zamanda vatandaşım. Dünyada en çok Kürtün yaşadığı yer benim ülkemdir. Şu anda Parlamentoda partimin 50 kadar Kürt milletvekili var. Diğerlerinde böyle bir şey yok. Özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde ciddi manada siyasi parti yapılanmasını en geniş anlamda yapan benim partimdir" diye konuştu.
"O bölgelere yaptığım yatırımları ancak yerinde görebilirseniz anlayabilirsiniz" diyen Erdoğan, şunları kaydetti:
"Sayın Obama döneminde Kobani'den ülkeme iltica eden Kürtlerin sayısı 350-360 bindir. Bunları kimse kabul etmezken biz kabul ettik. Onların giyimi, yedirmesi, içirmesi, sağlığı, eğitim durumları hepsi bize ait. Kimsenin bunlara ekonomik herhangi bir desteği söz konusu değildir. Fakat sizin 'Kürt' diye zikrettiğiniz herhalde PYD/YPG. Bunlar terör örgütüdür ve bunlar PKK'nın yan kuruluşlarıdır. Ben sizlere bazı belgeleri özellikle vermek istiyorum. 'Apo' denilen bölücü terör örgütü başının bu mesela Ferhat Abdi Şahin aslında manevi evladıdır. Bunları özellikle tabii bilmekte fayda var. Benim Sayın Başkanın ifade ettiği ki Sayın Obama döneminde de bunu ifade etmiştim, güvenli bölgeyi bizim yapmamız lazım''.
Erdoğan, güvenli bölgeye ilişkin, "Uluslararası bir donörler toplantısıyla Suriye'nin kuzeyinde şu anda 444 kilometre uzunluk ve 32 kilometre, Sayın Başkanın '20 mil' diye ifade ettiği o bölgeyi 'Güvenli Bölge' olarak ifade edebiliriz. Biz planları yaptık, projeleri hazırladık ve burada adımı atarsak 6 ayla 2 yıl arasında burada konutlarıyla her şeyiyle bu güvenli bölgeye 1 milyon mülteciyi yerleştirebiliriz. Bir milyon da Rakka, Deyrizor bu bölgeye yerleştirebiliriz. Şu anda bizde olan 4 milyon mültecinin 3 milyon 650 bini Arap, Keldani, Hristiyan'dır, 350 bini de Kürttür. Toplamda 4 milyon. Bizim şu ana kadar yaptığımız yatırım 40 milyar dolardır. Avrupa'dan bize gelen ise bütün bu süreç içinde maalesef sadece 3 milyar avrodur. O da bizim milli bütçemize değil, STK'ler vasıtasıyla Kızılay ve AFAD'adır" değerlendirmesinde bulundu.
TRUMP: AVRUPA ARTIK MÜLTECİLER KONUSUNDA SORUMLULUK ALMALI
ABD Başkanı Trump ise Türkiye'nin 4 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığını, Avrupa'nın artık mülteciler konusunda sorumluluk alması gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin, bu mültecilerin Avrupa'ya geçişine izin vermesi durumunda milyonlarca mültecinin Avrupa'ya geçeceğini dile getiren Trump, Türkiye'ye mültecilere ev sahipliği yaptığı için bir kez daha teşekkür etti.
S-400'lerle ilgili bir soru üzerine Trump, "Bu konu üzerinde çalışıyoruz" yanıtını verdi.
Öte yandan, toplantıya katılan Cumhuriyetçi senatörler, Türkiye'nin NATO açısından çok değerli bir müttefik olduğunu ancak S-400 ve Suriye'deki "Kürtler" (YPG) konusunda bazı endişeleri olduğunu dile getirdi.